Thursday, January 17, 2013

Μαζικό κύμα για συνταξιοδότηση

Ραγδαία αύξηση αιτήσεων συνταξιοδότησης στο ΙΚΑ
28.480 δημόσιοι υπάλληλοι ζήτησαν να φύγουν το 2011

Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας έχουν προκαλέσει κύμα συνταξιοδοτήσεων τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα. Στο ΙΚΑ, το 2011 οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 39.000, ενώ για το 2012 αναμένεται να υπερβούν τις 50.000. Ετσι, στο τέλος του περασμένου έτους, στο ΙΚΑ εκκρεμούσαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.000 για επικουρικές. Στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, από 15.928 το 2009, ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και σε 28.480 το 2011.
Λόγω της μαζικής εξόδου στη συνταξιοδότηση, της έλλειψης προσωπικού και της γραφειοκρατίας αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής για την παροχή της σύνταξης. Στο ΙΚΑ κυμαίνεται από 11 μήνες έως και 2 χρόνια (στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης), στα επικουρικά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 χρόνια.
Εκκρεμούν στο ΙΚΑ 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.000 για επικουρική
Στη «δραματική αποδυνάμωση» των υπηρεσιών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, την κατακόρυφη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης και την αθρόα προσέλευση ασφαλισμένων προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία, αποδίδει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας τα προβλήματα που εντοπίζονται στην Υπηρεσία Συντάξεων, με έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή.
Στο Δημόσιο
Οι «αλλεπάλληλες αλλαγές στη συνταξιοδοτική νομοθεσία του Δημοσίου» και οι αυξήσεις των αιτήσεων συνταξιοδότησης, οι οποίες από 15.928 το έτος 2009 ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και σε 28.480 το 2011 είχαν ως συνέπεια την αθρόα προσέλευση των ενδιαφερομένων στην Υπηρεσία Συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, προκειμένου να ενημερωθούν για τις αλλαγές. Ο υπουργός Οικονομικών εκτιμά ότι το πρόβλημα θα αποφορτιστεί με την ενεργοποίηση από το υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων της ηλεκτρονικής πύλης η οποία θα ενσωματώνει το σύνολο των ασφαλιστικών αλλαγών.
Ταυτόχρονα, όπως είπε προωθείται η επέκταση της διαδικτυακής πρόσβασης των δημόσιων υπαλλήλων στην Υπηρεσία Συντάξεων και προχωρά ο θεσμός της προκαταβολής, στο 50% του βασικού μισθού, της σύνταξης από το Δημόσιο ώστε να απαλειφθεί το μισθοδοτικό κενό μέχρι την απονομή της οριστικής σύνταξης.
Στον ιδιωτικό τομέα
Ομως το πρόβλημα των αποχωρήσεων δεν αφορά μόνο την υπηρεσία Συντάξεων του Δημοσίου. Ανάλογα ή και σοβαρότερα προβλήματα εμφανίζονται σχεδόν σε όλα τα ασφαλιστικά Ταμεία μετά το 2010. Στο ΙΚΑ, το 2011 οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 39.000 ενώ για το 2012 αναμένεται να αυξηθούν στις 50.000 ως συνέπεια και της δυσκολίας παραμονής στην αγορά εργασίας για τους εργαζόμενης μέσης ηλικίας που απολύονται ή αναγκάζονται να αποχωρήσουν με προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Παρόλο που η εκροή από την εργασία φαίνεται να παγιώνεται σε μία αύξηση γύρω στο 20% έναντι της περσινής χρονιάς, η συσσώρευση εκκρεμοτήτων από τις αιτήσεις των παρελθόντων χρόνων μπορεί να αποτελέσει τεράστιο πρόβλημα για το Ιδρυμα.
Στα τέλη του 2012 ο αριθμός των αιτήσεων που εκκρεμούσαν για την κύρια σύνταξη ανερχόταν σε 85.333, ενώ στην επικουρική είχαν ξεπεράσει τις 71.000. Ο αριθμός αυτός θα ξεπεράσει τις 100.000 εν αναμονή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο με τα προγράμματα εξόδου που δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη (όπως επί παραδείγματι στη Εurobank της οποίας το προσωπικό θα μειωθεί μετά την ολοκλήρωση των συγχώνευσης με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος).
Μεγάλη αναμονή
Αλλά και στα Ταμεία των επιστημόνων, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Νομικών οι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν τις 6.000. Στον βαθμό δε που στους υπό συνταξιοδότηση ασφαλισμένους βρίσκονται τα πλέον έμπειρα υπηρεσιακά στελέχη των Ταμείων, γίνεται εύκολα αντιληπτό το μεγάλο κόστος αναμονής για το σύνολο των νέων συνταξιούχων. Στο ΙΚΑ η αναμονή κυμαίνεται από 11 μήνες έως και 2 χρόνια (στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης). Στα επικουρικά η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 χρόνια (με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το ΤΕΑΥΕΚ), ενώ μεγάλες καθυστερήσεις έως και 8 μήνες παρατηρούνται στο ΝΑΤ αλλά και στο σύνολο των φορέων ελεύθερων επαγγελματιών.
«Βόμβα» στα ασφαλιστικά ταμεία το κύμα συνταξιοδότησης
Δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα
Οι αλλαγές στο συνταξιοδοτικό, με τις αυξήσεις στα όρια ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων, αλλά και οι δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας, έχουν προκαλέσει κύμα συνταξιοδοτήσεων τόσο από τον ιδιωτικό όσο και από τον δημόσιο τομέα. Στο ΙΚΑ, το 2011 οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 39.000 ενώ για το 2012 αναμένεται να υπερβούν τις 50.000.
Στο τέλος του περασμένου έτους, στο ΙΚΑ εκκρεμούσαν 85.333 αιτήσεις για κύρια σύνταξη και 71.000 για επικουρικές. Στα Ταμεία των επιστημόνων, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ και Νομικών, οι εκκρεμείς αιτήσεις για συνταξιοδότηση ξεπέρασαν τις 6.000.
Στο Δημόσιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, οι αιτήσεις συνταξιοδότησης από 15.928 το 2009 ανήλθαν σε 33.928 το 2010 και σε 28.480 το 2011. Επιπλέον, οι εκρεμείς αιτήσεις για εφάπαξ ανήλθαν το 2012 στις 62.000.
Λόγω της μαζικής εξόδου στη συνταξιοδότηση, της έλλειψης προσωπικού και της γραφειοκρατίας, αυξάνεται και ο χρόνος αναμονής για την παροχή της σύνταξης. Στο ΙΚΑ κυμαίνεται από 11 μήνες έως και 2 χρόνια (στην περίπτωση της διαδοχικής ασφάλισης) ενώ στα επικουρικά μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 3 χρόνια. Προκειμένου να αντιμετωπίσει τις μεγάλες καθυστερήσεις, το Δημόσιο προωθεί τον θεσμό της προκαταβολής, στο 50% του βασικού μισθού της σύνταξης, μέχρι να απονεμηθεί η οριστική σύνταξη.
Της Χριστινας Κοψινη
http://news.kathimerini.gr/
17/1/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin