Tuesday, February 4, 2014

ΥΠΟΙΚ: Δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών και της Ελβετής ομολόγου του μετά από συνάντηση εργασίας

Γ. Στουρνάρας: Έχουμε τη χαρά να βρίσκεται στη χώρα μας η ομόλογός μου της Ελβετίας. Είχαμε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Θα ήθελα πρώτα να της δώσω το λόγο και κατόπιν θα μιλήσω εγώ.  
E. Widmer-Schlumpf: Ευχαριστώ κ. Στουρνάρα. Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα και διεξοδική συνομιλία. Στην ουσία συνεχίσαμε τις συνομιλίες που ξεκίνησαν τον Οκτώβριο στο Λουξεμβούργο.  Κατ΄αρχήν συζητήσαμε για την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, που ασκεί η Ελλάδα αυτό το διάστημα, ζήτημα που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελβετία, παρότι δεν αποτελεί κράτος- μέλος της ΕΕ. Ωστόσο, είμαστε στενά συνδεδεμένοι με την Ένωση και είθισται να έχουμε συνομιλίες με την  προεδρεύουσα χώρα.

Ο Υπουργός Οικονομικών μας παρουσίασε τους στόχους της ελληνικής προεδρίας και συγκεκριμένα τους τομείς στους οποίους θα δραστηριοποιηθεί η Ελλάδα. Μιλήσαμε για το θέμα της ρύθμισης των οικονομικών αγορών και της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Θεωρώ σκόπιμο ο κ. Στουρνάρας να υπεισέλθει σε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τα έργα που θα υλοποιήσει η Ελλάδα κατά τη διάρκεια της προεδρίας της.
Συζητήσαμε, επίσης, θέματα δημοσιονομικού ενδιαφέροντος και συγκεκριμένα για τη συνεργασία μας που ξεκίνησε το 2011. Τότε, όταν ξεκίνησαν, οι συνομιλίες πραγματοποιούνταν σε τελείως διαφορετικό πλαίσιο. Έχουν αλλάξει πολύ τα πράγματα έκτοτε στον οικονομικό τομέα. Οι χώρες της ΕΕ, του ΟΟΣΑ, αλλά και του G20 έχουν πλέον έρθει σε συμφωνία ότι στο μέλλον θα υπάρχει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών στο δημοσιονομικό τομέα. Η Ελβετία έχει εκφράσει την πρόθεση να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή. Αυτό σημαίνει για την Ελβετία ότι, μοντέλα τα οποία έχει αναπτύξει στο παρελθόν για τη ρύθμιση μη φορολογηθέντων χρημάτων στη χώρα μας, πλέον θεωρούνται παρωχημένα και πρέπει να προσανατολιστούμε σε μια άλλη κατεύθυνση, το οποίο και προτιθέμεθα να κάνουμε.
Σε σχέση, λοιπόν, με το παρελθόν η Ελβετία διενεργεί συνομιλίες με διάφορες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για το πώς, στο πλαίσιο του ελβετικού δικαίου, θα ρυθμίσουμε ζητήματα που αφορούν στο παρελθόν, σχετικά με χρήματα που είναι κατατεθειμένα στην Ελβετία. Σε σχέση με το θέμα αυτό έχει καταρτιστεί ένας «οδικός χάρτης», τα σημεία του οποίου θα συγκεκριμενοποιήσουμε τους επόμενους  μήνες.
Γ. Στουρνάρας: Ευχαριστώ πολύ. Είχαμε πράγματι μια πάρα πολύ ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων. Κατ΄αρχήν εξήγησα στην Υπουργό τις κύριες προτεραιότητές μας στην Προεδρία, για την τραπεζική ένωση και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, τον μακροοικονομικό συντονισμό, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και αποτελεσματικά φορολογικά συστήματα. Επίσης πώς αυτές οι προτεραιότητες θα προωθηθούν τους επόμενους μήνες.
Κατόπιν της μίλησα για τις μεγάλες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο ελληνικός λαός, προκειμένου να σταθεί η χώρα στα πόδια της. Προσπάθειες και θυσίες  που αποδίδουν καρπούς. Γι αυτό ζητούμε τη συνδρομή της Ελβετίας, ούτως ώστε Έλληνες που έχουν μη φορολογημένα χρήματα στην Ελβετία να σηκώσουν και αυτοί ένα δίκαιο μέρος του βάρους.
 Χαιρετίσαμε την προθυμία της Ελβετίας να συνεργαστεί μαζί μας και με την ΕΕ,, μελλοντικά, στο σύστημα του ΟΟΣΑ περί ανταλλαγής πληροφόρησης. Εμάς, όμως, μας ενδιαφέρει και το παρελθόν.  Θέλουμε δηλαδή να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες του παρελθόντος, γι αυτό  και συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις. Εμμένουμε στην άποψη που είχαμε και αρχικά εκφράσει, να ισχύσει για το παρελθόν το βρετανικό μοντέλο. Συνεχίζουμε τις διαπραγματεύσεις προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη χώρα μας και για να επιτευχθεί ο στόχος όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στα βάρη της προσαρμογής. Επίσης, είπαμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία και σε άλλους τομείς. Άρα οι τεχνικές ομάδες θα εξετάσουν και άλλα θέματα, όπως τελωνειακά, όπου μπορούμε να έχουμε αμοιβαίο όφελος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν σε πνεύμα καλής συνεργασίας.
Ερώτηση σχετικά με τη  ύπαρξη συμφωνίας  μέχρι σήμερα για τη φορολόγηση καταθέσεων στην Ελβετία: 
E. Widmer-Schlumpf: Σήμερα υπάρχει μια αυτό-ρύθμιση των ελβετικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες επικεντρώνονται στο να μην υπάρχει δυνατότητα από δω και πέρα να δέχονται καταθέσεις που δεν έχουν πρώτα φορολογηθεί. Άρα μπορούμε να πούμε ότι, για  τώρα και για το μέλλον, το θέμα έχει διευθετηθεί. Το ζήτημα που τίθεται είναι πώς θα χειριστούμε το παρελθόν. Υπάρχει ένα μοντέλο που αναπτύχθηκε  πριν από δύο χρόνια. Πρόκειται για την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών μέσω της οποίας διευθετείται το ζήτημα από εδώ και στο εξής και δεν τίθεται και θέμα φορολόγησης στην πηγή.
Όσο για το παρελθόν, πρέπει και αναζητούμε ένα μοντέλο που θα αναπτύξουμε λαμβάνοντας υπόψη και τις δικαιολογημένες αξιώσεις των εταίρων μας, παράλληλα  με το ελβετικό δίκαιο.
Γ. Στουρνάρας: Εμείς χαιρετίσαμε την προσπάθεια της Ελβετίας να συνεργαστεί με την ΕΕ και την Ελλάδα, όσον αφορά το μέλλον, στη βάση του μοντέλου του ΟΟΣΑ, για την ανταλλαγή πληροφοριών. Αλλά εμμένουμε και στο παρελθόν. Πρέπει να τακτοποιήσουμε τις εκκρεμότητες με τρόπο δίκαιο, επικαλούμενοι ακριβώς έναν πρόσθετο λόγο ότι μπορέσαμε και αντιστρέψαμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση, την οικονομική κρίση. Η Ελλάδα στάθηκε στα πόδια της, κυρίως βάσει των θυσιών των πολιτών της. Θέλουμε όλοι οι Έλληνες να συμμετάσχουν στα βάρη αυτά.  Γι αυτό και εμμένουμε στην πρόταση που είχαμε κάνει, πάντα στο πλαίσιο μιας καλής συνεργασίας.
Ερώτηση για λεπτομέρειες σχετικά με τον «οδικό χάρτη» που έχει καταρτιστεί:
E. Widmer-Schlumpf: Οι λεπτομέρειές του αφορούν την ουσία της βάσης επί της οποίας γίνεται και η διαπραγμάτευσή μας. Είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και δεν συζητούμε ποτέ αυτά θα θέματα μέχρι να φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Σήμερα αποφασίσαμε ότι θα συνεχίσουμε τη συνεργασία στο πεδίο αυτό. Όταν θα έχουμε φτάσει σε μια κατάληξη θα μπορέσουμε να σας κοινοποιήσουμε περισσότερα στοιχεία.
Ερώτηση για ενδεχόμενα προβλήματα στη δημιουργία αυτού του μοντέλου:
E. Widmer-Schlumpf:  Δεν μιλάω ποτέ για προτάσεις που έχουν τεθεί. Μόλις σήμερα είχαμε  τη δυνατότητα με τους Έλληνες εταίρους να θέσουμε κάποια θέματα επί τάπητος. Δεν έχει υπάρξει ακόμη χρόνος για την επεξεργασία αυτών των σημείων. Όταν φτάσουμε σε κάποιο αποτέλεσμα μετά χαράς θα είμαστε σε θέση να σας πούμε περισσότερα.
Ερώτηση για το πότε αναμένεται να φορολογηθούν καταθέσεις Ελλήνων στην Ελβετία και να επιστρέψουν  χρήματα στην Ελλάδα: 
E. Widmer-Schlumpf: Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις διαπραγματεύσεις και την ομάδα που τις διεξάγει. Δεν είμαι σε θέση να θέσω κάποιο χρονικό πλαίσιο. Για εμάς είναι σημαντικό να διευθετηθεί σύντομα. Να προσθέσω, όμως, ότι τα επόμενα χρόνια θα τεθεί σε εφαρμογή η αυτόματη ανταλλαγή των πληροφοριών – γι αυτό το ζήτημα δεν  χρειάζεται εξάλλου τόση συζήτηση- θα υιοθετηθεί από τις χώρες τις ΕΕ, του ΟΟΣΑ και του G20 και θα ήταν ευκταίο μέσα σε αυτά τα χρόνια, μέχρι αυτό να υιοθετηθεί, να γίνει και η διευθέτηση του παρελθόντος. 
Ερώτηση για το εάν παρατηρείται φυγή καταθέσεων από τις ελβετικές τράπεζες, όσο διαρκεί η διαπραγμάτευση και εάν η ελβετική κυβέρνηση γνωρίζει πόσα χρήματα Ελλήνων βρίσκονται εκεί:
E. Widmer-Schlumpf:  Η πολιτική ηγεσία δεν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στις τράπεζες. Υπάρχει ανεξάρτητος φορέας που επιβλέπει τις τράπεζες- και ευτυχώς που είναι έτσι τα πράγματα. Πάντως, εν γένει μπορούμε να πούμε ότι δεν έχουμε διαπιστώσει φυγή  καταθετών από τις ελβετικές τράπεζες, δεν υπάρχει τέτοια μαζική τάση. Υπάρχει τάση αρκετοί καταθέτες, από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία,  να γνωστοποιούν το ύψος των καταθέσεών τους και να φορολογούνται αναλόγως.
Ερώτηση για το πώς πρόκειται να διευκολυνθεί η επιστροφή  «μαύρου χρήματος»  στην Ελλάδα, από εν εξελίξει δικαστικές υποθέσεις:
E. Widmer-Schlumpf:  Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση. Πάντως, όταν υπάρχει αίτημα δικαστικής συνδρομής από την πλευρά της Ελλάδας για χρήματα που είναι κατατεθειμένα σε ελβετικές τράπεζες και αποτελούν προϊόν «ξεπλύματος» χρήματος, σε αυτή την περίπτωση και εφόσον λάβουμε τέτοιο αίτημα από την Ελλάδα, θα το  επεξεργαστούμε και θα ανταποκριθούμε πάραυτα. Όταν δηλαδή η Ελβετία από την πλευρά της γνωρίζει ότι υπάρχει μια διαδικασία δίωξης που είναι σε εξέλιξη και έχει και τεκμηριωμένα στοιχεία σε σχέση με αυτή, τότε μπορεί να προχωρήσει στο  μπλοκάρισμα λογαριασμών. Διαφορετικά η Ελλάδα θα πρέπει να είναι η χώρα που θα κινήσει τη διαδικασία με ένα αίτημα δικαστικής συνδρομής.
 http://www.minfin.gr/portal/el/resource/contentObject/id/adfe867b-663b-4fbd-9ae5-86b3aa57c88a
4/2/14 

--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ ΣΤΟ EL:

3 comments:

  1. Ελβετία προς ΥΠΟΙΚ: «Όχι» στην αναδρομική φορολόγηση καταθέσεων....

    Το μήνυμα ότι η όποια διμερής συμφωνία αναφορικά με τη φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες δεν μπορεί να είναι αναδρομική έλαβε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας από την υπουργό Οικονομικών της Ελβετίας Λεβίνε Βίντμερ- Σλουμφ.

    Κατά τη διάρκεια συνάντησης των δύο αξιωματούχων την Τρίτη το μεσημέρι στην οδό Νίκης, η Ελβετίδα υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε παρωχημένο το μοντέλο παλιότερων συμφωνιών της Ελβετίας με άλλες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, περί αναδρομικής φορολόγησης καταθέσεων στις ελβετικές τράπεζες, διατυπώνοντας τη θέση ότι η όποια συμφωνία με την Ελλάδα θα πρέπει να κινηθεί προς μία διαφορετική κατεύθυνση................http://www.naftemporiki.gr/finance/story/761562
    4/2/14

    ReplyDelete
    Replies
    1. Swiss refuse to reveal bank accounts of Greek tax dodgers.....

      By Lefteris Yallouros – Athens
      Greek Finance minister Yannis Stournaras failed Tuesday in an attempt to persuade Swiss counterpart Eveline Widmer-Schlumpf to tax money Greeks have deposited in Swiss banks without declaring it in Greece.

      More than two years after talks on the issue between the two governments began, Stournaras and Widmer-Schlumpf met in Athens to discuss the matter further and try and reach agreement.

      Greece pressed for a one-off levy on secret account holders to settle their tax liabilities.

      “Models we had earlier considered and discussed to prevent untaxed money in Swiss banks are partly outdated,” Widmer-Schlumpf said after the meeting with Stournaras, effectively putting an end to Greek hopes.

      “We continue talks, we insist on our view, we want the British model to apply to us,” Stournaras insisted while Widmer-Schlumpf replied the Swiss side had proposed a roadmap to continue talks, for the taxation of deposits in future.

      Reports in the Greek press suggest money Greeks keep in Swiss banks approaches a staggering 60 billion euros........- See more at: http://www.balkaneu.com/swiss-refuse-reveal-bank-accounts-greek-tax-dodgers/#sthash.RALGYibS.dpuf
      5/2/14

      Delete
  2. Ν. Ζήγρας: Οι Έλβετοί άνοιξαν τα παραμάγαζα για το ξέπλυμα στην Ελλάδα...

    «Οι ένοχοι για το ξέπλυμα του ελληνικού μαύρου χρήματος βρίσκονται στην Ελβετία και τους ξέρετε», είπε ο Νίκος Ζήγρας στους εκπροσώπους της Ελβετικής Δικαιοσύνης. Ακόμη είπε ότι το Ελβετικό κράτος που οικοδόμησε την οικονομία του πάνω στη δράση των μεγαλύτερων λαμογιών του τραπεζικού κόσμου πρέπει να ζητήσει με τη σειρά του συγνώμη από την Ελληνική Δικαιοσύνη και να επιστρέψει τα κλεμμένα στον Ελληνικό λαό.ατος βρίσκονται στην Ελβετία και τους ξέρετε», είπε ο Νίκος Ζήγρας στους εκπροσώπους της Ελβετικής Δικαιοσύνης.

    Συγκεκριμένα στο υπόμνημά του αναφέρει:................http://www.naftemporiki.gr/story/761710
    4/2/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin