Wednesday, December 5, 2012

Λιθουανία: Αποζημιώσεις στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος

Εντός του 2013 θα ξεκινήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Λιθουανία.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε σήμερα στο Βίλνιους, ο Άντριου Μπέικερ, της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.


Τρία εκατ. λίτα (870.000 ευρώ) θα αποτελέσουν «ένα συμβολικό ποσό προς του Λιθουανούς επιζώντες από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα», επεσήμανε στους δημοσιογράφους ο Μπέικερ.


Σύμφωνα με τη Φάινα Κουκλιάνσκι, υπεύθυνη της ολιγάριθμης εβραϊκής κοινότητας στη Λιθουανία, περίπου χίλιοι άνθρωποι θα επωφεληθούν από τη συμβολική αυτή αποζημίωση τον επόμενο χρόνο.

Πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο περίπου 220.000 Εβραίοι ζούσαν στη Λιθουανία, με το Βίλνιους να χαρακτηρίζεται ως «Ιερουσαλήμ του Βορρά» για τον πλούτο της εβραϊκής πολιτιστικής της ζωής. Κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής το 95% των Εβραίων της χώρας εξολοθρεύτηκε, ώστε σήμερα το εβραϊκό στοιχείο να μην ξεπερνά τις 5.000 ψυχές σε μία χώρα που αριθμεί 5 εκατ. πληθυσμού.

Μυρτώ Τσάβαλου

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin