Tuesday, March 12, 2013

Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η συνάντηση Σαμαρά - Τρόικας

Για τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης αναβλήθηκε η συνάντηση του Αντώνη Σαμαρά με την Τρόικα, που ήταν προγραμματισμένη για τις 6 το απόγευμα της Τρίτης.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι οι συνθήκες, όπως προέκυπταν από τις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων της Τρόικας με τα υπουργεία, που βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί της Τρίτης, δεν ήταν ώριμες, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού με την ομάδα Τόμσεν.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση αυτή δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία, αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα.



Από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών εκφράζεται βεβαιότητα για την καταβολή της δόσης του Μαρτίου και τονίζεται ότι τα ανοιχτά ζητήματα της διαπραγμάτευσης, είναι αυτά που έθεσε η ίδια η ελληνική πλευρά προς τους εκπροσώπους των δανειστών και δεν σχετίζονται με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της δόσης.

Αγεφύρωτο, πάντως, παραμένει το χάσμα Τρόικας - υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στις σημερινές συσκέψεις των τεχνικών κλιμακίων, η Τρόικα δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς για 48 δόσεις, επιμένοντας στις 36.

Το θέμα παραπέμφθηκε στην -αναβληθείσα, τελικά- συνάντηση του πρωθυπουργού με την Τρόικα, ενώ η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί μέσω e-mail.

Χωρίς δηλώσεις, δε, ολοκληρώθηκε η έκτακτη συνάντηση που είχε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τους επικεφαλής της Τρόικας, το μεσημέρι της Τρίτης.


Ακόμη, είναι ανοικτό το θέμα της είσπραξης του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ και το 2013, όπως ζητά η Τρόικα, ή της αντικατάστασής του από τον ενιαίο φόρο ακινήτων που προτείνει η κυβέρνηση και οι αρχηγοί των δύο κομμάτων της συμπολίτευσης.
Ανοικτό όμως είναι και το θέμα της ρύθμισης των δόσεων για τις οφειλές προς την εφορία όπως και της μεταρρύθμισης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού. 

Η Τρόικα δεν εμπιστεύεται τις δυνατότητες του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και γι' αυτό ζητά επέκταση του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ. Για τα θέματα αυτά, όπως και για την κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων, υπήρξαν χθες διαβουλεύσεις του πρωθυπουργού με τους κ.κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη.
Οι δύο αρχηγοί επιμένουν στο να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις, ενώ ο κ. Βενιζέλος πρότεινε ακόμη και συνολική διαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά στο επίπεδο της ΕΕ, κάτι όμως που δεν επιθυμεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος προτιμά να κλείσει με τη συνάντησή του με τους επικεφαλής του κλιμακίου η συζήτηση με αμοιβαίες υποχωρήσεις. 

Προηγήθηκαν όλες τις προηγούμενες ημέρες σκληρές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια και στους επικεφαλής της Τρόικας με τους αρμόδιους υπουργούς, όπως και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων.

.protothema.gr
12/3/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

3 comments:

  1. Αδιέξοδο - Αναβολή της συνάντησης Σαμαρά με την τρόικα....

    Μετατίθεται για αύριο το απόγευμα στις 7 η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας, λόγω καθυστέρησης της ολοκλήρωσης του έργου των τεχνικών της κλιμακίων, όπως ανακοινώθηκε.

    Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίζουν πως η μετάθεση της συνάντησης δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία που παρουσιάζεται, αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα.

    Πηγές κοντά στην κυβέρνηση αναφέρουν, όμως, ότι δεν έχει επιτευχθεί καμία συμφωνία σε κανένα επίπεδο και όλα βρίσκονται στον αέρα, μαζί και η δόση του Μαρτίου η οποία "παγώνει" μέχρι τον Απρίλιο.

    Αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με θέμα την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Στη σύσκεψη συμμετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας και ο Γ. Βρούτσης.

    Προσερχόμενος στη σύσκεψη, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής. Πρόσθεσε ότι δόθηκε μία μέρα παραπάνω στις συζητήσεις γιατί συνεχίζονται οι συνομιλίες με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα σημεία-κλειδιά για τα οποία δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα είναι η "τρύπα" 500 εκατ. ευρώ των ασφαλιστικών εισφορών, η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, το τέλος ακινήτων και η κινητικότητα και οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων.......http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=350137
    12/3/13

    ReplyDelete
  2. Νέο σχέδιο από ΙΚΑ για να ξεπεραστεί το πρόβλημα στη ρύθμιση των εισφορών....

    Δεν έχει βρεθεί ακόμη η χρυσή τομή με την τρόικα, η οποία εστιάζει στο δημοσιονομικό κόστος που συνεπάγεται μία υστέρηση των εσόδων για τα ταμεία
    Της Χριστίνας Κοψίνη

    Ένα νέο σχέδιο για το θέμα που έχει προκύψει ως προς τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά ταμεία επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

    Πρόκειται για σχέδιο που έχει παρουσιάσει ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος και μέσω του οποίου επιδιώκεται να βρεθεί η χρυσή τομή με την Τρόικα ως προς τον αριθμό των δόσεων που θα συνοδεύουν τη διαδικασία ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία.

    Λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο οι το συγκεκριμένο σχέδιο φέρεται να βρίσκεται επί τάπητος στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμμου.

    Οι τελευταίες πληροφορίες ήθελαν τις δύο πλευρές να συγκλίνουν σε τακτική ρύθμιση με 24 δόσεις και σε έκτακτη με 48, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις δεν τις επιβεβαίωσαν.

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_12/03/2013_487393
    12/3/13

    ReplyDelete
  3. «Δεν υπάρχει εμπλοκή με την τρόικα, υπάρχουν αρκετά ανοιχτά ζητήματα» λέει ο Στουρνάρας....

    Συνεχείς συσκέψεις με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης είχε το απόγευμα της Τρίτης ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την αναβολή - για δεύτερη φορά - της συνάντησής του με τα στελέχη της τρόικας.

    «Δεν υπάρχει εμπλοκή, υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμη ανοιχτά» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

    Η συνάντηση είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την περασμένη Πέμπτη και ακολούθως είχε μετατεθεί για το απόγευμα της Τρίτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση αναβλήθηκε εκ νέου, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία στοιχείων από την πλευρά των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η κρίσιμη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών προγραμματίστηκε να πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις επτά το απόγευμα.

    Κυβερνητική σύσκεψη

    Το απόγευμα της Τρίτης πραγματοποιήθηκε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή κορυφαίων υπουργών.

    «Επειδή συνεχίζονται οι τεχνικές συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια θεωρήσαμε σκόπιμο να δώσουμε μια ακόμα μέρα, ούτως ώστε να γίνει μια συνάντηση πιο αποτελεσματική. Δεν υπάρχει εμπλοκή, υπάρχουν αρκετά ζητήματα ακόμα ανοιχτά. Είναι πολλά τα ζητήματα αυτά και θεωρήσαμε σκόπιμο οι τεχνικές συζητήσεις να συνεχιστούν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, εξερχόμενος της σύσκεψης.

    http://www.tanea.gr/news/politics/article/5006200/nea-anabolh-sth-synanthsh-samara-troikas/
    12/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin