Saturday, November 17, 2012

«Πέταξαν» 33 δισ. ευρώ με 3 εκατ. εμβάσματα

ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΗΤΡΑΚΗ
Τελικά, λεφτά υπάρχουν! Περισσότερα από τρία εκατ. εμβάσματα Ελλήνων (φυσικών προσώπων) σε τράπεζες του εξωτερικού, συνολικής αξίας 33 δισ. ευρώ, έχει καταγράψει από τις αρχές του 2009 μέχρι το φετινό Σεπτέμβριο η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών.
Μάλιστα, από τις διασταυρώσεις που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι σε 10.000 περιπτώσεις απαιτείται περαιτέρω έλεγχος, καθώς κρίθηκαν ύποπτες για φοροδιαφυγή ή «ξέπλυμα μαύρου χρήματος».

Τα εμβάσματα κατευθύνθηκαν κυρίως σε τράπεζες της Ευρώπης (ιδίως σε Βρετανία, Γερμανία και Ελβετία), ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται, όπως αποκάλυψε χτες από τη Θεσσαλονίκη ο σύμβουλος του γενικού γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Γιώργος Λασκαρίδης, στο περιθώριο του 4ου φορολογικού συνεδρίου «Thessaloniki Tax Forum», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο ξενοδοχείο «The Met». Για το ίδιο θέμα ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης, επισήμανε ότι με βάση τα στοιχεία του 2009, 2010, 2011, 54.000 φυσικά πρόσωπα έχουν εμβάσει χρήματα στο εξωτερικό, εκ των οποίων το 25% εμφανίζει αναντιστοιχία με τα επίσημα δηλωθέντα εισοδήματα.
Στην ίδια εκδήλωση, ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, αποκάλυψε το έντονο ενδιαφέρον μεγάλων αμερικανικών επιχειρήσεων που προκαλεί το νέο οικονομικό τοπίο που διαμορφώνεται στην Ελλάδα, εξαιτίας της κρίσης. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, ήδη το κλίμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού για τις επιχειρηματικές δυνατότητες και ευκαιρίες στην Ελλάδα βελτιώνεται, κάτι που αποδεικνύεται από συγκεκριμένα στοιχεία και κινήσεις.
O κ. Γραμματίδης από το βήμα του «Thessaloniki Tax Forum» επισήμανε ότι μετά τη Unilever, που ανακοίνωσε την παραγωγή μεγάλου αριθμού προϊόντων της στην Ελλάδα, και την Hewlett Packard, που επέλεξε το λιμάνι του Πειραιά ως δίοδο των προϊόντων της προς την κεντρική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, δύο ακόμη αμερικανικές εταιρίες ενισχύουν κεφαλαιακά τις ελληνικές θυγατρικές τους, ενώ άλλη μία, ομογενειακών συμφερόντων, ετοιμάζεται να εγκαταστήσει στην Ελλάδα θυγατρική για τη διανομή των προϊόντων της. Ο ίδιος απέδωσε την ενίσχυση της παρουσίας ξένων επιχειρήσεων στην Ελλάδα στο γεγονός ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια «πιάνει τόπο».
Ο κ. Γραμματίδης υποστήριξε ακόμη ότι «η σταθερή συνέχιση των μεταρρυθμίσεων έχει περάσει νέο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα προσπαθεί να αλλάξει πορεία και να ενταχθεί ξανά στην αγορά ως ισότιμος εταίρος» και εκτίμησε ότι η πολυπλοκότητα του μεταρρυθμιστικού έργου στην Ελλάδα είναι τέτοια, «που σε άλλες χώρες ή υπό άλλες συνθήκες θα χρειαζόταν τουλάχιστον μία δεκαετία για να υλοποιηθεί».
Σε μια περισσότερο πολιτική αποστροφή της τοποθέτησής του ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου υπογράμμισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά και αποφασισμένοι, «να ολοκληρώσουμε εδώ και τώρα μια μεγάλη ανατροπή, τόσο βίαια, όσο και αναγκαία για το μέλλον του τόπου», ενώ κάλεσε τους νοσταλγούς του παρελθόντος «να αρχίσουν να ετοιμάζονται για αλλαγή σελίδας».

Η ανακίνηση της οικονομίας

Το 4ο φορολογικό συνέδριο «Thessaloniki Tax Forum 2012», που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, χαιρέτισε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου και πρόεδρος της Επιτροπής Βορείου Ελλάδος, Νικόλαος Μπακατσέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι το κρίσιμο στοίχημα για το 2013 είναι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για να ανακινηθεί η οικονομία. «Η Ελλάδα μπορεί να πετύχει, αν στοχευμένα επιλεγούν δραστηριότητες και ακολουθήσει μια συντονισμένη προσπάθεια και μεγάλη αλλαγή στη δημόσια διοίκηση», ανέφερε χαρακτηριστικά. Συνδέοντας, μάλιστα, τη συγκυρία με το συνέδριο, σημείωσε ότι «στη σημερινή εποχή η ποιότητα του φορολογικού συστήματος και η αξιοπιστία της εφαρμογής του είναι στοιχείο του πολιτισμού μιας κοινωνίας που θέλει να προχωρήσει συντεταγμένα το δρόμο της προόδου».

Φόροι χωρίς… φορολόγηση
Την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα ήρθε η ώρα «να ξεχάσουμε τα τυφλά, οριζόντιου χαρακτήρα φοροεισπρακτικά μέτρα και να στραφούμε σε φορολογική πολιτική με μότο «φόροι ναι, αλλά χωρίς φορολόγηση», εξέφρασε από το βήμα του συνεδρίου ο πρόεδρος της φορολογικής επιτροπής του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σταύρος Κώστας. Οπως είπε, μπορεί η πρόταση για φόρους χωρίς (πρόσθετη) φορολογία να ακούγεται ακόμη και αιρετική, αλλά η λύση φαίνεται να βρίσκεται ακριβώς σε αυτήν. Πώς; Με επιθετική αιχμή την ψηφιακή τελειοποίηση και την ηλεκτρονική διασταύρωση, που θα επιτρέψουν, σύμφωνα με τον κ. Κώστα, τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας το συντομότερο.
«Με απλά λόγια, θα φέρουμε έσοδα χωρίς επιβολή φόρων, ικανά όχι μόνο να ικανοποιήσουν το αίσθημα δικαίου, αλλά και να απαλείψουν επαρκώς και το δημοσιονομικό έλλειμμα», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι το ισχυρό μήνυμα προς την πολιτική ηγεσία είναι η δρομολόγηση σωστών και ευρηματικών φορολογικών πολιτικών κι όχι η «στενόκαρδη» και εισπρακτική πολιτική, απαλλαγμένη από ψευδώνυμους νομοπαρασκευαστικούς συλλογισμούς κι από αντιφάσεις και παράδοξα στην τελική εφαρμογή τους».
.agelioforos gr
17/11/12

1 comment:

  1. Προς παράταση της διορίας για τους 54.000 της λίστας με τα εμβάσματα....Περιθώριο μέχρι τέλος του μήνα… λόγω προβλημάτων....

    Δύο εβδομάδες ακόμα παράταση μέχρι το τέλος του μηνός, στη διορία που έληξε την Παρασκευή για να ανταποκριθούν όσοι περισσότεροι από τους 54.000 Έλληνες της λίστα που έβγαλαν μεγάλα ποσά σε τράπεζες του εξωτερικού, δίνει το υπουργείο Οικονομικών.

    Παρότι οι ως τώρα διασταυρώσεις δείχνουν ότι περίπου 20.000 εξ αυτών, με εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ, δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν από τα εισοδήματά τους, η ανταπόκριση στην πρόσκληση του υπουργείου παραμένει μικρή.

    Θεωρητικά αν τα ποσά αυτά φορολογηθούν με 30% , όπως έχει προταθεί, και με μέσο ποσό κατάθεσης τα 150.000 ευρώ, το Δημόσιο θα μπορούσε να εισπράξει τουλάχιστον 750.000.000 - 1 δισ. ευρώ.

    Στην πράξη όμως, ανακύπτουν και μεγάλα προβλήματα και ο χρόνος που είχαν στην διάθεση τους οι φορολογούμενοι για να συγκεντρώσουν στοιχεία δεν ήταν επαρκής, για να αναζητήσουν στοιχεία, δηλώσεις και βεβαιώσεις από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. και τις αντίστοιχες τράπεζες.

    Ειδικότερα, λόγω της συνένωσης και μετακομίσεων των εφοριών όμως, πολλές δεν έχουν άμεση πρόσβαση στα παλαιά αρχεία τους και χρειάζονται ενάμιση μήνα περίπου για την συγκέντρωση των στοιχείων. Αντίστοιχοι ή και μεγαλύτεροι είναι οι χρόνοι που απαιτούνται για βεβαιώσεις από τις τράπεζες.

    Ανακύπτουν όμως και γραφειοκρατικά εμπόδια: πχ για την ανάλωση κεφαλαίου περασμένων ετών, που θα δικαιολογούσε τις υψηλές καταθέσεις, τα έτη αυτά θα πρέπει να είναι συνεχόμενα και να φθάνουν μέχρι το προηγούμενο του κρινόμενου έτους.

    Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος, για παράδειγμα, έχει στην χρονιά του 1996 πουλήσει ένα ακίνητο ή έχει τόκους καταθέσεων τους οποίους δεν έχει δηλώσει στην αντίστοιχη δήλωση -μια και δεν είχε υποχρέωση- και του λείπει η δήλωση της επόμενης χρονιάς 1997, δεν μπορεί να επικαλεσθεί αυτή την πηγή εισοδήματος.

    Επιπλέον ανακύπτουν και άλλα ζητήματα που για να αντιμετωπιστούν πρέπει να αναμένεται σχετική εγκύκλιος του υπουργείου. Για παράδειγμα:

    - αν κάποιος φορολογούμενος, σε χρονιές πριν το 2000, είχε καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς και το αποδεικνύει, δεν υπάρχει πεδίο στην φόρμα ώστε να εμφανιστούν οι καταθέσεις αυτές ώστε να δικαιολογήσει τα ποσά που μετέφερε στο εξωτερικό.



    - το 1993 οι φορολογούμενοι είχαν κληθεί να συμπληρώσουν το έντυπο Ε6 και να νομιμοποιήσουν τυχόν τραπεζικούς λογαριασμούς που είχαν στην διάθεση τους. Από τα κεφάλαια αυτά απαγορεύτηκε η χρήση για αγορά αυτοκινήτων και ακινήτων, δεν είναι σαφές όμως αν μπορεί να τα επικαλεστεί κανείς για την κάλυψη των εμβασμάτων.

    - μέλη οικογενειών έβγαζαν χρήματα στο εξωτερικό όχι μόνο για λογαριασμό τους αλλά και για λογαριασμό συγγενικών προσώπων και μη. Το υπουργείο θα πρέπει να πει αν αυτά τα λεφτά θα μπορέσουν να δικαιολογηθούν και πώς.

    - σε περίπτωση που οι σύζυγοι έχουν πια χωρίσει και η πρόσκληση έχει αποσταλεί στην σύζυγο, εάν αυτή δεν έχει προνοήσει να κρατήσει αντίγραφα των φορολογικών δηλώσεων δεν θα μπορέσει να παραλάβει αντίγραφα αυτών από την εφορία, διότι θα πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένη από τον υπόχρεο για την υποβολή τους, δηλαδή τον πρώην άντρα της.

    Κωστής Πλάντζος
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=258095

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin