Tuesday, January 15, 2013

Γιώργος Σταυρακάκης :"Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ανταποκρίνεται καλύτερα στην αντιμετώπιση των καταστροφών, παρέχοντας ανακούφιση στις πληγείσες περιοχές και στους πολίτες τους "

Πραγματοποιήθηκε στη σύνοδο Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η συζήτηση και υπερψηφίστηκε η έκθεση σχετικά με την υλοποίηση και εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης. Η έκθεση ιδίας πρωτοβουλίας εξετάζει την υλοποίηση και εφαρμογή του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την έναρξη ισχύος του το 2002 και υποβάλλει προτάσεις για την βελτίωσή του.
Στην παρέμβασή του, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην σύνοδο της Ολομέλειας, ο εισηγητής εκ μέρους της Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και των Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Α' Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ευρωβουλευτής  Γιώργος Σταυρακάκης, υπογράμμισε την ιδιαίτερη σημασία του Ταμείου ως ένα από τα κύρια και πιο επιτυχημένα μέσα έκφρασης αλληλεγγύης που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, υπάρχουν περιθώρια για βελτιώσεις, ιδίως όσον αφορά τη διαδικασία κινητοποίησης και εφαρμογής του, όπου έχουν παρατηρηθεί καθυστερήσεις στην παροχή των διαθέσιμων πόρων στις πληγείσες περιοχές.   

Σκοπός είναι το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης να καταστεί πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και με απλουστευμένους κανόνες που θα μειώνουν την γραφειοκρατία και θα επιτρέπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκρίνεται καλύτερα στην αντιμετώπιση των καταστροφών, παρέχοντας ανακούφιση στις πληγείσες περιοχές και στους πολίτες τους.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του Γιώργου Σταυρακάκη:
"Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ενώσω την φωνή μου με όλους όσους υποστηρίζουν ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης αποτελεί ένα από τα κύρια και πιο επιτυχημένα μέσα έκφρασης αλληλεγγύης που διαθέτει η Ένωση.
Τα τελευταία χρόνια έχει επανειλημμένως γίνει κινητοποίηση του Ταμείου για αρωγή σε πληγέντα από καταστροφές Κράτη Μέλη. Ωστόσο, έχουν διαπιστωθεί ορισμένα προβλήματα στη διαδικασία κινητοποίησης και εφαρμογής του, με συνέπεια οι διαθέσιμοι πόροι να καθυστερούν να φτάσουν στις πληγείσες περιοχές. Μια καθυστέρηση που δημιουργεί προβλήματα στην παροχή βοήθειας την στιγμή που η βοήθεια αυτή είναι πιο αναγκαία από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή.   
Γι αυτό τον λόγο, η Σοσιαλιστική Ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει ένα πιο ευέλικτο, αποτελεσματικό και απλουστευμένο Ταμείο, εύκολο και γρήγορο στην κινητοποίησή του, το οποίο επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ανταποκριθεί καλύτερα στις σοβαρές καταστροφές, παρέχοντας έγκαιρη ανακούφιση για τους πολίτες που έχουν ανάγκη. Και αυτή οφείλει να είναι η ουσία της αλληλεγγύης που προσφέρει η Ένωσή μας στους πολίτες της".  
Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης - περισσότερες πληροφορίες
Το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργήθηκε για την αντιμετώπιση μεγάλων φυσικών καταστροφών, όπως πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, σεισμοί, καταιγίδες και ξηρασίες. Το ανώτατο ποσό των ενισχύσεων που μπορεί να χορηγήσει ετησίως το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι 1 δις ευρώ, το οποίο προέρχεται από πόρους εκτός κοινοτικού προϋπολογισμού. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης δεν αποτελεί μέσο ταχείας αντιμετώπισης των επιπτώσεων των φυσικών καταστροφών. 
Το Ταμείο Αλληλεγγύης χορηγεί οικονομική βοήθεια για περιπτώσεις μείζονος φυσικής καταστροφής, δηλαδή αν οι συνολικές ζημίες ξεπερνούν τα 3 δις ευρώ σε τιμές του 2002 ή το 0,6% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος της πληγείσας χώρας, ανάλογα με ποιο ποσό είναι χαμηλότερο. Κατ΄εξαίρεση, και εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, το Ταμείο μπορεί να παρέμβει και σε περίπτωση έκτακτης καταστροφής σε μια περιοχή όταν η καταστροφή αυτή επηρεάζει την πλειονότητα του πληθυσμού της και έχει σοβαρές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην οικονομική της σταθερότητα και στις συνθήκες διαβίωσης.
Οι αιτήσεις για κινητοποίηση του Ταμείου πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή μέσα σε 10 εβδομάδες αφότου προκλήθηκε η πρώτη ζημία από την καταστροφή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει την αίτηση και, εφόσον την κάνει δεκτή, προτείνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ένα ποσό ενίσχυσης το οποίο πρέπει να εγκρίνουν προτού αυτό καταβληθεί. Μόλις καταστούν διαθέσιμα τα σχετικά κονδύλια, η ενίσχυση καταβάλλεται αμέσως και σε μία μόνο δόση ύστερα από υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Επιτροπής και του δικαιούχου κράτους. Τα μέτρα έκτακτης ανάγκης μπορούν να χρηματοδοτηθούν αναδρομικά από την πρώτη ημέρα της καταστροφής. 
Μέχρι σήμερα έχει παρασχεθεί βοήθεια περίπου 3,2 δις ευρώ σε 23 διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Το Ταμείο έχει κινητοποιηθεί δυο φορές για την Ελλάδα: για τις πλημμύρες στον Έβρο τον Μάρτιο του 2006 για το ποσό των 9, 3 εκ. ευρώ και για τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές τον Αύγουστο του 2007 για το ποσό των 89,8 εκ. ευρώ. Επομένως, το συνολικό ποσό κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης για τη περίπτωση της Ελλάδας ανέρχεται στα 99,1 εκ. ευρώ. 

EurActiv.gr 

  
--
-

ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin