Monday, April 9, 2012

Βόρεια Ελλάδα: Οργιο κακοδιαχείρισης των νερών ....

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΑΣΟΣ ΤΑΣΙΟΥΛΑΣ (Από τον ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟ)
-
Κακοδιαχείριση και αλισβερίσι στην υλοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους της Μακεδονίας και της Θράκης καταγγέλλεται από -πρώην πλέον- στελέχη της αρμόδιας γι' αυτά τα προγράμματα υπηρεσίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.
Τα στελέχη καταγγέλλουν «κύκλωμα» που λυμαίνεται τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αδιαφανή τρόπο και σε συνεργασία με ιδιώτες, πετώντας στην απέξω... τις αρμόδιες υπηρεσίες που υπάγονται στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση! Παρότι, μάλιστα, έχουν επισημάνει τις καταγγελίες στο γενικό γραμματέα, Θύμιο Σώκο, αυτός -σημειώνουν- απλώς αποδυναμώνει την αρμόδια Διεύθυνση Υδάτων και... μεταθέτει τους καταγγέλλοντες.

Αντιθέτως, ο γενικός γραμματέας σημειώνει πως οι καταγγελίες δεν ευσταθούν και σύμφωνα με πληροφορίες έχει προτρέψει τους καταγγέλλοντες να αποταθούν -εάν θεωρούν πως έχουν βάσιμα στοιχεία- στη Δικαιοσύνη.
Ο κ. Σώκος έχει γίνει αποδέκτης των καταγγελιών τουλάχιστον από το προηγούμενο καλοκαίρι, βάσει των οποίων οι δράσεις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων που αναλογούν στη Διεύθυνση Υδάτων «κινούνται και κατευθύνονται από πρόσωπα έξω από την υπηρεσία, ενώ η ίδια περιορίζεται στην επικύρωση των τεκταινομένων και στην τυπική τους προώθηση. Στις περισσότερες από τις περιπτώσεις η Διεύθυνσή μας φαίνεται να χρησιμοποιείται ως όχημα για τη ''λήψη'' προγραμμάτων από διάφορους φορείς, ακόμη και ιδιωτικές εταιρίες».
Και ιδιωτικά γραφεία
Τα στελέχη εξηγούν ότι με εισηγήσεις της Διεύθυνσης Υδάτων λαμβάνουν ευρωπαϊκά προγράμματα ή συμμετέχουν σε τέτοια προγράμματα μέχρι και ιδιωτικά γραφεία για προσπορισμό κερδών. Η Διεύθυνση φαίνεται ως φορέας υλοποίησης, αλλά όλη η δουλειά γίνεται από τους ιδιώτες, παρότι η υπηρεσία έχει τη δυνατότητα να την κάνει μόνη της...
Τα στελέχη κατήγγειλαν στο γενικό γραμματέα ότι η προετοιμασία των προτάσεων που υποβλήθηκαν προς έγκριση έγινε από... άλλους, όπως και ότι και κατά την εκτέλεσή τους τα προγράμματα κινούνται από άλλους εταίρους...
«Στο σύνολο σχεδόν των προγραμμάτων φαίνεται να υπάρχει ένα πλέγμα σχέσεων και συνεργασιών προσώπων, παραγόντων και φορέων που γεννά προτάσεις προγραμμάτων και επιδιώκει στη συνέχεια να τις προωθήσει χρησιμοποιώντας τη θεσμική δυνατότητα της Διεύθυνσης Υδάτων για την προώθηση προς έγκριση και την ανάληψη προγραμμάτων που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους. Πέραν αυτών, η συμμετοχή των διαφόρων προσώπων που εμπλέκονται στα προγράμματα διευρύνεται, αφού αναλαμβάνουν και ως ανάδοχοι ''υπεργολάβοι'' έργα, ως μέρος του προγράμματος που αναθέτει, μέσω διαγωνισμών η Διεύθυνση Υδάτων. Ολα αυτά φαίνεται να βρίσκονται στα όρια μιας αμφίβολης θεσμικής κανονικότητας, συμβατότητας ή νομιμότητας», καταγγέλλεται. Δηλαδή... Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει.
Τα προγράμματα
Χαρακτηριστικά παραδείγματα προγραμμάτων σε εξέλιξη που αναφέρουν τα ίδια στελέχη:
- Πρόγραμμα FLINKMAN (Ανάπτυξη Πλαισίου Συνεργασίας Αρμόδιων Φορέων για τα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμύρας): Συμβουλευτικές υπηρεσίες από συγκεκριμένη εταιρία (σ.σ. τα στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας). Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας αυτής είναι εκπρόσωπος και μέτοχος άλλης εταιρίας, που είναι εταίρος του προγράμματος... Ο ίδιος άνθρωπος είναι ο αποκλειστικός χειριστής του προγράμματος στην ουσία.
- Εργο LIFESοS (Αειφορική Διαχείριση Εδάφους στην Υδρολογική Λεκάνη του Ανθεμούντα): Η Διεύθυνση Υδάτων ανέθεσε σε ιδιωτικό γραφείο, κατόπιν διαγωνισμού, έργο που περιλάμβανε πολύ μεγάλο αριθμό δειγματοληψιών εδαφών (2.000 δειγματοληψίες), στη συνέχεια μετρήσεις σε εργαστήριο, επεξεργασία στοιχείων και εξαγωγή συμπερασμάτων. Οι ίδιες δειγματοληψίες, στις ίδιες ακριβώς θέσεις και βάθη αποτυπώνονται και στο έργο άλλου εταίρου, που είναι το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ), χωρίς καμιά αναφορά στο Πρόγραμμα ότι τα δυο έργα έχουν κοινό μέρος, για να μη γίνει δυο φορές η ίδια δουλειά. Στην πραγματικότητα, οι δειγματοληψίες έγιναν μια φορά (από το ΕΘΙΑΓΕ), μόνο που πληρώνεται γι' αυτές και το ιδιωτικό γραφείο!
Κραυγή αγωνίας
Είναι χαρακτηριστική η έγγραφη αναφορά σε επιστολή προς τον κ. Σώκο: «Πώς μπορώ να δώσω εντολή στην εταιρία (...) να δημιουργήσει τον ιστότοπο και τη γνωσιακή βάση του FLINKMAN, όπως ορίζει η σύμβαση που υπέγραψε με τον Οργανισμό μας και να πληρωθεί για τις εργασίες αυτές, όταν γνωρίζω ότι αυτά έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και ένα χρόνο από το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος που είναι ένας από τους εταίρους του Προγράμματος;».
Σε ό,τι αφορά τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα, η τακτική που ακολουθείται είναι ανάλογη. Καταγγέλλεται προσπάθεια να αφαιρεθούν από την καθ' ύλην αρμόδια υπηρεσία τα νέα εγκεκριμένα προγράμματα και να δοθούν σε αναρμόδιες υπηρεσίες. Μόλις έγιναν οι επισημάνσεις προς το γενικό γραμματέα και εν όψει και των νέων ευρωπαϊκών προγραμμάτων, άρχισε η διοχέτευση των έργων σε άσχετες υπηρεσίες, λιγότερο... ενοχλητικές.
Για το Στρυμόνα
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται το πρόγραμμα BlackSea (για τη ρύπανση της Μαύρης Θάλασσας), όπου επικεφαλής εταίρος βαφτίστηκε το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης και δυο προγράμματα του Interreg (RiverAlert και Wetlab Use). Αποκορύφωμα η περίπτωση του ποταμού Στρυμόνα και του προγράμματος παρακολούθησης των νερών του, μέσω δικτύου σταθμών (RiverAlert). Τα στελέχη της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας καταγγέλλουν ότι αντί να επιλεγεί για την παρακολούθηση και διαχείριση των υδάτων του Στρυμόνα η υπηρεσία τους επιλέχθηκε η αντίστοιχη υπηρεσία της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης! Να μετακόμισε ο Στρυμόνας μάλλον απίθανο... Στο ίδιο πρόγραμμα -και πάλι- εταίρος είναι το Διαβαλκανικό Κέντρο Περιβάλλοντος (μη δημόσιος φορέας), που προτείνει τις θέσεις εγκατάστασης τηλεμετρικών σταθμών στο ποτάμι για τη μέτρηση ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων και καλείται ακολούθως η Διεύθυνση Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας να επιβεβαιώσει την... καταλληλότητα των θέσεων. Στο πρόγραμμα Wetlab Use, αντί του εργαστηρίου της Διεύθυνσης Υδάτων στο Λαγκαδά επιλέχθηκε και πάλι η Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.
«Διώξεις» και «αστειότητες»
Υστερα από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, ακολούθησε, τονίζουν οι καταγγέλλοντες, η απομάκρυνση των... ενοχλητικών. «Το τμήμα από δώδεκα υπαλλήλους έμεινε με έξι και πλέον με δύο άτομα... Ο προϊστάμενος τοποθετήθηκε (επειδή μίλησε) σε επιτροπές άσχετες με την παρακολούθηση των υδατικών πόρων (κατεδάφιση αυθαιρέτων, εκτίμηση δημοσίων κτημάτων Χαλκιδικής, αδειοδότηση καταλληλότητας ωδείων...). Για τη Διεύθυνση Υδάτων προβλέπονται (από το νόμο του Καλλικράτη) δέκα μηχανικοί. Σήμερα υπάρχουν τρεις και στο συγκεκριμένο τμήμα μόλις ένας. Αντιθέτως στη ΔΙΠΕΧΩ προβλέπονται 15 μηχανικοί και υπηρετούν σήμερα 30, ενώ διοχετεύονται περισσότεροι...», επισημαίνει ο πρώην -πλέον- προϊστάμενος του Τμήματος Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων, Χρήστος Μαμαρίκας, που καλείται πλέον να μετατεθεί σε άλλη υπηρεσία, αφήνοντας χωρίς προϊστάμενο το εν λόγω τμήμα. Επιλέχθηκε η λύση υπαλλήλου, που δεν μπορούσε να γίνει προϊστάμενος κι έγινε αναπληρωτής...
Το Τμήμα Παρακολούθησης και Προστασίας Υδατικών Πόρων της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης παρακολουθεί ποσοτικές και ποιοτικές παραμέτρους των νερών, τη ρύπανση και τη διαχείριση των υδάτων, ειδικά στις προστατευόμενες περιοχές και επιπλέον είναι αρμόδιο για τα ευρωπαϊκά προγράμματα που σχετίζονται με τους υδατικούς πόρους. Στελέχη της υπηρεσίας μιλούν για «διώξεις» και «μαγειρέματα» προκειμένου να συνεχίσουν να «αλωνίζουν» και να «κάνουν πάρτι» με τα κοινοτικά κονδύλια διάφορες ιδιωτικές εταιρίες σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Αστειότητες χαρακτηρίζει τις καταγγελίες το περιβάλλον του κ. Σώκου, ο οποίος μάλιστα κοινοποίησε στον «ΑτΚ» και την απάντησή του στην ένσταση του κ. Μαμαρίκα για τη μετάθεσή του σε άλλη υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Ο κ. Σώκος σημειώνει πως «δε συντρέχει νόμιμος λόγος ανάκλησης» της μετακίνησης του κ. Μαμαρίκα και πως είναι στην «ευρεία διακριτική ευχέρεια» της διοίκησης η μετακίνηση υπαλλήλων μέσα στην ίδια αρχή, «ώστε να επιτύχει κατά την κρίση της καλύτερη απόδοση και παραγωγικότητα».

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin