Tuesday, December 3, 2013

Ουκρανία: διάλογο και μεταρρυθμίσεις ζητούν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Ο Τζον Κέρι, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση «να ακούσει τις φωνές του λαού της»

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ καταδίκασαν τη χρήση υπερβολικής βίας κατά διαδηλωτών στην Ουκρανία και κάλεσαν όλες τις πλευρές να απέχουν από την πρόκληση περαιτέρω συγκρούσεων.
«Καλούμε την Ουκρανία να τηρήσει πλήρως τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να στηρίξει την ελευθερία της έκφρασης και του συνέρχεσθαι. Καλούμε την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να συμμετάσχουν σε διάλογο και να ξεκινήσουν διαδικασία μεταρρυθμίσεων» ανέφεραν οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ σε ανακοίνωσή του, μετά την Εαρινή Σύνοδο Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κάλεσε την ουκρανική κυβέρνηση «να ακούσει τις φωνές του λαού της», μετά την απόφαση του προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς να μην υπογράψει τη συμφωνία σύνδεσης και ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ, απόφαση που οδήγησε σε διαδηλώσεις.

«Καλούμε την ουκρανική κυβέρνηση να ακούσουν τις φωνές των πολιτών του που θέλουν να ζουν ελεύθερα και με ευημερία. Καλούμε όλες τις πλευρές να συμπεριφερθούν ειρηνικά. Η βία δεν έχει θέση σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος» τόνισε ο Κέρι σε συνέντευξη Τύπου μετά τη σύσκεψη υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Από την πλευρά του, ο ουκρανός πρωθυπουργός Μίκολα Αζάροφ δήλωσε την Τρίτη ότι είναι έτοιμος να μιλήσει στους διαδηλωτές, αλλά τους ζήτησε να σταματήσουν τον αποκλεισμό των γραφείων της κυβέρνησης και άλλων κρατικών κτιρίων.

«Είμαστε ανοιχτοί στην κριτική και είμαστε έτοιμοι για διάλογο με τους αντιπροσώπους των διαδηλωτών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης» ανέφερε σε ανακοίνωσή του.
Αλλά πρόσθεσε ότι υπάρχει ένας σημαντικός όρος. «Οι διαδηλωτές πρέπει να θέσουν τέλος στην κατάληψη των κτιρίων της κυβέρνησης και να σταματήσουν να εμποδίζουν την κρατική διοίκηση από το να εργαστεί» τονίζει.

tovima.gr
3/12/13
----
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Nato condemns crackdown on protesters...

    Nato foreign ministers have condemned the use of "excessive force" against pro-European protesters in Ukraine after a meeting in Brussels.

    US Secretary of State John Kerry urged Ukraine to "listen to the voices of its people".

    Earlier, Prime Minister Mykola Azarov apologised in parliament for the use of police force against protesters.

    Mass protests were sparked by the government's decision not to sign an association deal with the EU last week.

    Thousands demonstrated outside the parliament building in Kiev on Tuesday, with protests in the city once again continuing into the evening.

    "We urge all sides to conduct themselves peacefully. Violence has no place in a modern European state," Mr Kerry told reporters.

    The ministers said in a statement that they urged "Ukraine... to fully abide by its international commitments and to uphold the freedom of expression and assembly".

    "We urge the government and the opposition to engage in dialogue and launch a reform process," they added.
    'Coup' scenario

    Earlier on Tuesday, the Ukrainian parliament rejected an attempt to force the resignation of the government.

    The opposition tabled the motion of no-confidence, which was defeated.

    Before parliament voted on the motion, Mr Azarov addressed an emergency session:

    "On behalf of our government, I would like to apologise for the actions of our law enforcement authorities on Maidan [Independence Square]," he said, referring to violence at the weekend. "The president and the government deeply regret that this happened."......http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-25206058
    3/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin