Friday, December 13, 2013

ΕΚ/Τι μάθαμε στην ολομέλεια: Αλιεία, Ταμείο Παγκοσμιοποίησης, Έρασμος+, LUX 2013, Σώζοντας τις τράπεζες.


-
Η ολομέλεια του Δεκεμβρίου σημαδεύτηκε από μία ταινία, το μέλλον ψαριών και ψαράδων και την κατάσταση στην Ουκρανία. Το ΕΚ απένειμε το Βραβείο LUX 2013 σε μία βέλγικη ταινία, η Κοινή Πολιτική Αλιείας εγκρίθηκε και οι ευρωβουλευτές ζήτησαν Ευρωπαϊκή παρέμβαση και χείρα βοηθείας προς τους Ουκρανούς διαδηλωτές. Το ΕΚ συμφώνησε επίσης με την συνέχιση της λειτουργίας του Ταμείου που αναφέρεται ειδικά σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί για τα επόμενα 7 χρόνια.


Σώζοντας τα ψάρια…
Το ΕΚ υιοθέτησε Κοινή Πολιτική Αλιείας την Τρίτη με στόχο τη βελτίωση της βιωσιμότητας του αλιευτικού τομέα, τη μείωση των αλιευμάτων που επιστρέφονται στη θάλασσα ως άχρηστα και την προστασία των αποθεμάτων από την υπεραλίευση. Τέλος το ΕΚ απαγόρευσε τις τράτες σε περιβαλλοντικά ιδιαίτερα ευάλωτες περιοχές και ενέκρινε τη νέα συμφωνία Αλιείας μεταξύ ΕΕ - Μαρόκου.

Πολιτισμός και Παιδεία
Ο πρόεδρος του ΕΚ υπέγραψε το νέο πρόγραμμα Έρασμος+ με προϋπολογισμό που φτάνει τα 14 δισεκατομμύρια ευρώ για τα έτη 2014-2020, με σκοπό να βοηθήσει περίπου 4 εκατομμύρια νέους Ευρωπαίους να σπουδάσουν ή να κάνουν πρακτική άσκηση στο εξωτερικό

Η ταινία "TheBroken Circle Breakdown", του Βέλγου σκηνοθέτη Felix van Groeningen κέρδισε το κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2013 του ΕΚ. Το βραβείο απένειμε στο νικητή την Τετάρτη ο πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς.

Εξωτερική πολιτική
  • Την Τρίτη οι ευρωβουλευτές ζήτησαν από την ΕΕ να στηρίξει τους Ουκρανούς, έπειτα από την αρχική άρνηση της ουκρανικής κυβέρνησης να υπογράψει συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ.

Την Τρίτη, ο πρόεδρος του Μαλί, Ibrahim Boubakar Keïta, μίλησε στην ολομέλεια, όπου ζήτησε διεθνή βοήθεια για τον αφοπλισμό παραστρατιωτικών ομάδων στο βόρειο Μαλί.

Το Ταμείο που δε χάθηκε
Την Τετάρτη οι ευρωβουλευτές διατήρησαν το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση μέχρι το 2020, παρόλο που μερικές κυβερνήσεις θέλουν να το καταργήσουν. Το Ταμείο βοηθάει εργαζόμενους που έχουν απολυθεί να βρουν δουλειά ενώ στο εξής θα καλύπτει επίσης απολυμένους που είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, εργαζόμενους προσωρινής απασχόλησης και αυτοαπασχολούμενους

Φοροδιαφυγή
Την Τετάρτη το ΕΚ ενέκρινε νομοθεσία που υποχρεώνει τα κράτη μέλη να μοιράζονται φορολογικά στοιχεία, ακόμα και για αμοιβές στελεχών, ασφάλειες ζωής κλπ στο πλαίσιο του αγώνα κατά της φοροδιαφυγής.

Σώζοντας τις τράπεζες…
  • Η προεδρίες του ΕΚ και του Συμβουλίου συμφώνησαν την Τετάρτη στη δημιουργία δομών για τη διαχείριση τραπεζών που χρεοκοπούν κατά τρόπο τέτοιο που τις απώλειες να υφίστανται πρώτα οι μέτοχοι και οι δανειστές και μόνο αν αυτό δεν επαρκέσει το δημόσιο και μέσω αυτού οι φορολογούμενοι.
europarl.europa.eu
13/12/13 
-

 


 

1 comment:

  1. Програмата „Eразмус плус“ пристигнува и во FYROM...

    Новата програма на Европската Унија за едукација, обуки, млади и за спорт „Еразмус плус“ ќе почне да функционира во јануари 2014 година, а во неа полноправно ќе учествува и FYROM, преку Националната агенција за европски образовни програми и мобилност. Како потврда за успешноста на досегашните активности на оваа институција доаѓа зголемувањето на буџетот. За првата година се очекува тој да изнесува 3.5 милиони евра, односно преку „Еразмус плус“ FYROMските граѓани од 2014 на располагање ќе имаат трипати повеќе средства во споредба на 2013 година.

    - Европската унија поддржува широк спектар на активности од областа на образованието, обуката и на младите. Едукацијата и иновациите се најважни ресурси кои ги имаме, како на национално, така и на европско ниво. Процесот на отпочнување на „Еразмус плус“ е во завршна фаза, а Националната агенција е подготвена за имплементација -вели Дарко Димитров, директор на Национална агенција за европски образовни програми и мобилност...........................http://www.sitel.com.FYR/FYR/programata-erazmus-plus-pristignuva-i-vo-makedonija

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin