Tuesday, October 13, 2015

Ο αρμόδιος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Αθήνα για ενεργειακή συνεργασία

Ο ρόλος της Ελλάδας στον ενεργειακό σχεδιασμό της Ευρώπης βρίσκεται στο επίκεντρο των επαφών του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια, Αμος Χόκσταϊν, ο οποίος αφίχθη σήμερα στην Αθήνα.

 Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα προωθήσει την «ενδυνάμωση της συνεργασίας με την Ελλάδα» καθώς η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η Ελλάδα «μπορεί να είναι μέρος της λύσης για την Ευρώπη».

Ο κ. Χόκσταϊν, ο οποίος συμμετείχε πριν δυο εβδομάδες σε τριμερή συνάντηση με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, και της Βουλγαρίας, Ντανιέλ Μίτοφ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, προωθεί την ενεργειακή διασύνδεση των δυο χωρών μέσω του αγωγού IGB. Η συγκεκριμένη εξέλιξη εξυπηρετεί τη δεδηλωμένη στρατηγική της αμερικανικής κυβέρνησης για περιορισμό της εξάρτησης της Ελλάδας από το ρωσικό αέριο.

Ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενέργεια παρακολουθεί επίσης και χειρίζεται εκ μέρους των ΗΠΑ τις εξελίξεις στο ενεργειακό τοπίο στην Ανατολική Μεσόγειο, και κυρίως την εκκολαπτόμενη τριμερή συνεργασία Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, αλλά και τις παράλληλες κινήσεις που γίνονται από την Αθήνα και τη Λευκωσία σε σχέση με το Ισραήλ.

Η επίσκεψη του κ. Χόκσταϊν στην Αθήνα εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας της επικείμενης περιοδείας του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, στην Αθήνα και την ευρύτερη περιοχή.

 kathimerini.com.cy
13/10/15
--

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin