Saturday, July 14, 2012

Ολοκληρώνεται ο Υ/Η σταθμός του Ιλαρίωνα

ΕΩΣ το τέλος του έτους αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία ο νέος υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ στο Ιλαρίωνα συνολικής ισχύος 165 MW. Χθες ανακοινώθηκε από την επιχείρηση η ολοκλήρωση της έμφραξης της σήραγγας εκτροπής του φράγματος που θα επιτρέψει την έναρξη της δημιουργίας της τεχνητής λίμνης Ιλαρίωνα, με στόχο την αποθήκευση νερού του ποταμού Αλιάκμονα, ανάντι της τεχνητής λίμνης Πολυφύτου στο ν. Κοζάνης.
Ο υδροηλεκτρικός σταθμός Ιλαρίωνα αποτελείται από ένα λιθόρριπτο  φράγμα ύψους 130 μ., συνολικού όγκου περίπου 9 εκ. κ.μ., και ταμιευτήρα χωρητικότητας 520 εκ. κ.μ., που καλύπτει επιφάνεια 22 km2, εντός των  νομών  Κοζάνης και Γρεβενών. 
Ο εξοπλισμός περιλαμβάνει τον κύριο σταθμό που αποτελείται από δύο υδροστροβίλους συνολικής ισχύος 155,2 MW και ένα μικρό υδροηλεκτρικό έργο για την εξασφάλιση της οικολογικής παροχής ισχύος 4,2 MW.

Ο σταθμός διαθέτει συνολική εγκατεστημένη ισχύ 165 MW και θα παράγει ετησίως  330 περίπου GWH  ηλεκτρικής ενέργειας. Το έργο θα συνεισφέρει στην καλύτερη διαχείριση των νερών του  ποταμού Αλιάκμονα συμβάλλοντας στην ύδρευση, άρδευση, τουριστική ανάπτυξη περιοχών, πλημμυρική ανάσχεση  κ.λπ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός του Ιλαρίωνα τίθεται σε λειτουργία 15 χρόνια μετά το τελευταίο μεγάλο φράγμα που κατασκεύασε η ΔΕΗ στον ποταμό Νέστο, που περιλαμβάνει τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς Θησαυρού και Πλατανόβρυσης. 

------------

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin