Tuesday, March 26, 2013

Φέκτερ: Η Κύπρος θα λάβει τα 10 δισ όταν σταθεροποιηθεί ο τραπεζικός τομέας

Τους όρους που θα πρέπει να τηρήσει η Κύπρος για να λάβει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) 10 δισεκατομμύρια ευρώ, απαριθμεί η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε σημερινή συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Έστεραϊχ, τονίζοντας με έπαρση, πως οι υπουργοί του Eurogroup έπρεπε με την απόφασή τους να αποτρέψουν την κρατική χρεοκοπία και την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα της Κύπρου.
Όπως επισημαίνει, εάν ο τραπεζικός τομέας σταθεροποιηθεί, τότε η Κύπρος θα λάβει από τον ΕΜΣ τα 10 δισεκατομμύρια, τα οποία όμως δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιήσει για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες, ενώ συγχρόνως θα πρέπει να τηρήσει τους όρους του ΕΜΣ, δηλαδή να πάρει μέτρα κατά του ξεπλύματος χρημάτων και να εισαγάγει έναν κατάλογο κυρώσεων, ώστε να μην υπάρξει πλέον ξέπλυμα χρήματος.


Σύμφωνα με την ίδια, στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών έπρεπε να αποτρέψουν την πλήρη κατάρρευση του τραπεζικού τομέα και τη χρεοκοπία της Κύπρου και το βράδυ της Κυριακής απέτρεψαν προ πάντων την κατάρρευση του τραπεζικού τομέα, καθώς δύο μεγάλες τράπεζες ήταν ντε φάκτο χρεοκοπημένες και μια κατάρρευση θα είχε πολύ βαρύτερες συνέπειες, αλλά απετράπη με τη διαίρεση των τραπεζών.

Η αποτροπή της κρατικής χρεοκοπίας είναι το δεύτερο βήμα, διότι αν είχε καταρρεύσει ο τραπεζικός τομέας, τότε θα επερχόταν άμεσα η χρεοκοπία του κράτους.
Απαντώντας στην ερώτηση για την κριτική του Ρώσου πρωθυπουργού ότι πρόκειται περί ληστείας, διότι παγώνουν οι καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ, η κα Φέκτερ επισημαίνει πως οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ προστατεύονται, εκείνες άνω του ποσού αυτού θα έχουν απώλειες, η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί ριζικά, ωστόσο σε περίπτωση χρεοκοπίας θα είχαν χάσει τα πάντα.

Ως προς το ενδεχόμενο μετάδοσης της κρίσης, που προκλήθηκε από την Κύπρο, σε άλλες χώρες, η ίδια παρατηρεί ότι ο κίνδυνος απετράπη με αυτό το πακέτο διάσωσης της Κύπρου, αλλά φυσικά θα πρέπει να αποκατασταθούν οι μεγάλες ανισορροπίες που υπάρχουν σε μερικές χώρες της ΕΕ, ούτως ώστε να παραμείνει σταθερή η Ευρωζώνη και να μην υπάρξει μεγαλύτερη ανεργία.

Η Αυστρία, όπως συμπληρώνει, είναι μία από τις μόνον τέσσερις χώρες, η οποία βρίσκεται σε μια μακροοικονομική ισορροπία για αυτό και είναι τόσο σημαντική μια εξισορροπημένη δημοσιονομική πολιτική.

.ethnos.gr
26/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ 20/3/13:

6 comments:

  1. Μ. Σαρρής: Πολιτική και οικονομική καταστροφή χωρίς το ευρώ.....«Δεν θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε» υπογράμμισε μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους.....

    Προειδοποίηση ότι ενδεχόμενη έξοδος της Κυπριακής Δημοκρατίας από το ευρώ θα ήταν καταστροφική τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο, απηύθυνε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    «Δεν θέλουμε καν να το σκεφτόμαστε» υπογράμμισε μιλώντας την Τρίτη στους δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

    «Η έξοδος της Κύπρου από την Ευρωζώνη, που θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ήταν καταστροφική, πολιτικά και οικονομικά» είπε ο Μιχάλης Σαρρής.

    http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=504515
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Μετά την Κύπρο πιθανώς να ακολουθήσει η Σλοβενία, λέει το ANSAmed....

    Η Σλοβενία μπορεί να είναι η επόμενη χώρα στη σειρά που θα αποταθεί στην ΕΕ για διάσωση, μετά την Κύπρο, αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSAmed, επικαλούμενο πρόσφατη έκθεση της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς της Σλοβενίας.

    «Κατά την τελευταία δεκαετία, κορυφαίες τράπεζες της Σλοβενίας παρείχαν τεράστια ποσά σε πιστώσεις που τώρα είναι τοξικές και οι οποίες αντιστοιχούν στο ένα πέμπτο του εθνικού ΑΕΠ» αναφέρεται στην έκθεση.

    Προστίθεται ότι οι σχετικές αποφάσεις λήφθηκαν «στη βάση πολιτικών και προσωπικών σχέσεων, εν μέσω ενός περιβάλλοντος διαρθρωτικής πολιτικής διαφθοράς».

    Οι περισσότερες τράπεζες στη Σλοβενία είναι κρατικής ιδιοκτησίας, προστίθεται στην ανταπόκριση του ANSAmed, ενώ αναφέρεται ότι το τοξικό χρέος που έχει συσσωρευτεί, υπολογίζεται σε 7 δις ευρώ, ή ποσοστό 20% του συνόλου των δανείων.

    Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της χώρας Janez Sustercic δήλωσε ότι η Σλοβενία θα αναγκαστεί πιθανότατα να προσφύγει για διεθνή βοήθεια, εκτός και αν υλοποιηθεί το σχέδιο διάσωσης για τις τράπεζες.

    http://www.onlycy.com/310512-
    26/3/13

    ReplyDelete
  3. Δεν έγιναν αποδεκτές οι 5 παραιτήσεις στην Τράπεζα Κύπρου...

    Η Τράπεζα Κύπρου ανακοίνωσε σήμερα ότι πέντε μέλη του ΔΣ, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, υπέβαλαν τις παραιτήσεις, και ότι το σώμα δεν αποδέχθηκε τις παραιτήσεις.

    Σύμφωνα με το stockwatch, η ανακοίνωση αναφέρει ότι τα πιο κάτω μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου υπέβαλαν σήμερα τις παραιτήσεις τους:

    • Ανδρέας Αρτέμης (Πρόεδρος)
    • Βασίλης Γ. Ρολόγης (Μέλος)
    • Κώστας Ζ. Σεβέρης (Μέλος)
    • Άννα Διογένους (Μέλος)
    • Τάκης Αράπογλου (Μέλος)

    Το Διοικητικό Συμβούλιο δεν απεδέχθη τις παραιτήσεις. Σύμφωνα με το Καταστατικό της εταιρείας οι παραιτήσεις θα ισχύουν μόνο εφ’ όσον δεν αποσυρθούν εντός μίας εβδομάδας.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/Articles.asp?id=1759744
    26/3/13

    ReplyDelete
  4. Ισλανδία: Σε δίκη πρώην ανώτατα στελέχη τραπεζών για απάτες....

    Η ισλανδική δικαιοσύνη ανακοίνωσε σήμερα ότι πρόκειται να απαγγελθούν κατηγορίες σε βάρος πολλών τέως ιθυνόντων της τέως μεγαλύτερης τράπεζας του νησιού, την Kaupthing, για απάτες με τις οποίες συγκαλυπτόταν η κακή οικονομική της κατάσταση πριν αυτή να πτωχεύσει, στα τέλη του 2008.

    Ο ειδικός εισαγγελέας Ολάφορ Τορ Χάουκσον είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι την 24η Απριλίου θα οδηγηθούν ενώπιον δικαστηρίου ο τέως γενικός διευθυντής της τράπεζας Χάινταρ Μαρ Σίγκουρντσον μαζί με άλλα οκτώ υψηλόβαθμα στελέχη της Kaupthing.

    Ο ειδικός εισαγγελέας προέβλεψε ότι η δίκη θα διαρκέσει «περίπου ένα χρόνο».

    Σε βάρος του Σίγκουρντσον έχει σχηματιστεί ένα κατηγορητήριο το οποίο επικεντρώνεται στην αγορά μετοχών της εν λόγω τράπεζας με δάνειο από την ίδια την τράπεζα, ύψους 572 εκατ. κορόνων -3,6 εκατομμύρια ευρώ, στη σημερινή ισοτιμία- ανεβάζοντας τεχνητά την αξία της μετοχής της Kaupthing στο ισλανδικό χρηματιστήριο.

    Ο ίδιος ο Σίγκουρντσον κέρδισε 325 εκατ. κορόνες χάρη σε αυτή την συναλλαγή, που έγινε δύο μήνες πριν από τη χρεοκοπία της τράπεζας, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

    Ισλανδικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι επίσης θα διωχθούν έξι ανώτατα στελέχη της δεύτερης μεγαλύτερης την εποχή εκείνη ισλανδικής τράπεζας, της Landsbanki, περιλαμβανομένου του πρώην γενικού διευθυντή Σίγκουρσον Άρνασον και πέντε ακόμα στελεχών που επίσης είχαν επιδοθεί σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τεχνητά την τιμή των μετοχών της Landsbanki με διάφορες τεχνικές χειραγώγησης.

    Αυτές οι δύο τράπεζες μαζί με μια ακόμα, την Giltnir, εντέλει χρεοκόπησαν το φθινόπωρο του 2008.

    http://www.zougla.gr/kosmos/article/islandia-se-diki-proin-anotata-stelexi-trapezon-gia-apates
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ τα «εγκλωβισμένα» ελληνικά κεφάλαια στην Κύπρο....Προβλήματα για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις....

    Οι επιπτώσεις από το "πάγωμα" ελληνικών καταθέσεων στην Κύπρο, τόσο μεγάλων επιχειρήσεων, όσο και απλών ιδιωτών, δημιουργούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στον ήδη προβληματικό κύκλο ροής κεφαλαίων στην Ελλάδα.

    Ήδη το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να δώσει διήμερη παράταση για την καταβολή του ΦΠΑ, αντιλαμβανόμενο ότι το πρόβλημα που προκαλεί η μη ρευστοποίηση των επιταγών από τις κυπριακές τράπεζες, μπλοκάρει τα κεφάλαια επαγγελματιών και επιχειρήσεων.

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της αλυσίδας ειδών παιχνιδιού Jumbo, η οποία, αν και έβγαινε εκτός κάδρου κρίσης λόγω των πολύ θετικών αποτελεσμάτων της, βρίσκεται τώρα σε περιπέτεια, καθώς από την Κύπρο πραγματοποιούσε το μεγαλύτερο μέρος των αγορών της από την Κίνα, τα οποία και υπερισχύουν στα μαγαζιά της.

    Ανάλογα όμως προβλήματα έχουν και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων και ένδυσης που εισήγαγαν πρώτες ύλες μέσω Κύπρου και έκαναν cash management δια Κύπρου, καθώς τώρα οι λογαριασμοί τους έχουν παγώσει και θα κουρευτούν. Μεταξύ των εταιρειών που κρατούν μικρό μέρος των διαθεσίμων τους στην Κύπρο, συγκαταλέγεται και ο ΟΤΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney.gr, εκτός των άλλων, και μεγάλοι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται αυτήν την στιγμή με την πλάτη στον τοίχο, καθώς από την Κύπρο διακινούσαν σημαντικά ποσά.

    Μάλιστα, το πρόβλημα για την ελληνική ναυτιλία είναι τόσο μεγάλο, ώστε ομάδα εφοπλιστών ζήτησε από την εν Αθήναις κυπριακή πρεσβεία, να υπάρξει διαχωρισμός της δέσμευσης και του κουρέματος των καταθέσεων που δεν είναι στις κυπριακές τράπεζες σε ευρώ, αλλά σε δολάρια.

    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266851
    26/3/13

    ReplyDelete
  6. ΕΚΤ: Αρνείται την εφαρμογή της κυπριακής λύσης και σε άλλες χώρες.....Στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ αντέδρασαν έντονα στις αναφορές ότι θα υπάρξουν και άλλα «bail-in».....

    Μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) επιδίωξαν σήμερα να αποκρούσουν τις εκτιμήσεις περί του ότι το σχέδιο «διάσωσης» της οικονομίας της Κύπρου θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης των τραπεζικών κρίσεων στην ΕΕ στο μέλλον, επιμένοντας ότι η διευθέτηση στην οποία κατέληξαν οι διεθνείς πιστωτές με την κυπριακή κυβέρνηση αποτελεί μοναδική περίπτωση.

    Η λύση στην Κύπρο διαφέρει εντελώς από αυτές που επιλέχθηκαν τα τρία πρώτα χρόνια της κρίσης στην ευρωζώνη, καθώς για πρώτη φορά τιμωρούνται οι μεγάλοι καταθέτες. Οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από 100.000 ευρώ δεν θίγονται.

    Χθες Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, είπε ότι στο μέλλον η ΕΕ ενδέχεται αρχικά να απευθύνει το ερώτημα στις τράπεζες εάν μπορούν να ανακεφαλαιοποιηθούν και κατόπιν να εξετάζει εάν μπορούν να συμβάλουν σε αυτό οι μέτοχοι και ομολογιούχοι—και μετά «αν είναι απαραίτητο» στις καταθέσεις που δεν είναι ασφαλισμένες, που υπερβαίνουν δηλαδή τις 100.000 ευρώ. «Νομίζω ότι πρέπει να δείξουμε πλέον περισσότερο τόλμη», είχε πει ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ωστόσο αργότερα, εξέδωσε μια δήλωση στην οποία διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι ειδική περίπτωση, τα σχέδια που εγκρίθηκαν αφορούν αυτήν και μόνο και δεν χρησιμοποιήθηκαν μοντέλα ή υποδείγματα.

    Αλλά αυτή η δήλωση έγινε πολύ αργά για τις αγορές, που θορυβήθηκαν λόγω των ανησυχιών πως η Κύπρος θα αποτελέσει προηγούμενο και το «κούρεμα» των μεγάλων καταθέσεων μπορεί να γενικευτεί.

    Στελέχη του ΔΣ της ΕΚΤ, που θα κληθεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κρίσης της Κύπρου και τις μελλοντικές κρίσεις, αντέδρασαν έντονα σε κάθε αναφορά ότι θα υπάρξουν και άλλα «bail-in» (η συμμετοχή μετόχων, ομολογιούχων και καταθετών). «Νομίζω ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ διέπραξε ένα σφάλμα λέγοντας όσα είπε», είπε νωρίτερα σήμερα ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εξαμελούς Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, έναν μικρότερο πυρήνα στο ΔΣ του ευρωπαϊκού κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος, στο ραδιόφωνο Europe 1. Ο Έβαλντ Νοβότνι, μέλος του 23μελούς ΔΣ της ΕΚΤ, επανέλαβε το μήνυμα αυτό με μεγαλύτερη ένταση: «νομίζω ότι έγινε ιδιαίτερα καθαρό πως η Κύπρος είναι πράγματι μια ιδιαίτερη περίπτωση. Δεν αποτελεί μοντέλο για άλλες περιπτώσεις. Αυτό έγινε εντελώς σαφές και σήμερα από την ΕΚΤ»......http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127709
    26/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin