Monday, December 23, 2013

Φόβοι ότι η τρόικα θα επιστρέψει με άγριες διαθέσεις. -Νέος γύρος συζητήσεων από 13 ως 27 Ιανουαρίου

Η υπερψήφιση των νόμων για την φορολογία των ακινήτων και την υπό όρους παράταση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, με μικρές σχετικά απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό, μικρή ανάσα φαίνεται να δίνει στην κυβέρνηση, που ήδη προετοιμάζεται για την επόμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να εκταμιευτεί η επόμενη δόση των 4,9 δις ευρώ.
Την ίδια ώρα, το πολιτικό σκηνικό παραμένει σε συνθήκες αστάθειας, με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν, έστω και μικρό, προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η χώρα αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ, γεγονός που αναμένεται να απορροφήσει μέρος της δυναμικής, αλλά και με την ελπίδα να προσδώσει ώθηση κύρους στην Ελλάδα.

Πάντως, όλα δείχνουν πως μετά την εκ μέρους της κυβέρνησης απόφαση να νομοθετήσει μονομερώς σε θέματα όπως αυτό των πλειστηριασμών και του ΦΠΑ στην εστίαση, η τρόικα – και κυρίως το ΔΝΤ – δεν σκοπεύουν να καταθέσουν τα όπλα και αναμένεται να επιστρέψει με άγριες διαθέσεις, στις 13 Ιανουαρίου.
Στην κυβέρνηση, δεν είναι λίγοι αυτοί που θεωρούν ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επιστρέψουν για να εξαντλήσουν όλη τους την αυστηρότητα, ζητώντας νέα μέτρα προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» του δημοσιονομικού κενού των 2 δις ευρώ.
Παράλληλα, στο τραπέζι θα μπουν πάλι και πιεστικά τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και τους επόμενους 12.500 δημοσίους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.
  • Η κατάσταση είναι εξαιρετικά πιεστική, καθώς ως τις 27 Ιανουαρίου, οπότε θα συνεδριάσει και πάλι το Eurogroup προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της επόμενης δόσης, θα πρέπει να έχει επέλθει νέα συμφωνία και μάλιστα σε ένα ήδη επιβαρυμένο κλίμα.
Το ΔΝΤ, θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη συνέχιση της συμμετοχής του στο πρόγραμμα την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, πιέζοντας προς αυτήν την κατεύθυνση τους Ευρωπαίους εταίρους.
Παράλληλα, θα επιμείνει και στη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9% ως το 2016, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέα θηριώδη τρύπα στο ασφαλιστικό σύστημα, ύψους 850 εκ ευρώ – κάτι που ενισχύει τις ανησυχίες για «μαχαίρι» στις συντάξεις των λεγομένων ευγενών Ταμείων.
Επιπλέον, παραμένουν ανοικτά και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων, αν και θεωρείται πως σε αυτούς δεν θα συμπεριληφθούν οι φόροι υπέρ ασφαλιστικών Ταμείων.
elzoni.gr
23/12/13
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin