Wednesday, December 3, 2014

Φέρμπερ: Δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την τρόικα και να ζητάτε χρήματα

«Η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις» τονίζει σε συνέντευξή του ο Γερμανός ευρωβουλευτής και επικεφαλής της ευρωομάδας της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), προσθέτοντας πως είναι λογικό η Ελλάδα να θέλει να απαλλαγεί από το πρόγραμμα στήριξης, όχι όμως και να ζητεί ταυτόχρονα χρήματα. 

Σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή τηλεόραση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, κληθείς να ερμηνεύσει τις δύσκολες διαπραγματεύσεις των δανειστών με την ελληνική κυβέρνηση ο Μάρκους Φέρμπερ, άριστος γνώστης των εξελίξεων στη χώρα μας και ως αντιπρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών & Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τονίζει: «Νομίζω ότι σε μία χώρα μέλος που είναι σε πρόγραμμα, όπως η Ελλάδα και υπάρχει η τρόικα είναι φυσιολογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προβλήματα».
«Αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι ότι η Ελλάδα έχει επιτύχει πολλά. Είδαμε να επανέρχεται στην ανάπτυξη αυτό τον χρόνο, την ίδια ώρα που η Γερμανία π.χ. έχει μείωση της ανάπτυξης ενώ η Ελλάδα αύξηση της ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ενισχύσει επίσης την ανταγωνιστικότητά της και αν ενεργοποιήσει τις ξένες επενδύσεις, όλα αυτά τα μέτρα θα δημιουργήσουν τα θετικά στοιχεία που η τρόικα ζητάει. Συνεπώς όλες αυτές οι διαφωνίες θα ξεπεραστούν. Το κύριο πρόβλημα που βλέπω αυτή τη στιγμή είναι ότι η τρόικα ζητάει περισσότερο χρόνο άσκησης επιρροής στις ελληνικές εξελίξεις. Φυσικό είναι μετά από 4-5 χρόνια στο πρόγραμμα να θέλετε να απαλλαγείτε από αυτό και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να καταλήξουμε πολύ γρήγορα γιατί καταλαβαίνω ότι οι Έλληνες πολιτικοί λένε τώρα ότι τεσσεράμισι χρόνια φτάνουν πια, θέλουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια» προσθέτει ο Γερμανός ευρωβουλευτής.

Ο κ. Φέρμπερ σημειώνει πάντως με έμφαση ότι «δεν μπορείτε να απαλλαγείτε από την τρόικα και ταυτόχρονα να ζητάτε χρήματα. Δεν μπορούν να γίνουν και τα δύο. Αλλά αν από το πρόγραμμα των 315 δισ. ευρώ του Γιούνκερ λάβετε ένα είδος βοήθειας για κάποιους τομείς, όχι για όλους όπως ζητάει ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς, θα περιοριστεί η ισχύς της τρόικας. Χρειάζεται μια ισορροπημένη προσέγγιση, αλλά είστε σε καλό δρόμο για να το πετύχετε».

Ο Γερμανός ευρωβουλευτής δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η κυβέρνηση Μέρκελ δεν στηρίζει όπως παλιά την Ελλάδα με κάθε τρόπο. «Η γερμανική κυβέρνηση» υπογραμμίζει, «προσέφερε μεγάλη βοήθεια όλο αυτό το διάστημα, μεγάλη στήριξη, όχι μόνο μέσω χρημάτων και πιστωτικών πολιτικών, αλλά με άμεσο τρόπο. Ξέρετε ότι έχουμε μια task force στο πλαίσιο της γερμανικής κυβέρνησης που προσπαθεί να φέρει γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρέπει όμως να εμπιστευθείτε τους Γερμανούς που πραγματικά θέλουν την ανάκαμψη της Ελλάδας. 

  • Δαπανούμε πολλά χρήματα, πολλές ιδέες, πολύ χρόνο για να βοηθήσουμε στην πρόοδο των Ελλήνων φίλων.
Στην ερώτηση ποιά θα είναι η στάση της Γερμανίας αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση, ο κ. Φέρμπερ σημειώνει: «Πρώτον, το ερώτημα θα το απαντήσει η ελληνική Βουλή αν θα εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή όχι. Ξέρω ότι ο πήχυς είναι ψηλά, ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν έχει τις ψήφους για να υπερβεί το όριο αυτό. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, αυτομάτως θα υπάρξουν εκλογές στην Ελλάδα. Αλλά για να είμαστε σοβαροί, βλέποντας τις απόψεις που διατυπώνει ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ, θα έλεγα ότι δεν λένε τίποτα, κάνουν μόνο θόρυβο. Αλλά με τον θόρυβο δεν λύνεις προβλήματα και το να υπόσχεται ο ΣΥΡΙΖΑ στους Έλληνες ότι όλα θα γίνουν καλύτερα αυτό είναι λάθος. Φυσικά, η τρόικα δεν μπορεί να δώσει άλλα. Έχουμε προσφέρει ότι ήταν δυνατόν στην παρούσα κυβέρνηση, όπως και στην κυβέρνηση Παπανδρέου πριν, αλλά δεν υπάρχει προοπτική να αλλάξει το όλο σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι όμως σοβαρός να υπόσχεται κάτι που δεν μπορεί να εφαρμοστεί και αυτό θα δημιουργήσει μεγάλη απογοήτευση στην Ελλάδα. Οι ευρωεκλογές δεν ήταν τόσο άσχημες για την ΝΔ και ελπίζω ότι αν γίνουν εθνικές εκλογές λόγω της αποτυχίας του κοινοβουλίου να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι πολίτες θα αναγνωρίσουν ότι ναι, έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας, αλλά υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ και θα καταστραφεί αυτό το φως αν ο ΣΥΡΙΖΑ έλθει στην εξουσία».
 [ethnos.gr]
3/11/14


--

ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Streit um Reformen:Troika droht Athen Geldhahn abzudrehen ...

    Das Rettungsprogramm für Griechenland läuft Ende des Jahres aus. Um weitere Gelder zu erhalten, muss sich Athen mit der Troika bei der Umsetzung von Reformen einigen. Doch es gibt Streit – und ein Ultimatum.

    Der Druck auf die Athener Regierung steigt, sich schnell mit der Troika aus EU, Europäischer Zentralbank (EZB) und Internationalem Währungsfonds (IWF) über die Umsetzung von Reformen zu einigen. Das gilt als Voraussetzung für weitere Hilfen, wenn das bisherige Rettungsprogramm Ende des Jahres ausläuft. Die Troika drohe den Griechen den Geldhahn zuzudrehen, wenn es in diesem Jahr keine Einigung mehr gebe, erfuhr das Handelsblatt aus Regierungskreisen. Die griechischen Banken würden dann kaum mehr Liquidität von der EZB erhalten.

    Hintergrund der Drohung: Die Bonität der griechischen Staatsanleihen ist eigentlich zu schlecht, um von Banken bei der EZB als Sicherheit hinterlegt zu werden. Allerdings macht die Zentralbank seit Jahren eine Ausnahme, da Griechenland unter dem Euro-Rettungsschirm ist. Sollte das jetzige Programm wegen des Streits zwischen Troika und Athen auslaufen, ohne dass eine Anschlusshilfe vereinbart wird, wäre die Grundlage für die EZB-Sonderbehandlung entzogen. Für die griechischen Banken soll es um Liquidität in Höhe von rund 40 Milliarden Euro gehen.

    Griechenland soll nach dem Auslaufen des bisherigen Hilfsprogramms eine vorsorgliche Kreditlinie vom Rettungsfonds ESM über circa zehn Milliarden Euro erhalten.....................http://www.handelsblatt.com/politik/international/streit-um-reformen-troika-droht-athen-geldhahn-abzudrehen/11076500.html
    4/12/14

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin