Sunday, July 12, 2015

Χωρίς συμφωνία το Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Κυριακή

Δίχως συμφωνία, δίχως συνέντευξη τύπου και δίχως κοινή δήλωση, έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup με τους υπουργούς Οικονομικών να θέτουν με έμφαση το ζήτημα έλλειψης εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση, απαιτώντας πρόσθετα μέτρα και εγγυήσεις.
Από τα θέματα που κυριάρχησαν κατά την συνεδρίαση, ήταν οι πληροφορίες για ιδιαίτερα σκληρή στάση των Φινλανδών καθώς και η αποκάλυψη γερμανικού σχεδίου για πενταετή έξοδο της χώρας μας από την ευρωζώνη. Νέο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής.

«Είχαμε εκ βαθέων συζήτηση για τις ελληνικές προτάσεις. Συζητήσαμε το θέμα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης και φυσικά τα θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη. Είναι πολύ δύσκολο, αλλά οι εργασίες είναι ακόμη σε εξέλιξη» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Αισιόδοξοι δήλωσαν κατά την αποχώρησή τους, τόσο ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, όσο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί.
Για πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα έκανε λόγο και ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλ. Στουμπ, ο οποίος ωστόσο φέρεται να υιοθετεί την πιο σκληρή στάση σε σχέση με τους ομολόγους του, προβάλλοντας αντίσταση σε τρίτο πακέτο για την χώρα μας.
«Οι ελληνικές προτάσεις δεν αρκούν, αλλά είμαστε έτοιμοι να σκεφτούμε εναλλακτικές» σημείωσε ο Στουμπ.

Το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής (ώρα Ελλάδας), ενώ θα ακολουθήσει η Σύνοδος Κορυφής.

Ισχυρές πιέσεις για εγγυήσεις
Οι εταίροι φαίνεται να ζητούν πρόσθετα μέτρα και σαφή χρονοδιαγράμματα, ενώ θέλουν η ελληνική κυβέρνηση να κάνει περισσότερα για να μεταρρυθμίσει τομείς όπως η αγορά εργασίας, αλλά και να ψηφίσει προαπαιτούμενα άμεσα, «ώστε να δείξει ότι είναι σοβαρή».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Mega, ασκούνται ισχυρές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση ώστε να δώσει εγγυήσεις οικονομικού αλλά και πολιτικού χαρακτήρα.
Αναφορικά με τις εγγυήσεις πολιτικού χαρακτήρα πηγές αναφέρουν ότι θα ζητηθεί από την ελληνική πλευρά να περάσει τάχιστα την Δευτέρα ή την Τρίτη από το κοινοβούλιο τους νόμους για τον ΦΠΑ και το συνταξιοδοτικό.
Στο πολιτικό επίπεδο οι δανειστές θεωρούν ότι οι χθεσινές απώλειες της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ψηφοφορία δείχνουν πως δεν μπορεί να υπάρξει απόλυτη εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση και ζητούν περισσότερες πολιτικές εγγυήσεις που μέχρι τώρα δεν έχουν αποσαφηνιστεί.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μόλις περάσει η σχετική νομοθεσία θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις επί ενός τριετούς προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας που θα φτάνει κοντά στα 80 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα μπορέσουν να δοθούν και τα χρήματα που έχει η Ελλάδα άμεσα για να εκπληρώσει τις διεθνείς δανειακές υποχρεώσεις της.
Στο οικονομικό επίπεδο φαίνεται πως ζητούνται πάρα πολλές εγγυήσεις που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν και με επιπρόσθετα μέτρα. Όπως για παράδειγμα να μεταφερθεί η ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων σε εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο για να κινηθεί πιο γρήγορα και τα χρήματα αυτά να αποτελέσουν μορφή εγγυήσεων για νέα δάνεια.
   ethnos.gr
12/7/15
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 ---

2 comments:

  1. To σοβαρό επεισόδιο Σόιμπλε - Ντράγκι που τίναξε στον αέρα το Eurogroup...

    .....Σύμφωνα με πληροφορίες, αιτία της διακοπής ήταν η ένταση που επικράτησε κάποια στιγμή ανάμεσα στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι. Συγκεκριμένα, ο Γερμανός υπουργός διέκοψε τον Μάριο Ντράγκι την στιγμή που αναφερόταν στο ελληνικό πρόβλημα λέγοντας του "Μην με περνάς για ανόητο". Θέλοντας εμφανώς να αποκλιμακώσει την ένταση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι η συνεδρίαση θα διακοπεί και θα συνεχιστεί σήμερα στις 12 μμ ώρα Ελλάδας.

    Πληροφορίες ανέφεραν επίσης ότι η συζήτηση γενικώς ήταν έντονη και ότι υπήρξαν μερικές χώρες της Ευρωζώνης οι οποίες δεν έδειξαν καμία διάθεση διαβούλευσης με την ελληνική πλευρά.

    Διπλωματικές πηγές ανέφεραν από τις Βρυξέλλες ότι εκτός από την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα τακτική Σύνοδο του Eurogroup, κατά πάσα πιθανότητα θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

    Ως τότε θα πρέπει να έχουν εγκριθεί από την Βουλή των Ελλήνων νομοθετικές πράξεις σχετικές με το συνταξιοδοτικό σύστημα και τον ΦΠΑ στην Ελλάδα.
    ΑΠΕ

    ReplyDelete
  2. Eurozone to resume talks on reforms...

    Eurozone finance ministers are due to resume crunch talks in Brussels on a bailout deal for Greece.

    Nine hours of talks on Saturday ended without agreement and Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem described negotiations as "very difficult".

    Ministers have expressed scepticism that Athens would implement austerity measures it has proposed.

    They have little time to produce a working plan ready for European leaders who meet in Brussels later on Sunday.

    "We have had an in-depth discussion of the Greek proposals, the issue of credibility and trust was discussed and also of course financial issues involved, but we haven't concluded our discussions," Mr Dijsselbloem, who heads the Eurogroup of finance ministers, told reporters as the earlier round of talks broke up.

    "It is still very difficult but work is in progress."....BBC

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin