Tuesday, July 7, 2015

Με το βλέμμα στη Σύνοδο Κορυφής για συμφωνία. Πώς βλέπουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζωνης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις εντός της Ελλάδας αλλά και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους Ευρωπαίους ηγέτες να περιμένουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ τόνισαν ότι αναμένουν στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής τις προτάσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Οι δύο ηγέτες σημείωσαν ότι ο χρόνος πιέζει.

Όπως τόνισε ο κ. Ολάντ, ο κ.Τσιπρας πρέπει να κάνει αξιόπιστες προτάσεις, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχει πολύς χρόνος.

«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ακούσαμε το μήνυμα όλων των πολιτικών κομμάτων της Ελλάδας που συναντήθηκαν σήμερα» παρατήρησε και αναφερόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε ότι θα καθορίσει τη στάση των κρατών της Ευρωζώνης έναντι της ελληνικής κυβέρνησης

«Η Ευρώπη δεν είναι μόνο ένα οικοδόμημα οικονομικό η χρηματοπιστωτικό. Έχει θεμελιωθεί πάνω σε αξίες και αρχές. Στην Ε.Ε. υπάρχει θέση για την εθνική κυριαρχία, υπάρχει και η έννοια της ευθύνης» ανέφερε και στάθηκε στην ανάγκη να βρεθεί ισορροπία ανάμεσα στην αλληλεγγύη και την ευθύνη.

  • Από την πλευρά της, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι «αποδεχόμαστε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και πρέπει να διαχειριστούμε αυτήν την απόφαση», ενώ εξήγησε πως πρέπει να δούμε πώς βλέπουν οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζωνης το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Η πόρτα των συνομιλιών παραμένει ανοιχτή» ξεκαθάρισε και συμπλήρωσε πως σε αυτό το πνεύμα γίνεται και η Σύνοδος.

Η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι αύριο ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να εξηγήσει πώς θα οδηγήσει σε ευημερία και ανάπτυξη την Ελλάδα και κάλεσε την ελληνική πλευρά να καταθέσει αυτήν την εβδομάδα τις προτάσεις της στο τραπέζι, καθώς όπως είπε, ο χρόνος πιέζει.

«Έχουμε δείξει αλληλεγγύη στην Ελλάδα, ήταν γενναιόδωρη η τελευταία μας προσφορά» ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας και ζήτησε από κάθε χώρα «να αναλάβει τις ευθύνες της». «Θα πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν η κοινή υπευθυνότητα όπως και η κοινή αλληλεγγύη» συμπλήρωσε.

Στο μεταξύ, αμετάβλητο στα 89 δισ. ευρώ διατήρησε το ύψος του Έκτακτου Μηχανισμού Ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

  • Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αναπροσάρμοσε το «κούρεμα» στα ενέχυρα (collaterals), στερώντας σημαντικά ποσά ρευστότητας από τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, το διοικητικό συμβούλιο θα παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις ελληνικές εξελίξεις. Σημειώνεται ότι για να αυξηθεί το ELA, οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να διαθέτουν επαρκή ενέχυρα (collaterals).

«Η χρηματοδοτική κατάσταση στην Ελλάδα έχει αρνητική επίδραση στις ελληνικές τράπεζες, καθώς τα ενέχυρα που χρησιμοποιούνται για την άντληση του ELA βασίζονται σε κρατικά assets (στοιχεία ενεργητικού)» αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΚΤ.

Την ίδια ώρα, την ανάγκη επίλυσης της ελληνικής κρίσης για το συμφέρον τόσο της Ευρώπης όσο και των ΗΠΑ, τόνισε ο Λευκός Οίκος.

«Είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και των ΗΠΑ να επιλυθούν οι διαφορές επί της Ελλάδας» τονίζει ο Λευκός Οίκος, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση.

«Η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων και χρηματοδότησης προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη της οικονομίας και να επιστρέψει η σταθερότητα» επισημαίνει εν συνεχεία.

Όπως εξηγεί παράλληλα, η επίλυση της ελληνικής κρίσης άπτεται της ευθύνης τόσο της Αθήνας όσο και των δανειστών. «Πρόκειται για μία ευρωπαϊκή πρόκληση» διευκρινίζει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, ο Λευκός Οίκος καθιστά σαφές ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας συμβιβασμός, ο οποίος θα διατηρεί την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

  [elzoni.gr]
7/7/15

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin