Wednesday, March 13, 2013

«Όχι» Ευρωκοινοβουλίου στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014 - 2020 (upd)

Κατά πλειοψηφία απέρριψε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο  2014-2020.
Συγκεκριμένα η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών (690 ψήφοι υπέρ) αποφάσισε, δια της ψήφου του, να απορρίψει το συγκεκριμένο σχέδιο ύστερα από διεξοδική συζήτηση επί των προτάσεων και αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 



Η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, με κοινό Ψήφισμα των πέντε μεγαλύτερων ομάδων της Ευρωβουλής (Χριστιανοδημοκράτες, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι, Πράσινοι και Ενωτική Αριστερά), αποφάσισε να μην δεχθεί έναν κοινοτικό προϋπολογισμό με βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία, υποστηρίζοντας ότι «τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ αποτελούν απλώς μία πολιτική συμφωνία μεταξύ αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και δεν αντικατοπτρίζουν τις προτεραιότητες και τις ανησυχίες που διατύπωσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η συμφωνία αυτή, που θα δεσμεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη επταετία, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή αν δεν εκπληρωθούν ορισμένες ουσιώδεις προϋποθέσεις, τονίζεται το Ψήφισμα.

Με το Ψήφισμα αυτό, το Ευρωκοινοβούλιο εκφράζει την πρόθεση «να ξεκινήσει ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού για το ΠΔΠ, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο, προνοητικό, ευέλικτο και διαφανή προϋπολογισμό, που θα μπορέσει να δημιουργήσει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των πολιτικών δεσμεύσεων της ΕΕ και των δημοσιονομικών επιδιώξεων».

Στο Ψήφισμα τονίζεται ότι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 πρέπει να διασφαλίζει την επιτυχή υλοποίηση της στρατηγικής "Ευρώπη 2020" και να προικίσει την ΕΕ με τα αναγκαία μέσα για να ανακάμψει από την κρίση και να εξέλθει ισχυρότερη.

Πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις στις επενδύσεις, στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη, τις υποδομές και τη νεότητα, παράλληλα με την εκπλήρωση των στόχων της ΕΕ στον τομέα της κλιματικής αλλαγής και της ενέργειας, στην εκπαίδευση και στην προαγωγή της κοινωνικής ενσωμάτωσης, υπογραμμίζεται.

Στο Ψήφισμα τονίζεται ακόμη ότι «ο προϋπολογισμός της ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτείται από πραγματικά ίδιους πόρους, όπως προβλέπει η Συνθήκη» και ζητείται από το Συμβούλιο να αναλάβει πολιτική δέσμευση ότι όλες οι νομικές υποχρεώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που πρέπει να καταβληθούν το 2013, θα εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του φετινού χρόνου.

Διαβάστε προηγούμενες δηλώσεις ελλήνων ευρωβουλευτών ΕΔΩ.


Απόψεις



Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Σταυρακάκης, ανέφερε  ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται ένα φιλόδοξο μακροχρόνιο προϋπολογισμό επενδύσεων και αλληλεγγύης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προκλήσεις του μέλλοντος.  Αν και η συμφωνία του Συμβουλίου για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 δεν το εξασφαλίζει, αποτελεί την απαρχή για ουσιώδεις διαπραγματεύσεις μεταξύ Συμβουλίου και Κοινοβουλίου για ένα συνολικό πακέτο που θα περιλαμβάνει την εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων που θα παρέχουν τα δημοσιονομικά μέσα στις πολιτικές προτεραιότητες της Ένωσης. Επίσης, τόνισε, ότι εξίσου σημαντικό είναι να συμπεριληφθούν στον Κανονισμό για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο διατάξεις για μια υποχρεωτική ενδιάμεση αναθεώρηση που θα αντανακλά τις ανάγκες που θα προκύψουν κατά τη διάρκεια της επόμενης επταετίας καθώς και η κατάλληλη ευελιξία, για τη χρησιμοποίηση των διαθέσιμων κονδυλίων μεταξύ των κατηγοριών του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου.
EurActiv.gr   
 




7 comments:

  1. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταψήφισε τον προϋπολογισμό της ΕΕ .....

    Απέρριψε κατά πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το τελικό σχέδιο προϋπολογισμού της ΕΕ για την περίοδο 2014-2020 που εγκρίθηκε από την πρόσφατη σύνοδο κορυφής. Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που προβλέπει βαθιές περικοπές για την επόμενη εξαετία, αναφέρεται στο σχετικό ψήφισμα, ενώ προτείνεται να ξεκινήσουν ευρείας κλίμακας διαπραγματεύσεις με το ευρωπαϊκό συμβούλιο σχετικά με όλες τις διατάξεις του κανονισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η Ένωση θα αποκτήσει ένα σύγχρονο προϋπολογισμό με στόχο την ανάπτυξη.
    Σφοδρή ήταν η κριτική των ευρωβουλευτών στη διάρκεια της συζήτησης και σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα η Ελλάδα και οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου αναφορικά με τις αδικίες και τις ελλείψεις του προυπολογισμού.

    http://www.ert.gr/eidiseis/diethni/europe/story/147615/to-evropaiko-koinovoylio-katapsifise-ton-proypologismo-tis-ee#.UUCVizdCd5U
    13/3/13

    ReplyDelete
  2. Λιποθύμησε ο ευρωβουλευτής Γ.Παπαστάμκος ενώ προήδρευε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο....Στην αίθουσα έσπευσαν μέλη της ιατρικής υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου...

    Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιώργος Παπαστάμκος αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε σήμερα μέσα στην αίθουσα των συνεδριάσεων του Σώματος, ενώ προήδρευε μιας διαδικασίας ψηφοφορίας.


    Γύρω στις 14:30, τοπική ώρα, ο 58χρονος καθηγητής ανακοίνωσε από μικροφώνου ότι διακόπτει τη συνεδρίαση για προσωπικούς λόγους.

    Κατόπιν σηκώθηκε όρθιος, απομακρύνθηκε από το προεδρείο και έπεσε λιπόθυμος.

    Στην αίθουσα έσπευσαν μέλη της ιατρικής υπηρεσίας του ευρωκοινοβουλίου για να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες.

    http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=56239&category_id=541
    13/3/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Διασωληνωμένος σε νοσοκομείο του Στρασβούργου ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Παπαστάμκος.....

      Διασωληνωμένος σε γαλλικό νοσοκομείο του Στρασβούργου είναι σύμφωνα με πληροφορίες ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ.Παπαστάμκος που κατέρρευσε ενώ προήδρευε συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

      http://www.protothema.gr/article/?aid=263715
      13/3/13

      Delete
    2. Δήλωση του Προέδρου του ΕΚ Martin Schulz σχετικά με το αιφνίδιο πρόβλημα υγείας του Αντιπροέδρου Γεώργιου Παπαστάμκου.....

      EurActiv.gr Πέμ, 14/03/2013

      «Ο συνάδελφος μας Παπαστάμκος αντιμετωπίζει ένα μάλλον σοβαρό πρόβλημα υγείας. Δεν μπορώ τώρα να πω ποια θα είναι η τελική διάγνωση, αλλά σίγουρα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη. Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους Juvin, Comi και Tannock για τη βοήθεια που πρόσεφεραν στο συνάδελφό μας. Επρόκειτο για μια εντυπωσιακή και αυθόρμητη ενέργεια, η οποία ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει τον κ. Παπαστάμκο. [Ο κ. Παπαστάμκος] είναι τώρα στο νοσοκομείο και επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να πω κάτι με σιγουριά.

      Μόλις έχουμε νέα θα σας ενημερώσω λαμβάνοντας υπόψη την απαραίτητη διακριτικότητα. Όμως, η κατάστασή του είναι σοβαρή. Έχω ενημερώσει τη σύζυγο και την οικογένειά του. Η σύζυγός του έρχεται τώρα εδώ».

      http://euractiv.gr/dilosi-toy-proedroy-toy-ek-martin-schulz-sxetika-me-aifnidio-problima-ygeias-toy-antiproedroy-georgi
      14/3/13

      Delete
    3. Γ. Παπαστάμκος: Σε νοσοκομείο στις Βρυξέλλες θα συνεχίσει τη νοσηλεία του.....Ικανοποιημένοι από την μετεγχειρητική πορεία του ευρωβουλευτή της ΝΔ δηλώνουν οι δικοί του....

      Σε νοσοκομείο των Βρυξελλών θα συνεχίσει τη νοσηλεία του ο ευρωβουλευτής της ΝΔ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Γιώργος Παπαστάμκος.

      Μετά από ένα μήνα παραμονής του σε νοσοκομείο του Στρασβούργου μεταφέρθηκε την Πέμπτη σε νοσοκομείο των Βρυξελλών.

      Η μεταφορά του έγινε μετά από έγκριση του επιτελείου των γάλλων γιατρών που τον εγχείρησαν και οι οποίοι, σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντος του ευρωβουλευτή, δηλώνουν ικανοποιημένοι από την μετεγχειρητική πορεία του.

      http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=507464
      12/4/13

      Delete
  3. Machtdemonstration....EU-Parlament blockiert Finanzplanung....

    Sie hatten es angedroht: Die Abgeordneten des Europaparlaments haben den Kompromiss der Staats- und Regierungschefs für die künftige EU-Finanzplanung abgelehnt. Die Abgeordneten fordern mehr Geld.

    Das große Duell um Geld und Ehre begann pünktlich um zwölf Uhr mittags. Im Europaparlament zu Straßburg sagten 506 von 690 abstimmenden Abgeordneten laut und deutlich Nein zur EU-Finanzplanung für die Jahre 2014 bis 2020. Der Machtkampf zwischen den 27 Regierungen und den 754 EU-Volksvertretern spitzt sich zu. Und es geht nicht um eine Handvoll Dollar, sondern um eine knappe Billion Euro.

    Parlamentspräsident Martin Schulz (SPD) war danach sichtlich zufrieden: "Es ist ein normaler Vorgang, dass die Regierung das Vertrauen des Parlaments erwerben muss. Das gilt auch für eine Mehrzahl von Regierungen." Der Kompromiss über die EU-Finanzen, auf den sich die Staats- und Regierungschefs am 8. Februar schließlich einigten, habe die Forderungen des Parlaments nicht berücksichtigt: "Es war absehbar, dass das Europäische Parlament damit nicht einverstanden sein konnte."

    Im Sommer, so hoffen die Kontrahenten, sollte das politische Muskelspiel hoffentlich entschieden sein: Wahrscheinlich durch einen mehrere Milliarden Euro teuren Kompromiss. Schlimmstenfalls mit einer Blockade künftiger EU-Haushalte. Deren Kosten ließen sich kaum abschätzen.

    http://www.n24.de/news/newsitem_8667585.html
    13/3/13

    ReplyDelete
  4. Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει νοσηλευόμενος ο Γ. Παπαστάμκος....

    Κρίσιμη, αλλά σταθερή παραμένει η κατάσταση της υγείας του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Παπαστάμκου, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι Γάλλοι θεράποντες ιατροί του.

    Ο Γ. Παπαστάμκος υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση, χθες βράδυ, και βρίσκεται σε καταστολή, ενώ θα παραμείνει σε αυτή την κατάσταση για περίπου δύο ημέρες.

    Μετά την παρέλευση του διημέρου και, εφόσον όλα πάνε καλά, το ιατρικό επιτελείο θα μπορέσει να έχει μια πιο συγκεκριμένη εικόνα για την κατάσταση της υγείας του, ανέφεραν άνθρωποι από το περιβάλλον του ευρωβουλευτή.

    Στο πλευρό του βρίσκονται η σύζυγός του, οι συνεργάτες του και οι ευρωβουλευτές της ΝΔ.

    http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=263984
    14/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin