Sunday, December 28, 2014

Μάχη με το χρόνο στο Norman Atlantic: Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης - Εχουν σωθεί 140 άτομα

Μεγάλη επιχείρηση αεροδιακομιδής των ιταλικών δυνάμεων βρίσκεται σε εξέλιξη πάνω από το πλοίο Νorman Αtlantic που καίγεται επί 10 ώρες περίπου ανοικτά της Κέρκυρας και στα ιταλικά χωρικά ύδατα.
Γύρω στις 3 το μεσημέρι με εντολή του ελληνικού υπουργείου Αμυνας «σηκώθηκε» και ελληνικό Σούπερ Πούμα προκειμένου να συνδράσει στην επιχειρήση ενώ σε ετοιμότητα βρίσκεται στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ένα αροσκάφος για να μεταφέρει τους επιβάτες και το πλήρωμα.
Η επιχείρηση επισπέυδεται, με στόχο ει δυνατόν να ολοκληρωθεί η διακομιδή όσο περισσότερων επιβατών πριν πέσει η νύχτα. Ετσι αποφασίστηκε κάθε ελικόπτερο να παραλαμβάνει έξι και όχι δύο άτομα ανά πτήση. Νέες πληροφορίες αναφέρουν ότι πλοίο του ιταλικού πολεμικού πλοίου με ελικοδρόμιο μεταβαίνει στην περιοχή. Οι αρχές ελπίζουν ότι έτσι θα επισπευσθεί η επιχείρηση διάσωσης καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα απογείωσης και προσγείωσης πολλών ελικοπτέρων.
Επίσης δεύτερο Σούπερ Πούμα ανεφοδιάζεται στην Πρέβεζα για να συνδράμει στην επιχείρηση.

Ωρες αγωνίας ζουν δεκάδες επιβάτες του πλοίου καθώς οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και τα παραπλέοντα πλοία δεν μπορούν να προσεγγίσουν για να τους σώσουν από θαλάσσης. Οσο περνά η ώρα τόσο η αγωνία μεγαλώνει ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η φωτιά έχει επεκταθεί σε άλλο σημείο του πλοίου και αυτό έχει πάρει μικρή κλίση.
  • Ετσι, η μόνη προσπάθεια που γίνεται είναι από αέρος. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες που έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας, έχουν διασωθεί γύρω στις 5.00 το απόγευμα συνολικά 140 επιβάτες. Λίγο αργότερα το ελληνικό Σούπερ Πούμα έσωσε άλλα έξι άτομα.
Από τους συνολικά 478 άτομα επιβαίνοντες και πλήρωμα, 56 βρίσκονται ήδη σε ασφαλές περιβάλλον, δύο βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη «γλίστρα του φλεγόμενου πλοίου, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται στο τελευταίο κατάστρωμα όπου επικρατεί δριμύ ψύχος, χαλάζι ενώ αναφέρονται αναπνευστικά προβλήματα λόγω καπνού. Πολλοί επιβάτες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα πάνω καταστρώματα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση κατάσβευσης της φωτιάς και εκκένωσης του πλοίου που είναι δύσκολη λόγω των καιρικών συνθηκών. 47 περισυνελέγησαν από το παραπλέον πλοίο «Spirit of Piraeus». 

Ακόμη ένας διασώθηκε από το παραπλέον πλοίο «Abi Jaret». Επίσης, άλλα 14 άτομα έχουν σωθεί. 

Οκτώ παρελήφθησαν από ιταλικά ελικόπτερα (το ένα ιταλικό ελικόπτερο μάζεψε επτά και το δεύτερο περισυνέλεξε ακόμη έναν). Τα ελικόπτερα μεταφέρουν τους διασωθέντες στο Λέτσε...........................http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=113418539
28/12/14
--
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin