Sunday, December 9, 2012

Reuters: Η Αθήνα εξετάζει νέο άνοιγμα της επαναγοράς ομολόγων

Η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο εκ νέου ανοίγματος των Βιβλίων Προσφορών για συμμετοχή ιδιωτών πιστωτών στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters.
Η πρόσκληση κατάθεσης νέων προσφορών «είναι πιθανό» να γίνει τη Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου, όπως σχολίασε μη κατονομασμένη ανώτερη κυβερνητική πηγή του διεθνούς πρακτορείο. Η αρχική προθεσμία για υποβολή αιτήματος συμμετοχής στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων έληξε την Παρασκευή, οπότε έκλεισαν τα Βιβλία.



Σύμφωνα με τις υφιστάμενες πληροφορίες, οι προσφορές που έχουν κατατεθεί αφορούν τίτλους με αθροιστική ονομαστική αξία που προσεγγίζει τα 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε κάτι λιγότερο από το 50% της συνολικής αξίας ελληνικών χρεογράφων που διακατέχονται από ιδιώτες ομολογιούχους, η οποία αγγίζει τα 63 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στο πρόγραμμα έχουν δηλώσει συμμετοχή από την Παρασκευή όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες, περιλαμβανομένων των Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Attica Bank και Alpha Bank. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν και οι μικρότερες ελληνικές τράπεζες.

Τι είναι το πρόγραμμα
Το πρόγραμμα επαναγοράς χρεογράφων συνιστά, ουσιαστικά, μία «φθηνή απόσυρση» του υποτιμημένου ελληνικού χρέους που διακατέχεται από ιδιώτες ομολογιούχους. Το κέρδος της Αθήνας θα επέλθει από το γεγονός ότι οι τίτλοι που θα «αποσυρθούν» διατίθενται σε τιμές που είναι σημαντικά χαμηλότερες από την ονομαστική αξία τους.

Όπως αναφερόταν
στην πρόσκληση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η Αθήνα εμφανίστηκε διατεθειμένη να καταβάλει μεταξύ του 30,2% - 38,1% (ελάχιστο τίμημα) και του 32,2% - 40,1% (μέγιστο τίμημα) της ονομαστικής αξίας των ομολόγων προκειμένου να τα επαναγοράσει. Ομόλογα που έχουν ημερομηνία λήξης τη δεκαετία του 2020 έχουν μεγαλύτερο τίμημα, ενώ τίτλοι που λήγουν τις δεκαετίες των 2030 και 2040 απολαμβάνουν μικρότερα αντίτιμα.

Τα ακριβή πρώτα αποτελέσματα του προγράμματος δεν αναμένονται πριν τη Δευτέρα.

Η σημασία του προγράμματος
Το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων αποτελεί τη «ναυαρχίδα» του σχεδίου του Eurogroup για μείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως του 2020, έναντι ενός επιπέδου 144% όπου θα διαμορφωνόταν το χρέος δίχως τις πρωτοβουλίες της ευρωζώνης.

Από τις 20 ποσοστιαίες μονάδες προβλεπόμενης μείωσης χρέους (144 με 124%), οι 11 σχεδιάζεται να προέλθουν από το εν λόγω πρόγραμμα.
Σε περίπτωση που η επαναγορά ομολόγων δεν απέφερε τα προβλεπόμενα οφέλη, η Ευρώπη θα έπρεπε να αναζητήσει αντισταθμιστικά μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσει την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αποσαφηνίσει πως δεν προτίθεται να αποδεσμεύσει το μερίδιο που του αναλογεί από την πολυαναμενόμενη δόση διάσωσης της Ελλάδας, ύψους 34,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν δεν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς η επαναγορά των ελληνικών τίτλων.
.SKAI GR
9/12/12
-------
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin