Monday, December 2, 2013

Μια «ανεξάρτητη» Σκωτία φοβίζει την Ισπανία

Μήνυμα προς την Καταλονία έστειλε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Mariano Rajoy, λέγοντας πως μια ανεξάρτητη Σκωτία θα πρέπει να κάνει εκ νέου αίτημα για ένταξη στην ΕΕ και όντας «εκτός αυτής».
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Γάλλο Πρόεδρο François Hollande την περασμένη εβδομάδα, ο Rajoy είπε ότι εάν «μια περιφέρεια επιλέξει να φύγει από ένα κράτος μέλος, τότε θα παραμείνει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ως εκ τούτου θα απαιτηθεί η συμφωνία των «28» της ΕΕ για να ενταχθεί εκ νέου, συνέχισε.

Η κυβέρνηση της Σκωτίας σκοπεύει να διαπραγματευθεί ένταξη στην ΕΕ «εντός της ΕΕ», σύμφωνα με τη Λευκή Βίβλο για την ανεξαρτησία, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα (26 Νοεμβρίου). Αυτό σύμφωνα με το έγγραφο, θα μπορούσε να γίνει την περίοδο μεταξύ της ψηφοφορίας για το «ναι» και την επίσημη απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο.
 «Έχουμε μια λεπτομερή διαδικασία σύμφωνα με την οποία η Σκωτία θα διαπραγματευθεί τη θέση της ως ανεξάρτητο μέλος της ΕΕ εντός της ΕΕ», τονίζει η Λευκή Βίβλος.

Επικίνδυνο «προηγούμενο» για την Καταλονία βλέπει ο Rajoy
Τα σχόλια του Rajoy έρχονται με τη μορφή προειδοποίησης προς της ισπανική Καταλονία, της οποίας η αυτόνομη κυβέρνηση επίσης θέλει να διεξάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίησής της από την Ισπανία. Η ισπανική κυβέρνηση έχει αρνηθεί τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην Καταλονία.
«Σέβομαι όλες τις αποφάσεις που παίρνουν οι Βρετανοί, αλλά γνωρίζω σίγουρα ότι μια περιφέρεια που αποσχιστεί από ένα κράτος μέλος της ΕΕ θα παραμείνει εκτός ΕΕ και αυτό θα πρέπει αν το γνωρίζουν οι Σκωτσέζοι αλλά και όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες», τόνισε ο Rajoy.
Ωστόσο η κυβέρνηση της Καταλονίας σχεδιάζει να ανακοινώσει την ημερομηνία δημοψηφίσματος καθώς και το ερώτημα αυτού μέχρι το επόμενο έτος.
Η άποψη του Ισπανού Πρωθυπουργού για την ευρωπαϊκή περιφερειακή απόσχιση φαίνεται να αντικατοπτρίζει την επίσημη θέση της Επιτροπής
Ωστόσο ο Rajoy δεν ξεκαθάρισε εάν θα επεδίωκε να μπλοκάρει την ένταξη μια ανεξάρτητης Σκωτίας στην ΕΕ.
  • Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Nicola Sturgeon, είπε ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας αναγνωρίζει ότι η ένταξη στην ΕΕ θα απαιτήσει διαπραγματεύσεις με τα άλλα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα.
  • «Σημειώνουμε ότι ο Ισπανός Πρωθυπουργός είπε πως δεν έχει διαβάσει τις προτάσεις μας, ωστόσο ο κ. Rajoy είχε δηλώσει προηγουμένως ότι θεωρεί πως η κατάσταση της Σκωτίας και της Καταλονίας είναι απόλυτα διαφορετικές».
EurActiv.gr 
 
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ-Καταλονία:

 

ΣΧΕΤΙΚΑ -Σκωτία:

 


No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin