Wednesday, December 19, 2012

Το (αν)αξιόπιστο των οίκων αξιολόγησης συνεχίζεται

 Από τις τελευταίες οικονομικές εξελίξεις του Δεκεμβρίου σημειώνουμε την επιτυχημένη επαναγορά χρέους με το σύνολο των προσφορών στα περίπου €31,9 δισ. σε όρους ονομαστικής αξίας και τη σταθμισμένη μέση τιμή περίπου στο 33,8% της ονομαστικής. Εκτίμηση της Τρόικα είναι ότι το χρέος της Ελλάδας μπορεί να πλησιάσει το 124% του ΑΕΠ το 2020.

Μετά λοιπόν και την επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων, η Standard&Poor's αναβάθμισε το αξιόχρεο της Ελλάδας κατά 5 ολόκληρες βαθμίδες από την επιλεκτική χρεοκοπία (SD) σε «Β-». Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι ο τρόπος με τον οποίο αναβαθμίζουν (ή υποβαθμίζουν) οι οίκοι αξιολόγησης αποτελεί top secret.



Πράγματι, οι οίκοι αξιολόγησης αναφέρονται σε συγκεκριμένους παράγοντες τους οποίους λαμβάνουν υπόψη (όπως η ανάπτυξη, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ, το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ και ο δείκτης κυβερνητικής αποτελεσματικότητας) χωρίς να δημοσιεύουν το ειδικό βάρος του κάθε παράγοντα. Σύμφωνα όμως με ακαδημαϊκές εκτιμήσεις:

1. Ετήσια μείωση του χρέους κατά 30 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δικαιολογεί αναβάθμιση κατά 1,5 περίπου βαθμίδα.

2. Ετήσια μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ δικαιολογεί αναβάθμιση κατά μισή περίπου βαθμίδα.

3. Μεγάλη μείωση του δείκτη κυβερνητικής αναποτελεσματικότητας (ως προς, για παράδειγμα, την πάταξη της φοροδιαφυγής) δικαιολογεί αναβάθμιση κατά μισή περίπου βαθμίδα.

4. Ετήσια μείωση της ύφεσης από το προβλεπόμενο 6,5% με 7% το 2012 στο 4% το 2013 δικαιολογεί αναβάθμιση κατά μισή περίπου βαθμίδα.

Ο αναγνώστης αντιλαμβάνεται ότι μόνο στη «χώρα του Ποτέ» θα συμβούν, τo 2013, όλα τα παραπάνω. Ακόμα και αν συμβούν όμως, δικαιολογούν αναβάθμιση 3 βαθμίδων και όχι 5 βαθμίδων που ανακοίνωσε η Standard & Poor's. Με άλλα λόγια, οι αυθαίρετες αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης ισχύουν τόσο σε επίπεδο υποβάθμισης όσο και αναβάθμισης.

Αντί λοιπόν η Standard & Poor's να εκτίθεται με το αυθαίρετο της τελευταίας της απόφασης, καλό θα ήταν να είχε αποφύγει την ανεξέλεγκτη υποβάθμιση της Ελλάδας στη διάρκεια της τελευταίας διετίας.
Μήλας Κώστας
tovima gr
19/12/12
-*Ο κ. Κώστας Μήλας είναι καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο University of Liverpool 
------------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin