Tuesday, October 7, 2014

Ομήρου: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στην ΑΟΖ

Η κατάσταση που δημιουργεί η Τουρκία στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά σοβαρή και στην πραγματικότητα πρόκειται για επιθετική ενέργεια εναντίον των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

Ο κ. Ομήρου προέβη σε δηλώσεις το απόγευμα και είπε ότι “οι τουρκικές προκλήσεις, που στοχεύουν στην ακύρωση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιου πλούτου της Κύπρου, συνιστούν και απειλή διατάραξης της ειρήνης στην περιοχή”.


“Γι’ αυτό το λόγο προτείναμε, πέραν των άλλων αποφάσεων που λήφθηκαν ομόφωνα στο Συμβούλιο Αρχηγών, να ετοιμαστεί και να προωθηθεί προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
Έτσι όπως ακριβώς προβλέπει ο καταστατικός χάρτης του ΟΗΕ”, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Πρόσθεσε ότι “θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω την ιδιαίτερα επιτακτική υποχρέωση της ΕΕ να αντιδράσει άμεσα και αποτελεσματικά στην τουρκική πρόκληση κι αυτό γιατί η σύμβαση του ΟΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της θάλασσας αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού κεκτημένου”.

Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε και στην ανάγκη ισορροπημένης εξωτερικής πολιτικής λέγοντας ότι  “η μονόπλευρη στροφή προς τις ΗΠΑ είναι φανερό ότι δημιουργεί τις δικαιολογημένες αντιδράσεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας”.

“Είναι επείγουσα η ανάγκη η παραδοσιακή φίλη και σύμμαχος της Κύπρου να προσεγγιστεί με συγκεκριμένες πολιτικές κινήσεις που θα την φέρουν ξανά κοντά στην Κύπρο”, είπε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ.

Καταλήγοντας σημείωσε ότι “η κατάσταση είναι κρίσιμη καθώς απειλεί ζωτικά συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές επιβάλλεται εθνική ομοψυχία για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας”.
Πηγή ΚΥΠΕ
www.sigmalive.com

7/10/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 ----

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin