Friday, December 13, 2013

Νέα ευρωπαϊκή στρατηγική άμυνας ζητά το Παρίσι

Έκκληση προς τα κράτη μέλη της ΕΕ να συγκεντρωθούν οι πόροι των στρατιωτικών δυνατοτήτων και να οικοδομηθεί μια ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική, κάνει με έκθεσή της η επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της γαλλικής βουλής.
Η Γαλλίδα βουλευτής Elisabeth Guigou, που συνέταξε την έκθεση «Η Ευρώπη της άμυνας», κάλεσε την ΕΕ να ξεκινήσει μια ευρωπαϊκή βιομηχανία άμυνας. Η έκθεσή της εξετάστηκε στις 27 Νοεμβρίου στο γαλλικό κοινοβούλιο.
 «Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις βιομηχανικές προκλήσεις ξεχωριστά: οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και ο αυξανόμενος ανταγωνισμός ζητούν συνεργασίες και κατανομή των καθηκόντων», αναφέρει το κείμενο.

Η δημιουργία μιας πραγματικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας θα σημαίνει τον επαναπροσδιορισμό της βιομηχανικής και τεχνολογικής βάσης της άμυνας (ITBD), η οποία είναι η ομάδα των εταιρειών που παρέχουν εξοπλισμό στο στρατό.
Τον περασμένο Ιούλιο η Κομισιόν πρότεινε τη δημιουργία δικτύων αριστείας που θα ομαδοποιούν τους εργολάβους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα ινστιτούτα έρευνας. Κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης, ο βουλευτής της άκρας αριστεράς Gerard Charasse ζήτησε τη θέσπιση μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων και μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Υπηρεσίας.
Ακόμη, η έκθεση τονίζει την ανάγκη αύξησης της συγκέντρωσης των στρατιωτικών δυνατοτήτων, μέσω της αγοράς εξοπλισμού, κοινής κατάρτισης και κοινών υποδομών.
Αυτό μπορεί να γίνει μέσω της Ευρωπαϊκής Διοίκησης Αεροπορικών Μεταφορών (EATC), η οποία συγκεντρώνει τις μεταφορές και τον εναέριο ανεφοδιασμό πέντε κρατών (Γαλλία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Κάτω Χώρες και Βέλγιο). Για τη Γαλλία, αυτό θα σήμαινε τη μεταφορά του ελέγχου του εναέριου ανεφοδιασμού του στόλου της.
 «Πρέπει να εξετάσουμε την κατανομή των δυνατοτήτων, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού των μελλοντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων », τόνισε ο Γάλλος υπουργός άμυνας, Jean-Yves Le Drian.
Είναι επίσης πιθανή η δημιουργία νέων δομών συγκέντρωσης πόρων και συνεργασίας. Τον περασμένο μήνα, διάφορες ευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, υπέγραψαν συμφωνία για την κατασκευή ενός ευρωπαϊκού μη επανδρωμένου τηλεκατευθυνόμενου αεροσκάφους, αμφισβητώντας την κυριαρχία των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ σε μια αγορά που θεωρείται στρατηγικής σημασίας.
Ένα κοινό ταμείο;
Πέραν της τεχνικής πτυχής, η έκθεση προτείνει επίσης το μοίρασμα των δαπανών για στρατιωτικές επιχειρήσεις, που συνεισφέρουν στην στρατιωτική ασφάλεια της Ευρώπης. Σήμερα, οι ευρωπαϊκές στρατιωτικές επιχειρήσεις χρηματοδοτούνται κατά 90% από τα κράτη μέλη.
Στο παράρτημα της έκθεσης, ο κεντροδεξιός βουλευτής Pierre Lellouche, προτείνει μέχρι και τη δημιουργία ευρωπαϊκού ταμείου που θα χρηματοδοτείται από τα κράτη αναλογικά με τον προϋπολογισμό τους. «Κάθε φορά που υπάρχει κρίση, η Γαλλία ασχολείται με την αντιμετώπισή της ακόμη και εάν καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο για εμάς να χρηματοδοτούμε τέτοιες επιχειρήσεις, θα ήταν καλό να μοιραστεί το βάρος μέσω ενός κοινού ταμείου», συνέχισε ο βουλευτής.
Τέλος προτείνεται να σχεδιαστεί ένας οδικός χάρτης για την θέση της Ευρώπης στον κόσμο. Θα πρέπει να αξιολογήσει ό, τι έχει γίνει μέχρι τώρα, να εμβαθύνει την ευρωατλαντική συνεργασία και να διευκρινίζει τον ρόλο της Κομισιόν. Η τελευταία έχει αρμοδιότητες σε κάποια πεδία της άμυνας: βιομηχανία, ασφάλεια και ανθρωπιστική βοήθεια.
Αυτός ο οδικός χάρτης θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για μια νέα ευρωπαϊκή στρατηγική ασφάλειας. Η τελευταία ευρωπαϊκή στρατηγική χρονολογείται το 2003 και δεν έχει αναθεωρηθεί από το 2008.

Oρόσημα

  • 19-20 Δεκεμβρίου 2014: Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Αμυντική Πολιτική της ΕΕ

Απόψεις

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, όχι όμως μόνο τις μεγάλες βιομηχανίες αλλά και τις μικρές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε διάφορα κράτη μέλη, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη παραγωγή οπλικών συστημάτων», τόνισε σε παρέμβασή της χθες (11 Δεκεμβρίου) στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ, Μαριέττα Γιαννάκου.
«Στην ερώτηση εάν σε μια εποχή κρίσης με τόσο μεγάλη ανεργία εμείς θέλουμε να ασχοληθούμε με την άμυνα, η απάντηση είναι ναι. Γιατί αυτό σημαίνει ότι μπαίνουμε στην καρδία μιας πιο ενωμένης Ευρώπης. Είναι μείζον πολιτικό θέμα. Μπορούμε μέσα από τα δημοσιονομικά μέτρα να ικανοποιήσουμε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις και να δώσουμε περισσότερη ασφάλεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στον ευρωπαίο πολίτη σε σχέση με το τί είναι και τί αισθάνεται πως είναι η ΕΕ», συμπλήρωσε.
 EurActiv.gr  




 -------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin