Sunday, December 8, 2013

Αιφνιδίασε την κυβέρνηση η αναβολή της άφιξης της Τρόικας

Αιφνιδίασε την κυβέρνηση η ανακοίνωση της Κομισιόν ότι η Τρόικα θα έρθει στη χώρα μας τον Ιανουάριο.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας βρισκόταν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου και ενημερώθηκε από τους δημοσιογράφους.

Την ίδια ώρα ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του και ο πρωθυπουργός, ο οποίος βγήκε από την αίθουσα της Ολομέλειας και αναζήτησε τον υπουργό του.


Αφού αντάλλαξαν μερικά λόγια, ο κ. Στουρνάρας βγήκε από το Κοινοβούλιο, προκειμένου να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με αρμόδιους παράγοντες, να ενημερωθεί και να διερευνήσει τι σημαίνει η αιφνιδιαστική αυτή απόφαση της Τρόικας.

Πάντως, μία ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, το κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούσε να επιβεβαιώσει την είδηση, δείχνοντας ότι δυσκολεύεται να πιστέψει την εξέλιξη.

Το ερώτημα πλέον είναι αν θα κλείσει η συζήτηση για τα προαπαιτούμενα -είναι ανοικτό το θέμα των ΕΑΣ- και εκταμιευθεί η δόση του ενός δισ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, τα ξημερώματα της Κυριακής, αμέσως μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό, το θέμα των ΕΑΣ είναι το μόνο ανοικτό ζήτημα, επισημαίνοντας ότι αυτό που περιμένει η κυβέρνηση είναι η απάντηση των πιστωτών.

Εξήγησε, δε, ότι η συνεννόηση μπορεί να γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Η επόμενη αξιολόγηση, που αφορά στα 4,8 δισ. και περιλαμβάνει το δημοσιονομικό κενό και τα κρίσιμα νομοσχέδια για τους πλειστηριασμούς και τη φορολόγηση των ακινήτων, κατά πάσα πιθανότητα μετατίθεται για αργότερα.

O πρωθυπουργός, όπως και ο υπουργός Οικονομικών, προσπάθησαν να αποδραματοποιήσουν το θέμα, εμφανίστηκαν ψύχραιμοι και εμφανίστηκαν αισιόδοξοι ότι η δόση του ενός δισ. θα εκταμιευτεί τον Δεκέμβριο.

Φυσικά, αναιρείται ο υπόλοιπος σχεδιασμός της κυβέρνησης, ενώ ο πρωθυπουργός θα πάει στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής στις 19 Δεκεμβρίου, με ανοιχτή τη διαπραγμάτευση. 

protothema.gr
8/12/13
---
-

1 comment:

  1. Την Τρίτη στην Αθήνα οι επικεφαλής της Τρόικας...

    Επιστρέφουν την Τρίτη στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την ελληνική κυβέρνηση.

    Μετά την αυριανή συνεδρίαση του Eurogroup οι επικεφαλής της τρόικας θα επιστρέψουν μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα στην Ελλάδα, προκειμένου να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις. Αμεσος στόχος της ελληνικής πλευράς είναι η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα της δόσης του 1 δισ. ευρώ ως το τέλος του μήνα.
    mme.gr
    8/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin