Tuesday, November 11, 2014

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νομική αντίδραση έναντι της Τουρκίας. (Ενημέρωση Βενιζέλου στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής)

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιδράσουν νομικά η Ελλάδα και η Κύπρος απέναντι στην «ακραία, κραυγαλέα και προκλητική στάση της Τουρκίας, που, με την αποστολή στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός των ορίων της Κυπριακής υφαλοκρηπίδας, του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Barbaros», καταπατά τη διεθνή νομιμότητα και αποδεικνύει ότι δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» άφησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος ....



«Η αντίδρασή μας είναι, μέχρι στιγμής, έντονη πολιτικά, μπορεί να αποκτήσει, όμως, και νομικά χαρακτηριστικά», είπε ο κ. Βενιζέλος ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις τελευταίες εξελίξεις στα εξωτερικά θέματα.
 
Υπέρ της διακοπής των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι προκλήσεις της Τουρκίας
 
Παράλληλα, στήριξε πλήρως τις αποφάσεις του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη για διακοπή των διακοινοτικών συνομιλιών μέχρι να σταματήσουν οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.  Τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν θα μπορούσαν να συνεχιστούν, όταν η Τουρκία αρνείται να αναγνωρίσει την πραγματική νομική κατάσταση που υπάρχει στο νησί, καθώς η Κύπρος είναι μέλος της Ε.Ε, του ΟΗΕ και της ευρωζώνης και έχει διεθνή νομική εθνική κυριαρχία με την νόμιμη εκλεγμένη κυπριακή κυβέρνηση.
 
«Η ελληνική πλευρά στηρίζει την απόφαση του κ. Αναστασιάδη, θέλει να συνεχιστούν οι συνομιλίες, δεν μπορεί, όμως, αυτό να γίνει όταν συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας στο όνομα της τουρκοκυπριακής κοινότητας», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Όταν συμφωνήθηκε το κοινό ανακοινωθέν για τις διακοινοτικές συνομιλίες είχαν ήδη διαμορφωθεί όλα τα δεδομένα σε σχέση με την ΑΟΖ και είχαν ήδη συναφθεί και υπογραφεί οι διακρατικές συμφωνίες. Η τουρκική πλευρά γνώριζε όλα τα δεδομένα πριν την έναρξη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων».
 
«Το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη καταδίκη»
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πολιτική ίσων αποστάσεων που κρατούν ορισμένες χώρες, σημειώνοντας ότι τίποτα δεν δικαιολογεί μια τόσο κραυγαλέα παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, γι’ αυτό και πρέπει ξεκάθαρα να πάρουν θέση.
 
«Υπάρχουν διεθνείς παράγοντες που μιλάνε ανοικτά για μονομερείς προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη άμεσα να τις διακόψει. Υπάρχουν, όμως και άλλοι που ζητούν πρωτοβουλίες για αποκλιμάκωση της κρίσης, για να αποφευχθεί η ένταση και αυτό σημαίνει ότι η προκλητικότητα της Τουρκίας αντιμετωπίζεται με ίσα μέτρα, ίσα σταθμά. Προφανώς θέλουμε και επιδιώκουμε σαφέστερη και καθαρότερη θέση της διεθνούς κοινότητας σε όλα τα φόρα, γιατί η στάση των ίσων μέτρων, ίσων σταθμών δεν μας καλύπτει. Για εμάς αυτό που είναι το ζητούμενο είναι η ξεκάθαρη καταδίκη της κραυγαλέας καταπάτησης της διεθνούς νομιμότητας και του διεθνούς δικαίου» ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.
 
Καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία
 
Χαρακτήρισε, επίσης, ως μήτρα προβλημάτων την κραυγαλέα καταπάτηση του διεθνούς δικαίου από την Τουρκία, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα, σε όλους τους τόνους, έχει εξηγήσει πως ούτε η τριμερής συμφωνία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, ούτε της Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ έχουν επιθετικό χαρακτήρα».
 
«Δεν υπάρχει διαφορά περί οριοθέτησης της ΑΟΖ. Δεν υπάρχει αμφισβητούμενη περιοχή, ακόμα και να δεχθούμε την βάρβαρη ντε φάκτο διχοτομημένη λύση που επέβαλε στο νησί. Η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί πλήρως τα νόμιμα δικαιώματα της βάσει των διεθνών κανόνων και συμβάσεων», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
 
Απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς περί εκμετάλλευσης του ορυκτού πλούτου σε βάρος της τουρκοκυπριακής πλευράς, τονίζοντας: «Δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό επιχείρημα της Τουρκίας, ούτε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας για τον ορυκτό πλούτο, ο οποίος θα ανήκει στην κεντρική κυβέρνηση και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα και των δυο πλευρών, ελληνοκυπρίων και τουρκοκυπρίων, με τρόπο όχι μόνο ίσο, αλλά και φιλικότερο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για να μπορέσει έτσι οικονομικά να εξομοιωθεί».
 
Ελληνοτουρκικές σχέσεις 
 
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι καταλύτης για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι η θετική λύση του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι «ποτέ δεν εγκαταλείψαμε την πάγια θέση μας ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας εξαρτάται από την λύση του».
 
«Συνεχίζουμε όλες τις επαφές σε όλα τα επίπεδα και στους 58 ερευνητικούς γύρους. Ποτέ δεν εγκαταλείψαμε τον διάλογο με την Τουρκία στο πλαίσιο της εξωτερικής πολιτικής που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 40 χρόνια», ανέφερε ο Ευ. Βενιζέλος.
 
Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να επιδιωχθεί εθνική συναίνεση, τονίζοντας ότι «το παρελθόν μας διδάσκει ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες μας υπάρχει σταθερότητα και ευρύτατη συναίνεση», συμπληρώνοντας ότι «πατριωτισμός σημαίνει γνώσει της ιστορίας και ενίσχυση της εθνικής ισχύος».
 
Συνάντηση Κυπριανού - Σουλτς
 
Για τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου, συζήτησαν ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στις Βρυξέλλες.
 
«Καταστήσαμε σαφές ότι η προκλητικότητα των ενεργειών της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, γιατί αυτήν τη φορά αμφισβητούνται περιοχές, οι οποίες ουδέποτε στο παρελθόν είχαν αμφισβητηθεί, περιοχές τις οποίες δεν δικαιούται να αμφισβητεί ούτε για το δικό της όφελος αλλά ούτε και για το όφελος των Τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο Άντρος Κυπριανού.
 
Για την έκδοση ψηφίσματος από το Ευρωκοινοβούλιο, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στον Μάρτιν Σουλτς την επιθυμία το ψήφισμα αυτό να στρέφεται προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, η που έχει παραβιάσει τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τόνισε ότι πρέπει να είναι ένα ψήφισμα δίκαιο και ισορροπημένο, σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα ζητήματα.
 
«Ο κ. Σουλτς μάς εξέφρασε τη στήριξή του στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και συμφώνησε μαζί μας ότι η ριζική αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων θα έρθει με τη σωστή, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», κατέληξε ο κ. Κυπριανού.
  [Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ]
enet.gr
11/11/14
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Μήνυμα Βενιζέλου στην Τουρκία ...

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε χθες ο Ευ. Βενιζέλος για τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, προειδοποιώντας μάλιστα πως "η αντίδραση Κύπρου και Ελλάδας είναι έντιμη, έχει πολιτικά, αλλά μπορεί να απαιτήσει και νομικά χαρακτηριστικά".

    Παράνομες ενέργειες
    Ενημερώνοντας την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναφερόμενος στην αποστολή του ερευνητικού σκάφους "Μπαρμπαρός" εντός των ορίων της κυπριακής ΑΟΖ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών μίλησε για "κραυγαλέα προσβολή της διεθνούς νομιμότητας", επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι "δεν αρκεί η επίκληση της διεθνούς νομιμότητας, πρέπει να ζητάς από την Τουρκία να πάψει μια μονομερή ενέργεια παράνομη που άρχισε και πρέπει να τελειώσει"...

    «Φοβικές αντιδράσεις»
    "Επιθυμούμε αποκλιμάκωση της έντασης και αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας", είπε ο Ευ. Βενιζέλος, διευκρινίζοντας ότι η ελληνική πλευρά δεν είναι ικανοποιημένη από τη στάση του διεθνούς παράγοντα.

    Εν όψει της συνάντησης Σαμαρά - Νταβούτογλου αλλά και της δικής του επίσκεψης στην Aγκυρα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ελληνική πλευρά θα διατυπώσει ευθέως τις θέσεις της, ενώ συγχρόνως θα μπορέσει να διαπιστώσει πρωτογενώς τα όρια των διαθέσεων της Τουρκίας.

    "Η διεθνής νομιμότητα ισχύει έναντι όλων", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εξωτερικών, προειδοποιώντας την Τουρκία ότι αν προσδοκά την ένταξή της στους ευρωπαϊκούς θεσμούς πρέπει να γνωρίζει ότι "η ευρωπαϊκή προοπτική της συνοδεύεται από όρους και προϋποθέσεις που οφείλει να σεβαστεί".

    Αναφορικά με τη στάση της Aγκυρας είπε ότι μπορεί να γίνεται και φοβική ανάγνωση των ελληνικών πρωτοβουλιών -για τις επαφές με Αίγυπτο και Ισραήλ-, παρά "τη διακήρυξή μας πως θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να μην υπάρχουν εντάσεις ή να στρατιωτικοποιούνται αυτές οι εντάσεις"...
    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22767&subid=2&pubid=64092055
    12/11/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin