Sunday, March 1, 2015

Πρωτοφανής τουρκική πρόκληση στο Αιγαίο - Πως αντιδρά η Ελλάδα

Με οδηγία που εξέδωσε η Τουρκία απόψε, με ισχύ από τις 2 Μαρτίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2015, δεσμεύει ενάεριο χώρο, μεταξύ Σκύρου και Λήμνου μέχρι και τα 8 χιλιάδες πόδια.

Διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, χαρακτήρισαν την τουρκική ενέργεια πρωτοφανή, αφού όπως επεσήμαναν η Νότταμ αποκόπτει ουσιαστικά το βόρειο και νότιο Αιγαίο και μετατρέπει την περιοχή σε μόνιμο πεδίο βολής της Τουρκίας, επηρεάζοντας διεθνείς αεροδιαδρόμους και δεσμεύοντας τμήματα του Διεθνούς Εναέριου χώρου και του εναέριου χώρου της Ελλάδας.

Υστερα από συνεννόηση του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η Ελλάδα αντί να προχωρήσει σε διαβήματα προς την Τουρκία, θα προβεί σε διαβήματα προς το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνή Οργανισμό για την Ασφάλεια των Πτήσεων, καθώς και σε άλλους Διεθνείς Οργανισμούς.

  riknews.com.cy
1/3/15
-
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Την έντονη αντίδραση της ελληνικής Κυβέρνησης προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες ΝΟΤΑΜ της Τουρκίας το οποίο δεσμεύει μεγάλη περιοχή του Αιγαίου παραβιάζοντας κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας...

    Η τουρκική κυβέρνηση με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε χθες δεσμεύει μέχρι το τέλος του χρόνου μια μεγάλη περιοχή του Αιγαίου, που εκτείνεται από την Σκύρο μέχρι την Λήμνο προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για την πραγματοποίηση ασκήσεων και ως πεδίο βολής , παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, έπειτα από συνεννόηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά αποφασίστηκε να γίνουν έντονα διαβήματα προς τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε. και τον ICAO, με τα οποία καταγγέλλουν την Τουρκία.

    Διάβημα έγινε απόψε και προς το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
    Πηγή: ΑΜΠΕ
    http://www.naftemporiki.gr/story/921596/entona-diabimata-tis-kubernisis-se-tourkiko-notam-pou-desmeuei-megali-perioxi-tou-aigaiou
    1/3/15

    ReplyDelete
  2. Εντολή στο ΥΠΕΞ να προχωρήσουν σε έντονο διάβημα προς ΝΑΤΟ, Ε.Ε και την Τουρκία έδωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την προκλητική ενέργεια της Αγκυρας να ζητήσει να «κοπεί στη μέση» το Αιγαίο για δέκα μήνες, στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων...

    Ολα ξεκίνησαν την Παρασκευή 27/2, όταν η Τουρκία εξέδωσε notam (ανακοίνωση) με την οποία ζητά από σήμερα Κυριακή και για δέκα μήνες, μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015, να πραγματοποιηθούν στρατιωτικές βολές στο χώρο από την Λήμνο μέχρι την Σκύρο.

    Στην ουσία η Αγκυρα «κόβει στη μέση» το Αιγαίο, καθώς η γεωγραφική αυτή κάλυψη, πιάνει όχι μόνο ελληνικό εναέριο χώρο αλλά ακόμη και ελληνικό έδαφος. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών εκτιμούσαν αυτή την κίνηση ως μια από τις πλέον σοβαρές και προκλητικές κινήσεις της γείτονος.

    Ετσι ο Νίκος Κοτζιάς επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό και του περιέγραψε την κατάσταση. Αμέσως, ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε τις σχετικές οδηγίες και ο υπουργός Εξωτερικών διαβίβασε τις εντολές να γίνει διάβημα σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:

    Το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ICAO (τον διεθνή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) και φυσικά την ίδια την Αγκυρα προκειμένου να ακυρωθεί η συγκεκριμένη τουρκική notam, για στρατιωτικές ασκήσεις.
    Πηγή:www.capital.gr

    ReplyDelete
  3. «ΤΑΡΑΧΗ» ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ...

    Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
    Για όσους παρακολουθούν τις τουρκικές εξελίξεις εδώ και δεκαετίες δεν προκαλεί μεγάλη έκπληξη η νέα τουρκική προκλητική ενέργεια να εκδώσει τις Νότες, 201/15 NEVTEX και A0889/15, με τις οποίες δεσμεύει ουσιαστικά το μισό Αιγαίο για αεροναυτικές ασκήσεις από την περίοδο 1 Μαρτίου μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2015.

    Χαρακτηριστικό του κλίματος που δημιουργεί η Άγκυρα είναι το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Hürriyet, (2/3/2015) με τον χαρακτηριστικό τίτλο, «Atina’da yaygara», δηλαδή, «Ταραχή στην Αθήνα», όπου σχεδόν με ειρωνικό τρόπο αναφέρει ότι η έκδοση της τουρκικής Νότας προκαλεί μεγάλο σαματά στην Αθήνα. Είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκουν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου με δεδομένη και την κατάσταση όπως προβάλλεται, για σοβαρές δυσκολίες στην ελληνική κυβέρνηση να ανταπεξέλθει την δεινή οικονομική κατάσταση

    Η τουρκική τακτική είναι γνωστή από το παρελθόν. Η Άγκυρα κινείται βάση δυο στρατηγικών επιλογών. Η πρώτη είναι ότι συνηθίζει πάντα να τεστάρει την απέναντι πλευρά για να δοκιμάσει τις αντοχές της και η δεύτερη είναι πάντα να ρίχνει «άδεια» για να πιάσει «γεμάτα», δηλαδή να βάζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων όσα περισσότερα αιτήματα μπορεί για να έχει το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος. Η εκλογή νέας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία μάλιστα έχει τύχει πολύ ευμενής υποδοχής από πολλές πολιτικές και κοινωνικές πλευρές στην γειτονική χώρα, ήταν ένα ερωτηματικό για το τουρκικό καθεστώς το οποίο αργά η γρήγορα θα προχωρούσε στην επίδειξη δύναμης για να δοκιμάσει τις αντοχές της Αθήνας. Να θυμίσουμε ότι στο παρελθόν όποτε υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας πήγαινε στην Άγκυρα, την ίδια ώρα σε πολλές περιπτώσεις τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη προέβαιναν σε προκλητικές κινήσεις παραβιάζοντας τον ελληνικό εναέριο χώρο...............http://nikosxeiladakis.gr/ταραχη-στην-αθηνα-λενε-οι-τουρκοι/
    2/3/15

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin