Thursday, June 25, 2015

«Ληξιπρόθεσμη οφειλή», όχι χρεοκοπία η μη πληρωμή της δόσης στις 30 Ιουνίου (ΔΝΤ)

«Οι τρεις Θεσμοί βρίσκονται απολύτως στην ίδια σελίδα αναφορικά με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί. Εχουν παρουσιάσει μια κοινή θέση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

«Δουλεύουμε μέρα νύχτα για ένα θετικό αποτέλεσμα, αυτό είναι το πνεύμα και η δέσμευσή μας» πρόσθεσε.

  • Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου την Πέμπτη στην Ουάσινγκτον, ο εκπρόσωπος του Ταμείου ρωτήθηκε αν η μη πληρωμή των δόσεων από την Ελλάδα στις 30 Ιουνίου θα θεωρηθεί χρεοκοπία. Απάντησε ότι σε περίπτωση μη πληρωμής αυτό θα σήμαινε ότι το ΔΝΤ θα τοποθετούσε την Ελλάδα στην κατηγορία των χωρών με «ληξιπρόθεσμες οφειλές» και όχι στη κατηγορία της χρεοκοπίας. «Δεν γνωρίζω κανένα τέτοιο σχέδιο» διευκρίνισε.
  • Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για τη διαδικασία των 30 ημερών μέχρι να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ για αθέτηση πληρωμής, ο κ. Ράις  απάντησε ότι σε πρακτικό επίπεδο η γενική διευθύντρια μπορεί να ενημερώσει το ΔΣ οποιαδήποτε στιγμή και με «βάση τη σημασία» της ελληνικής υπόθεσης εκτιμά ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει γρήγορα.
Νωρίτερα σημείωσε ότι υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από την Ελλάδα και ότι το Ταμείο αναμένει την πληρωμή της δόσης.

Πρώτα μεταρρυθμίσεις, μετά το χρέος 

Για το χρέος ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε ότι απαιτούνται προσπάθειες από όλες τις πλευρές. Εξήγησε ότι πρώτα πρέπει να συμφωνηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να εφαρμοστούν και στη συνέχεια να διασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση και «να εξεταστούν τα θέματα της βιωσιμότητας του χρέους» από την Ευρώπη. 

Ερωτηθείς για τα μέτρα ο κ. Ράις είπε ότι το Ταμείο «είναι ευέλικτο και υιοθετεί μια ισορροπημένη προσέγγιση»... Στο δημοσιονομικό επιθυμεί «οι παρεμβάσεις να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικές προς την ανάπτυξη» και να εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα (add-up).

Στο Ασφαλιστικό ο κ. Ράις είπε ότι απαιτείται μεταρρύθμιση με προστασία των ασθενέστερων και ένα «μοντέρνο καλά στοχευμένο δίχτυ ασφαλείας». Για τα φορολογικά σχολίασε ότι οι προνομιούχοι πρέπει να πληρώσουν το δικό τους μερίδιο και το βάρος να μην πέφτει στους πλέον αδύναμους…

Ο κ. Ράις παραδέχθηκε, τέλος, ότι κάποια πράγματα στο ελληνικό πρόγραμμα δεν εξελίχθηκαν όπως είχαν σχεδιαστεί. 

  [tovima.gr]
25/6/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

2 comments:

  1. Το ΔΝΤ δεν δίνει παράταση σε καμία προθεσμία για την αποπληρωμή δόσης...

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διαβεβαίωσε πριν από λίγο ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών την 30ή Ιουνίου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποβάθμισε μάλιστα, με δηλώσεις του, τα σενάρια περί διαφωνιών μεταξύ του Ταμείου και της Κομισιόν, δηλώνοντας ότι το ΔΝΤ βρίσκεται «στην ίδια σελίδα» με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν στο θέμα της Ελλάδας και ότι οι τρεις θεσμοί παρουσίασαν κοινή θέση.

    Τόνισε, δε, ότι από την πλευρά τους περιμένουν να δουν πρώτα την Ελλάδα να συμφωνεί στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και να τις εφαρμόζει και μετά θα συζητηθεί το θέμα της χρηματοδότησης και της βιωσιμότητας του χρέους.

    Ερωτηθείς για το θέμα της αποπληρωμής της δόσης της Ελλάδας στις 30 Ιουνίου, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε ότι για το ΔΝΤ δεν τίθεται θέμα παράτασης καμίας προθεσμίας και ότι αυτό είναι θέμα πολιτικής, ενώ είπε ότι αναμένεται από την επικεφαλής του ΔΝΤ να ενημερώσει άμεσα το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου αν εκπνεύσει οποιαδήποτε προθεσμία για την αποπληρωμή δόσης.
    imerisia.gr

    ReplyDelete
  2. FMI espera que pagamento de dia 30 seja feito...

    O Fundo Monetário Internacional (FMI) afirmou, esta quinta-feira, esperar que a Grécia faça o pagamento de cerca de 1,5 mil milhões de euros que vence a 30 de junho, afastando um cenário de incumprimento.

    "Esperamos que o pagamento seja feito a 30 de junho, foi isso que as autoridades gregas disseram publicamente", disse o porta-voz do FMI, Gerry Rice.

    No início de junho, Atenas recorreu a uma cláusula pouco utilizada que permite agrupar vários pagamentos ao FMI numa única prestação, adiando para dia 30 os reembolsos que devia fazer ao longo do mês.

    Se a Grécia não respeitar o prazo, ficará imediatamente com pagamentos em atraso e deixará de ter acesso a recursos do FMI.

    Depois de a Grécia ter acusado o FMI de intransigência, o porta-voz garantiu que a instituição se mantém "flexível" nas negociações entre a Grécia e os credores e negou qualquer ultimato.

    "O FMI não tem uma abordagem de 'pegar ou largar'. Não fazemos isso em relação aos Estados-membros. O que fazemos é dar em troca de qualquer coisa", adiantou....jn.pt

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin