Monday, December 9, 2013

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup - Από το νέο έτος η συμφωνία με την τρόικα ώστε να ετκαμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ

Eurogroup: Τον Ιανουάριο η συμφωνία με την τρόικα...
 
Την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα αύριο Τρίτη, με στόχο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση για τα τέσσερα προαπαιτούμενα, επιβεβαίωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το τέλος των εργασιών του συμβουλίου στις Βρυξέλλες, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η σχετική συμφωνία δεν πρέπει να αναμένεται το Δεκέμβριο. «Το θέμα θα μας απασχολήσει τον Ιανουάριο» είπε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

«Θα πάνε στην Αθήνα αύριο για να συνεχίσουν να εργάζονται με τις ελληνικές αρχές και για να επιλύσουν όσα θέματα είναι δυνατόν το αργότερο ως τα τέλη της χρονιάς», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στους δημοσιογράφους.


Στη διάρκεια των εργασιών του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ενημέρωσε τους ομολόγους του της ευρωζώνης για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις μέχρι τώρα συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών.

Ο κ.Ντάισελμπλουμ εκτίμησε ότι «θα πρέπει να υπάρξουν περαιτέρω βήματα» και συμπλήρωσε ότι το Eurogroup περιμένει την υλοποίηση των τεσσάρων προαπαιτούμενων, ώστε να ετκαμιευτεί η δόση του 1 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Ολι Ρεν, είπε ότι οι συνομιλίες με την τρόικα μέσω τηλεδιασκέψεων θα συνεχιστούν και οι επικεφαλής του κλιμακίου αναμένεται να επιστρέψουν στην Ελλάδα σε περίπου μια εβδομάδα, ώστε να εξεταστούν και τα νομοσχέδια που προωθούνται μέχρι το τέλος του έτους στη Βουλή, δηλαδή για το φόρο των ακινήτων και για τους πλειστηρισμούς
ethnos.gr
9/12/13
---
-
 

2 comments:

  1. «Φυσικά οι Ελληνες θα πάρουν τα χρήματά τους»...

    Σε πλεονεκτική διαπραγματευτική θέση βρίσκεται αυτή τη φορά η Ελλάδα έναντι των δανειστών της, επισημαίνεται σε άρθρο του γερμανικού περιοδικού «Focus» στο οποίο περιλαμβάνεται η εκτίμηση του αναλυτή της Baader Bank, Ρόμπερτ Χάλβερ, σχετικά με τη δανειακή δόση, ότι «φυσικά οι Έλληνες θα πάρουν τα χρήματά τους».

    Στο άρθρο, που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του γερμανικού περιοδικού υπό τον τίτλο «Καμία διάθεση πια για καβγάδες με την Ευρώπη γύρω από τις μεταρρυθμίσεις» γίνεται λόγος για μεγάλη αυτοπεποίθηση της Ελλάδας έναντι των δανειστών της.

    «Οι Έλληνες το γνωρίζουν: αυτήν τη φορά βρίσκονται σε θέση ισχύος» αναφέρεται και τονίζεται ότι από το Σαββατοκύριακο υπάρχει ένταση μεταξύ Αθήνας και τρόικας. «Οι ειδικοί της τρόικας, οι οποίοι εξετάζουν την πρόοδο της ελληνικής κυβέρνησης, αποχώρησαν απογοητευμένοι. Σημείο διαφωνίας: ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αρνείται να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις» συνεχίζει το δημοσίευμα και υπογραμμίζει ότι πολλές φορές στο παρελθόν αποχώρησε η τρόικα, αλλά η Αθήνα σε όλες τις περιπτώσεις υποχώρησε, καθώς ο φόβος ήταν πολύ μεγάλος. Αυτή τη φορά η κατάσταση είναι διαφορετική. Δεν είναι, πλέον, η τρόικα αλλά η Ελλάδα σε ισχυρότερη θέση. «Η απειλή της χρεοκοπίας έχει πάψει πια να τρομάζει» σημειώνει ο κ. Χάλβερ και επισημαίνει ότι οι Έλληνες «βρίσκονται σε καλή διαπραγματευτική θέση».

    Η θέση της Ελλάδας, σύμφωνα με το Focus, έχει ενισχυθεί χάρη στις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες, παρά την κριτική της τρόικας, προχωρούν (αναφέρεται, μάλιστα, στους επαίνους του ΟΟΣΑ, που έκανε λόγο για «θεαματική» πρόοδο) στην αναβάθμιση από τον Οίκο Αξιολόγησης Moody's, στα 17 εκατομμύρια τουριστών που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα και στην προοπτική τέλους της ύφεσης το επόμενο έτος. Ωστόσο, ως «η σημαντικότερη είδηση» χαρακτηρίζεται η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, ύψους 800 εκατομμυρίων ευρώ.
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63931300
    9/12/13

    ReplyDelete
  2. «ΟΚ» του Eurogroup για τη δόση της Ιρλανδίας...

    Η τελευταία δόση του δανείου της Ιρλανδίας εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιες για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, τόνισε:

    «Η επιτυχημένη ολοκλήρωση του ιρλανδικού προγράμματος είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι η κοινή μας απάντηση στην κρίση αποφέρει αποτελέσματα».

    Η τελευταία δόση του δανείου προς την Ιρλανδία είναι 1,4 δισεκατομμύριο ευρώ.

    «Ένα πρόγραμμα προσαρμογής έχει μια αρχή και ένα τέλος και ο δρόμος μεταξύ των δύο αυτών σημείων είναι πιο ομαλός όταν η χώρα εφαρμόζει με αποφασιστικότητα (τις μεταρρυθμίσεις)», πρόσθεσε ο Ρεν.

    Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι «το τέλος του ιρλανδικού προγράμματος δεν σημαίνει ότι η σχέση μας με τη χώρα τελειώνει», επισημαίνοντας ότι τώρα πρέπει να αποπληρωθούν τα δάνεια.

    Πηγή: ΑΠΕ
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/ok-tou-eurogroup-gia-ti-dosi-tis-irlandias
    9/12/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin