Monday, December 2, 2013

Πλειστηριασμοί: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για κυβέρνηση και τρόικα.

Αποφασισμένη να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες όσον αφορά στο θέμα της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας εμφανίζεται η κυβέρνηση, ακόμη και με παράταση του σημερινού καθεστώτος αναστολής για έναν ακόμη χρόνο.
Μέχρι στιγμής, η τρόικα δεν δείχνει καμιά διάθεση συνδιαλλαγής ή υποχώρησης, αντιπροτείνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο «Έθνος της Κυριακής» να αναλάβει το κράτος να βρει καταλύματα σε όσους χάσουν τα σπίτια τους – κάτι που προέκυψε και από την συνέντευξη Τόμσεν στην Καθημερινή της προηγούμενης Κυριακής, αφού οι δανειστές θεωρούν πως το κράτος δικαιούται να ασκήσει κοινωνική πολιτική, όχι όμως και οι τράπεζες.


Το θέμα απασχόλησε άλλη μια σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στη διάρκεια του σαββατοκύριακου, ενώ πιέσεις ώστε να μην υποχωρήσει η κυβέρνηση ασκούνται από βουλευτές και αρχηγούς κομμάτων, με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά να εμμένει στη δήλωσή του της 22ας Αυγούστου για ανάγκη προστασίας των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων που έχουν πληγεί από την κρίση.

Την ίδια ώρα, ο κ. Σαμαράς ετοιμάζεται για άλλη μια επίσκεψη στις Βρυξέλλες, καθώς την Τετάρτη, μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Επιτροπής Μ. Μπαρόζο, θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων της 4ης Δεκεμβρίου.

Πρόκειται για μια κατ’ εξαίρεση παρουσία πολιτικής ηγεσίας μιας χώρας στο κορυφαίο όργανο της ΕΕ, που ουσιαστικά αποτελεί το υπουργικό συμβούλιο της ΕΕ, η οποία συμπίπτει και με την κατά δύο μονάδες αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μας από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης S&P’s, ο οποίος μάλιστα βλέπει, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις, θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία.

Η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη, στη διάρκεια της οποίας ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ενημερώσει για τις επιτυχίες, τα προβλήματα και τις προοπτικές της Ελλάδας, σκιάζεται πάντως από το γεγονός ότι η τρόικα παραμένει σε καθαρά τεχνοκρατικό επίπεδο και δεν δείχνει να αντιλαμβάνεται πως εκτός από τις οικονομικές, υπάρχουν και οι πολιτικές και εθνικές προκλήσεις, όπως αυτές διαμορφώνονται μετά από έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης.

Πάντως, η παρουσία του κ. Σαμαρά στη συνεδρίαση του ευρωπαϊκού υπουργικού συμβουλίου θα στείλει μηνύματα αποκατάστασης της αξιοπιστίας της χώρας μας και θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων – αν και θεωρείται αβέβαιο ότι τα μηνύματα θα λάβουν και οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των δανειστών, που έχουν αναβάλει την επιστροφή τους στην Αθήνα.

Το γεγονός έχει προκαλέσει νέα εμπλοκή στην καταβολή της δόσης του 1 δις ευρώ.
Όπως προκύπτει, το δημοσιονομικό κενό αποδείχθηκε λιγότερο αιχμηρό αγκάθι από το κοινωνικό ζήτημα των πλειστηριασμών και πλέον απαιτούνται λεπτοί, αλλά και αποφασιστικοί χειρισμοί, προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι αυτή είναι μια μάχη που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να κερδίσει.

  • Κάτω από αυτές τις συνθήκες, η ανάγκη να κλείσει η συμφωνία εντός του Δεκεμβρίου δείχνει πως δεν θα σταθεί δυνατόν να ικανοποιηθεί.
Και η κυβέρνηση μελετά τις κινήσεις της με δεδομένο ότι η προστασία λήγει στο τέλος του έτους και επομένως από σήμερα ο χρόνος μετρά αντίστροφα.
 elzoni.gr
2/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

'Time to make Greek landlords pay': finance minister, Yannis Stournaras

Τρόικα: «Αμα θέλετε κοινωνική πολιτική, βρείτε καταλύματα για τους αστέγους!»

"Κάποιοι όροι της Τρόικας είναι αντίθετοι με τα ανθρώπινα δικαιώματα" . -Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin