Sunday, November 4, 2012

Πονοκέφαλος Μέρκελ για στήριξη της Κύπρου λόγω ανησυχιών ότι θα επωφεληθούν οι «Ρώσοι ολιγάρχες»

Πολιτικό πονοκέφαλο στην Γερμανίδα Καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ έχει προκαλέσει το αίτημα της Κύπρου για οικονομική βοήθεια από την Τρόικα, λόγω ανησυχιών ότι οι πλούσιοι Ρώσοι θα είναι αυτοί που θα επωφεληθούν, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Ρόιτερ, η Κύπρος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για τους όρους του Μνημονίου, το ύψος του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα 10 δις ευρώ.

Η κλίμακα της οικονομικής ενίσχυσης είναι σχετικά μικρή, σε σύγκριση με την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρωζώνης, αναφέρει το περιοδικό, σύμφωνα με το Ρόιτερ. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι έκθεση που εκπονήθηκε από τη γερμανική Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στην Κύπρο, έχει παραθέσει το πολιτικό ρίσκο που εμπεριέχει η οικονομική ενίσχυση της Κύπρου.
«Η έκθεση του BND καταδεικνύει ποιος θα επωφεληθεί περισσότερο από τα δισεκατομμύρια των ταμείων των Ευρωπαίων φορολογούμενων: Ρώσοι ολιγάρχες, επιχειρηματίες και μαφιόζοι, οι οποίοι έχουν εναποθέσει τα παράνομα τους εισοδήματά τους στην Κύπρο», αναφέρει το περιοδικό.
Το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι η Κύπρος αποτελεί διάσημο υπεράκτιο φορολογικό παράδεισο για τους Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι αναζητούν προστασία από το απρόβλεπτο επενδυτικό περιβάλλον της χώρας τους.
Ωστόσο, το Der Spiegel σημειώνει ότι η Κύπρος δηλώνει πως έχει ενισχύσει τη νομοθεσία της για αντιμετώπιση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος τη τελευταία δεκαετία, και βρίσκεται πλήρως συμμορφωμένη με τους διεθνείς κανόνες.
Επικαλούμενο τη «μυστική» έκθεση της Υπηρεσίας Πληροφοριών της Γερμανίας αλλά και Ευρωπαίους αξιωματούχους, το περιοδικό αναφέρει ότι υπάρχουν αμφιβολίες στο κατά πόσον η Κύπρος θα εφαρμόσει αυτούς τους διεθνείς κανόνες.
Στην έκθεση αναφέρεται ότι Ρώσοι υπήκοοι διατηρούν γύρω στα 21 δις ευρώ σε λογαριασμούς κυπριακών τραπεζών.
Η Γερμανία, σύμφωνα με το Ρόιτερ, θα παρέχει πάνω από 2 δις στο αναμενόμενο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Κύπρου. Όμως, οι Γερμανοί παρουσιάζονται θυμωμένοι με το ενδεχόμενο να μεταβιβάσουν δισεκατομμύρια ευρώ για τη διάσωση των υπερχρεωμένων οικονομιών της Ευρωζώνης.
Ο Carsten Schneider του αντιπολιτευτικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών, δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει στο Κοινοβούλιο το πακέτο στήριξης της Κύπρου, υπό ορισμένες προϋποθέσεις.
Όπως είπε, η Κύπρος πρέπει να είναι έτοιμη να προσαρμόσει το χαμηλό της εταιρικό φόρο και να καταστείλει ακόμη περισσότερο το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Your only favourite Cyprus Portal 
4/11/12
----

Schwarzgeldkonten: BND warnt offenbar vor Hilfe für Zyperns Banken

Der Bundesnachrichtendienst geht offenbar davon aus, dass eine europäische Rettungsaktion für Zyperns Banken einer besonders dubiosen Klientel großen Nutzen bringen würde: Russen mit Schwarzgeldkonten in Zypern.
Der Bundesnachrichtendienst (BND) legt laut „Spiegel“ in einem geheimen Bericht nahe, dass eine europäische Rettungsaktion für Zyperns Banken vor allem Inhabern russischer Schwarzgeldkonten nützen würde. Nach Erkenntnissen des BND hätten russische Staatsbürger 26 Milliarden Dollar (20,3 Millionen Euro) bei zyprischen Banken deponiert, berichtete das Magazin am Samstag vorab. Dies sei mehr als die Jahreswirtschaftsleistung des Inselstaats. Wenn Zyperns kriselnde Bankenbranche demnächst mit europäischen Rettungsmitteln gestützt werde, würden diese Guthaben abgesichert.
Συνέχεια του άρθρου/Read more about this...... »

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin