Thursday, March 12, 2015

ΝΤΡΑΓΚΙ: ΤΟ QE ΘΩΡΑΚΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

«Η αγορά κρατικών και άλλων ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ίσως προστατεύει της χώρες της ευρωζώνης από μια μετάσταση από τις εξελίξεις στην Ελλάδα», σημείωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Όπως ανέφερε, η αγορά κρατικών και άλλων τίτλων χρέους από την ΕΚΤ είναι πιθανόν να θωρακίζει τις χώρες της Ευρωζώνης από πιθανές επιπτώσεις προερχόμενες από τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

«Είδαμε μια περαιτέρω πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων της Πορτογαλίας και άλλων πρώην προβληματικών χωρών παρά την ανανεωμένη κρίση στην Ελλάδα. Αυτό υποδηλώνει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων μπορεί να θωρακίσει τις χώρες της ευρωζώνης από την μόλυνση, κάτι που μας βοηθά επίσης να επιτύχουμε τους στόχους νομισματικής πολιτικής σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ», δήλωσε

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η μαζική αγορά τίτλων χρέους δεν θα οδηγήσει στην ανάσχεση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Όπως εκτίμησε, «το ευεργετικό αποτέλεσμα της αγοράς τίτλων χρέους επί των συνθηκών χρηματοδότησης δεν θα μειώσει τα κίνητρα για μεταρρυθμίσεις, όπως συχνά λένε ορισμένοι, αλλά στην πραγματικότητα θα αυξήσει τα οφέλη αυτών των μεταρρυθμίσεων, στο μέτρο που οι εταιρείες θα ενθαρρυνθούν να αυξήσουν τις επενδύσεις τους, κάτι που θα επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη».

Ο κ. Ντράγκι αναφέρθηκε εμμέσως και στις ενστάσεις της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας της Γερμανίας για το QE, αναφέροντας πως όντως υπάρχουν κίνδυνοι που απορρέουν από το πρόγραμμα αγοράς τίτλων της ΕΚΤ.

«Γνωρίζουμε πως τα μέτρα μας μπορεί να περιλαμβάνουν κάποια ρίσκα χρηματοοικονομικής σταθερότητας, όμως προς το παρόν αυτά τα ρίσκα είναι περιορισμένα», τόνισε.
  [elzoni.gr]
12/3/15
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin