Thursday, February 21, 2013

Θησαυρίζει η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα....Πλεόνασμα και κέρδη ρεκόρ…

Περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ… κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα κατέγραψε το 2012 η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα !

Για την ακρίβεια ήταν πρωτίστως  τα «ελληνικά χαρτιά» αυτά που  εκτόξευσαν την κερδοφορία της κατά περισσότερο από ένα τρίτο  σε ετήσια βάση.

Συγκεκριμένα, με βάση τα επίσημα  στοιχεία της ΕΚΤ, μόνον μέσω του προγράμμματος επαναγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP) που ξεκίνησε να υλοποιεί εδώ και έναν χρόνο, αποκόμισε κέρδος 1,108 δισ. ευρώ, με τα 555 εκατ. ευρώ να προέρχονται από τα ελληνικά ομόλογα που είχε αποκτήσει μέσω του προγράμματος αυτούΤο συνολικό καθαρό κέρδος της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 37% το 2012.

Από το πρόγραμμα επαναγοράς κρατικών ομολόγων πιο ωφελημένη είναι μέχρι στιγμής η Ιταλία, με την ονομαστική αξία τίτλων της που σήμερα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ να αγγίζει τα 102,8 δισ. ευρώ. Έπονται Ισπανία με ομόλογα αξίας 44,3 δισ. ευρώ και η χώρα μας με ονομαστική αξία 33,9 δισ. ευρώ.

Ακριβώς λόγω των κερδών της  από τους τόκους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι κατέγραψε πολύ μεγαλύτερο πλεόνασμα το 2012 σε σχέση με τον αμέσως προηγούμενο χρόνο. Το πλεόνασμα ανήλθε στα 2.164 δισ. ευρώ σε σχέση με 1,894 δισ. ευρώ του 2011 (+14,25%).

Κατόπιν αυτών η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα διανείμει 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες-μέλη της (???), πλέον των 575 εκατ. που έχει ήδη διαθέσει τον Ιανουάριο.
.protothema.gr
21/2/13
--
-
 ΣΧΕΤΙΚΑ1:

3 comments:

  1. Στα ύψη τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα....ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ.....

    Πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ κέρδισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον περασμένο χρόνο, από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που αγόρασε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων από τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους.

    Οπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters και αναδημοσιεύουν ξένα μέσα ενημέρωσης, όπως η εφημερίδα Wall Street Journal, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι κέρδισε 555 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό το οποίο ενδεχομένως σημαίνει ότι μπορεί να καταλήξουν στην Αθήνα δισεκατομμύρια ευρώ.

    Το κέρδος που αποκόμισε η ΕΚΤ αφήνει να εννοηθεί πως το σύνολο του Ευρωσυστήματος - η ΕΚΤ και οι 17 Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης - ενδέχεται συνολικά να έχουν κερδίσει δισεκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

    Τον περασμένο Νοέμβριο, οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ συμφώνησαν να μεταβιβάσουν τα κέρδη από το χαρτοφυλάκιο των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα του Ευρωσυστήματος στην Αθήνα από το 2013 και εξής, για την εξυπηρέτηση του χρέους της Ελλάδας.

    Το ποσοστό της ΕΚΤ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος είναι 8%, το οποίο εφόσον αναχθεί προς την κλίμακα του συνόλου μπορεί να αντιστοιχηθεί σε κέρδη περίπου 6 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα.

    Παρόλ' αυτά, τα ομόλογα που διακρατούνται δεν είναι επιμερισμένα ισομερώς και τα συνολικά κέρδη ενδέχεται να αποδειχθούν μικρότερα.

    Παρουσιάζοντας λεπτομερειακά τον ισολογισμό της για το 2012, η ΕΚΤ ανακοίνωσε σήμερα πως συνολικά αποκόμισε 1,108 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SΜΡ) πέρυσι και τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν στα 998 εκατ. ευρώ από 728 εκατ. την προηγούμενη χρονιά.

    Σύμφωνα με το σχέδιο, η ΕΚΤ θα καταβάλλει το ποσοστό των κερδών της από το SMP στις εθνικές κεντρικές τράπεζες. Αυτές με τη σειρά τους θα προσθέσουν τα δικά τους κέρδη από το πρόγραμμα εξαγοράς ελληνικών ομολόγων που διακρατούν και θα μεταβιβάσουν τα κέρδη στις κυβερνήσεις τους, οι οποίες με τη σειρά τους θα τα στείλουν στην Αθήνα.

    Τα νούμερα

    Στα 33,9 δισ. ευρώ ανέρχεται η ονομαστική αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας τα δύο προγράμματα αγοράς τίτλων, το πρώτο Securities Market Pogramme και το δεύτερο, το περίφημο Οutright Monetary Transactions OMT, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    Συνολικά, η ονομαστική αξία του χαρτοφυλακίου των ομολόγων των «προβληματικών κρατών» Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας και Ελλάδος που κατέχει η ΕΚΤ στο τέλος του 2012 ανέρχονταν σε 218 δισ. ευρω.

    Οπως προκύπτει από τους ετήσιους λογαριασμούς για τη χρήση που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2012, τα έσοδα που αποκόμισε η ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα ανήλθαν σε 555 εκατ. ευρω έναντι 654 εκατ. ευρώ το 2011.

    Τα καθαρά κέρδη της ΕΚΤ για το 2012 διαμορφώθηκαν σε 998 εκατ. ευρώ (2011:728 εκατ. ευρώ).

    Κατόπιν σχετικής απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου, πραγματοποιήθηκε ενδιάμεση διανομή κερδών, ύψους 575 εκατ. ευρώ, προς τις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 31 Ιανουαρίου 2013.

    Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διανείμει το υπόλοιπο ποσό των 423 εκατ. ευρώ στις εθνικές κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ στις 25 Φεβρουαρίου 2013.

    Τα καθαρά έσοδα από τόκους ανήλθαν σε 2,3 δισ. ευρώ.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63786489
    21/2/13

    ReplyDelete
  2. Η Ελλάδα αναμένει τα κέρδη από τα ομόλογα......

    Τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα θα δοθούν στην Ελλάδα, επισημαίνει η FAZ. – Εξετάζεται η συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στη χρηματοδότηση της βοήθειας για την Κύπρο.

    Την Αθήνα περιμένουν δισεκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει: «η ΕΚΤ αποκομίζει κέρδος 555 εκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με την FAZ, «οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέγραψαν τον χρόνο που πέρασε υψηλά κέρδη μέσω της επίμαχης αγοράς ομολόγων από χώρες που πλήττονται από την κρίση. Μόνο η ΕΚΤ κατέγραψε για το 2012 έσοδα 1,1 δισ. ευρώ. Για το σύνολο των κεντρικών τραπεζών τα αντίστοιχα κέρδη μπορεί να ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού αναλογεί σε ελληνικά ομόλογα, το ελληνικό κράτος μπορεί φέτος να υπολογίζει σε ενίσχυση κάποιων δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών». Όπως σημειώνει τέλος η FAZ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είχαν εγκρίνει στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

    Να συμβάλουν στην Κύπρο οι πλούσιοι Ρώσοι

    Θα επιβαρυνθούν και οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών;

    «Τα κράτη της ευρωζώνης θέλουν να συμπεριλάβουν εύπορους πολίτες και επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει τα χρήματά τους στην Κύπρο, στα έξοδα για ένα πακέτο βοήθειας για τη χώρα», σημειώνει σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Στο σχετικό σχόλιό της η εφημερίδα σημειώνει: «Αυτό είναι συνεπές, επειδή αυτοί οι επενδυτές συνέβαλαν στην αλλόκοτη διόγκωση του κυπριακού τραπεζικού τομέα. (…) Όμως, ακόμη κι αν ‘ματώσουν’ τώρα οι ρώσοι ολιγάρχες, θα είναι άτοπες οι θριαμβολογίες» Όπως σχολιάζει η SZ, «ήταν οι ίδιοι οι Κύπριοι, αυτοί που έστρωσαν το κόκκινο χαλί στους πλούσιους κυρίους όλου του κόσμου. Ως εκ τούτου, θα είναι πάλι οι Κύπριοι αυτοί που θα πρέπει να πληρώσουν το μεγαλύτερο μέρος του λογαριασμού. Παραμένει το ερώτημα, πόσο ρωσικό κεφάλαιο θα βρίσκεται ακόμη σε λογαριασμούς στη Λευκωσία, όταν η ΕΕ θα έχει επιτέλους ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις της με την Κύπρο σε έξι, οκτώ ή δέκα εβδομάδες».

    Τα σχέδια συμμετοχής ιδιωτών πιστωτών και καταθετών σε κυπριακές τράπεζες στη διάσωση της χώρας σχολιάζει η Stuttgarter Zeitung: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος συνίσταται βεβαίως στην υπόσχεση προς τον ιδιωτικό τομέα ότι δεν θα επαναληφθεί μία συμμετοχή ανάλογη με την περίπτωση της Ελλάδας. Μετά το κούρεμα χρέους για την Αθήνα, οι αγοραστές ευρωπαϊκών ομολόγων ήταν εξαιρετικά επιφυλακτικοί με αποτέλεσμα να οξυνθεί πραγματικά η ευρωκρίση. Τα κράτη θα παραμείνουν εκβιάσιμα μέχρι να αναλάβει δράση ένας πανευρωπαϊκός μηχανισμός για τη συντεταγμένη διάλυση των τραπεζών, τον οποίο θα πρέπει να τροφοδοτούν οι ίδιες οι τράπεζες».........
    http://www.dw.de
    22/2/13

    ReplyDelete
  3. Στην Ελλάδα τα κέρδη από τα ομόλογα............

    Την Αθήνα περιμένουν δισεκατομμύρια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών, σημειώνει στο ρεπορτάζ της η Frankfurter Allgemeine Zeitung και υπογραμμίζει: …

    «Η ΕΚΤ αποκομίζει κέρδος 555 εκ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα. Σύμφωνα με την FAZ, «οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης κατέγραψαν τον χρόνο που πέρασε υψηλά κέρδη μέσω της επίμαχης αγοράς ομολόγων από χώρες που πλήττονται από την κρίση. Μόνο η ΕΚΤ κατέγραψε για το 2012 έσοδα 1,1 δισ. ευρώ. Για το σύνολο των κεντρικών τραπεζών τα αντίστοιχα κέρδη μπορεί να ξεπερνούν τα 12 δισ. ευρώ. Επειδή ένα σημαντικό μέρος αυτού του ποσού αναλογεί σε ελληνικά ομόλογα, το ελληνικό κράτος μπορεί φέτος να υπολογίζει σε ενίσχυση κάποιων δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών».

    Όπως σημειώνει τέλος η FAZ, οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης είχαν εγκρίνει στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα να επιστρέψουν στη χώρα τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από την αγορά ελληνικών ομολόγων.

    fpress.gr
    http://olympia.gr/2013/02/23/

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin