Wednesday, March 27, 2013

Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι»

«Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι» είναι ο τίτλος συνέντευξης του πρόεδρου του Εurogoup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της ολλανδικής εφημερίδας De Morgen. Στο εισαγωγικό σημείωμα της συνέντευξης η εφημερίδα σημειώνει ότι περί τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Ντάισελμπλουμ κατέστησε σαφές στον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι «εάν δεν σημειωθεί τώρα πρόοδος, οι συζητήσεις θα διακοπούν. Και μόλις εκείνη τη στιγμή υπήρξε κινητικότητα».
«Νόμιζα ότι δεν πρόκειται τελικά να βρεθεί λύση», παραδέχεται ο Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας πως αρχικά ο Αναστασιάδης αρνήθηκε να προχωρήσει σε εκκαθάριση των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου. «Είναι κατανοητό ότι προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί. Αλλά ενώ οι συζητήσεις συνεχίζονταν, έγινε γνωστό ότι ολοένα και λιγότερα χρήματα είναι διαθέσιμα από τα μηχανήματα ανάληψης μετρητών. Η Λαϊκή τράπεζα δεν μπορούσε πλέον να σωθεί. Απέμενε απλώς να πατήσει το κουμπί ο Αναστασιάδης» σημειώνει ο Ντάισελμπλουμ.



Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης:

- Ο Αναστασιάδης ήταν εξοργισμένος, απείλησε με παραίτηση…
«Δεν μπορώ φυσικά να επιβεβαιώσω ότι έκανε κάτι τέτοιο. Αλλά για κάθε πρόεδρο θα ήταν μια πολύ δύσκολη απόφαση να αποφασίσει ούτε λίγο ούτε πολύ να σβήσει από το χάρτη τις δύο μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας. Θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα είναι ένα πλήγμα για την οικονομία της Κύπρου. Μια τέτοια απόφαση χρειάζεται ηγετικά χαρίσματα, τα οποία τελικά ο Αναστασιάδης απέδειξε ότι διαθέτει».

- Η Κύπρος υποστηρίζει ότι μπήκε στο στόχαστρο επειδή είναι μικρή χώρα…
«Δεν είναι θέμα μεγέθους της χώρας, αλλά ενός πολύ μεγάλου χρηματοπιστωτικού τομέα. Υπερβολικά μεγάλου μάλιστα, που επιπλέον κινεί υποψίες ότι μετέρχεται πρακτικές ξεπλύματος χρήματος και φοροδιαφυγής. Η εικόνα ότι η ευρωζώνη ανάγκασε την Κύπρο να τινάξει στον αέρα τις τράπεζές της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Μόνες τους οι τράπεζες αυτές τινάχτηκαν στον αέρα».

- Γιατί δεν αποφασίσατε μια εβδομάδα νωρίτερα την εκκαθάριση των τραπεζών; Την προηγούμενη φορά δηλαδή το Eurogroup, υπό την δική σας ηγεσία, επέλεξε να επιβάλει μια φορολογική εισφορά σε όλες τις τραπεζικές καταθέσεις, μια πρόταση που προκάλεσε χάος…

«Επειδή η εκκαθάριση αυτή δεν έγινε δεκτή την προηγούμενη εβδομάδα από την Κύπρο. Και δεν μπορείς να παρακάμψεις μια χώρα και να της πεις ‘αυτό πρέπει να το κάνεις’. Η εκκαθάριση των τραπεζών δεν θα είχε περάσει από το κυπριακό κοινοβούλιο. Βέβαια το ίδιο συνέβη τελικά και με την εισφορά στις καταθέσεις, κάτι που δεν είχαμε υπολογίσει σωστά».

- Η επιλογή να χωριστούν οι τράπεζες σε καλή και κακή και να θιγούν μόνο οι μεγαλοκαταθέτες τέθηκε νωρίτερα στο τραπέζι;
«Ήδη εδώ και βδομάδες, αλλά οι Κύριοι δεν επιθυμούσαν μια τέτοια εξέλιξη. Ο Αναστασιάδης επέλεξε να επιβάλει φόρο σε όλες τις καταθέσεις, ακόμα και σε αυτές που ήσαν μικρότερες από 100.000 ευρώ. Αυτό προκάλεσε πολλές συζητήσεις».

- . . .και αβεβαιότητες. Και σε άλλες χώρες υπήρξαν φόβοι για τις καταθέσεις.

«Στο σημείο αυτό θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η αβεβαιότητα αυτή κυριαρχούσε κυρίως στους κύκλους των δημοσιογράφων, των πολιτικών και των διαμορφωτών γνώμης. Αυτοί προέβλεπαν την αναζωπύρωση της κρίσης και το τέλος του ευρώ. Από την άλλη μεριά, δεν είδα μεγάλη αναστάτωση στις χρηματαγορές. Δεν υπήρξαν εκροές καταθέσεων από άλλες τράπεζες στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι χρηματαγορές ήσαν λιγότερο νευρικές απ’ ό,τι νομίζουμε».

- Μόνος σας λέτε ότι η νέα συμφωνία είναι καλύτερη. Δεν θα έπρεπε ως πρόεδρος του Eurogroup να μπλοκάρετε την απόφαση για επιβολή κουρέματος;
«Αυτό μπορεί να ειπωθεί μόνον εκ των υστέρων. Προκλήθηκε ανησυχία επειδή οι καταθέτες δεν αισθάνθηκαν πλέον ασφαλείς. Αυτό δεν μπόρεσα να το διαβλέψω. Για μένα επρόκειτο για μια εφάπαξ εισφορά σε περιουσιακά στοιχεία που δεν είχε τίποτα το μεμπτό».

- Οι εξελίξεις αυτές υπονομεύουν το κύρος σας ως προέδρου του Eurogroup; Ο προκάτοχός σας Γιούνκερ έσπευσε να διατυπώσει επικρίσεις σε βάρος σας. . .

«Ο Γιούνκερ με πήρε τηλέφωνο για να μου ζητήσει συγγνώμη. Αυτό που είπε, τα είπε αστειευόμενος. Αναλαμβάνω την ευθύνη για την απόφαση. Πολύ περισσότερο όταν διατυπώνονται επικρίσεις, οφείλει κανείς να στέκεται στο ύψος του και να μην ‘νίπτει τας χείρας του’. Δεν αισθάνομαι ‘λαβωμένος’, κάθε άλλο, οι εξελίξεις αυτές με έχουν κάνει πιο δυνατό».

- Το γεγονός ότι την Κυριακή το βράδυ ο πρόεδρος της ΕΕ Βαν Ρόμπαϊ ανέλαβε να διευθύνει τις συζητήσεις θεωρήθηκε από ορισμένους διπλωμάτες ως ένδειξη ότι η αξιοπιστία σας έχει τρωθεί…

«Η εμπλοκή ενός ιεραρχικά υψηλότερα ισταμένου όταν οι συζητήσεις έχουν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο δεν αποτελεί κάτι ασυνήθιστο στην ΕΕ. Υπό την έννοια αυτή, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Όλες οι προκαταρκτικές συζητήσεις έλαβαν χώρα υπό την δική μου αιγίδα. Ο Βαν Ρόμπαϊ διευκόλυνε τις συζητήσεις με τον Αναστασιάδη. Εάν δεν είχε στείλει εκείνος την πρόσκληση για να συζητηθούν τα προβλήματα, θα το είχα κάνει εγώ».

- Για να σωθεί η Ελλάδα ‘πλήρωσαν την νύφη’ οι ομολογιούχοι, για να σωθεί η Κύπρος οι καταθέτες.
Αυτή θα είναι στο εξής η νέα γραμμή; «Η μεταστροφή αυτή ήταν αναπόφευκτη. Όταν η κρίση βρισκόταν στο απόγειό της, έπρεπε οι κυβερνήσεις να αναλάβουν τους κινδύνους, αλλιώς το σύστημα θα κατέρρεε. Τώρα που η κατάσταση είναι πιο ήρεμη, μετακυλύουμε τους κινδύνους και τα βάρη εκεί από όπου προήλθαν. Δηλαδή στις τράπεζες, τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες. Ο χρηματοπιστωτικός τομέας αναλαμβάνει απερίσκεπτα μεγάλο κίνδυνο επειδή υπήρχε πάντοτε το προστατευτικό δίχτυ του κράτους. Μόνον όταν εκλείψει το δίχτυ αυτό, υπάρχει μια υγιής οικονομική συμπεριφορά στον εν λόγω τομέα».

- Ενώ σώζατε την Κύπρο, οι Κύπριοι ωρύονται ότι έχει ξεκινήσει ο Τρίτος Παγκόσμιος πόλεμος υπό την ηγεσία της Μέρκελ. Δεν αποτελεί κίνδυνο για την ευρωζώνη το εντεινόμενο χάσμα Βορρά-Νότου;
«Η σταθερότητα της ευρωζώνης αποδυναμώνεται εάν χαλαρώσουν οι δεσμοί μεταξύ των χωρών. Δεν είναι όμως αλήθεια ότι η Γερμανία αποτελεί ένα είδος ‘φόβητρου’.

Πολύ νωρίς προσδιόρισα τα βασικά στοιχεία για τη διάσωση της Κύπρου, συμπεριλαμβανομένης της οροφής των 10 δις ευρώ που θα δοθούν ως δάνειο. Και η Γαλλία και η Ιταλία και η Ισπανία με ενθάρρυναν να κρατήσω αυτή τη γραμμή. Ο Γάλλος συνάδελφός μου Μοσκοβισί μάλιστα, χαρακτήρισε την Κύπρο ως μια ‘οικονομία-καζίνο’.

Την ίδια στιγμή, μου προξενεί εντύπωση ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Σχεδόν παντού πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ανταγωνισμού και να εξυγιανθεί ο χρηματοπιστωτικός τομέας. Η άποψη ότι ο Βορράς είναι υγιής, ενώ ο Νότος νοσεί, χρειάζεται επαναδιατύπωση. Όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο βαγόνι».

Φλώρα Πέτση 

.zougla.gr
27/3/13

7 comments:

  1. Το τέλος του ελεύθερου χρήματος.....

    Στις επιπτώσεις της συμφωνίας του Eurogroup για την Κύπρο αναφέρονται με εκτενή σχόλια και άρθρα όλες οι γερμανικές εφημερίδες. Οι οποίες δεν κρύβουν την ικανοποίησή τους που η Γερμανία βγαίνει κερδισμένη από τα μέτρα που επιβάλλει.

    «Το τέλος του ελεύθερου χρήματος» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Στην Κύπρο ισχύει καθεστώς ελέγχων για τα κεφάλαια. Για να μην καταρρεύσει η οικονομία επιβλήθηκαν έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων. Πρόκειται για κάτι πρωτόγνωρο στην ΕΕ και δεν αποκλείεται να διαρκέσει μήνες.

    Σε ανταπόκριση από τη Λευκωσία σημειώνεται: «Η χρεοκοπία της χώρας αποτράπηκε. Το μέλλον της Κύπρου έχει εξασφαλιστεί, προς το παρόν τουλάχιστον. Η χώρα θα παραμείνει στην ευρωζώνη. Όμως ο κυπριακός πληθυσμός δεν έχει ψευδαισθήσεις. Γνωρίζει ότι οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι τεράστιες. (…)

    O κίνδυνος μιας οικονομικής κατάρρευσης παραμένει. Τη μεγαλόνησο απειλούν μαζική ανεργία και κοινωνικές συγκρούσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να φέρουν τους Κύπριους στο σημείο να γυρίσουν τη πλάτη στο ευρώ. Ακριβώς αυτό ήθελαν να αποφύγουν οι ευρωπαίοι εταίροι με τη συμφωνία στο Eurogroup.......http://www.zougla.gr/money/article/to-telos-tou-elef8erou-xrimatos
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Εντολή ενισχυμένης κεφαλαιοποίησης βρετανικών τραπεζών....

    Μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας θα πρέπει να συγκεντρώσουν 25 δισεκατομμύρια λίρες έως το τέλος του 2013 για να ενισχύουν την κεφαλαιακή τους βάση και να προστατευθούν από δυνητικές ζημιές, ανακοίνωσε η Τράπεζα της Αγγλίας.

    Η ανακοίνωση της νεοσύστατης Επιτροπής Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής της τράπεζας ανέφερε ότι η εντολή αφορά μόνο λίγες τράπεζες, χωρίς να τις κατονομάζει.

    Η επιτροπή εκτιμά ότι οι βρετανικές τράπεζες αντιμετωπίζουν ζημιές ύψους 50 δισεκατομμυρίων λιρών την επόμενη τριετία λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων και προστίμων.

    Τα πρόσθετα κεφάλαια θα συγκεντρωθούν από την έκδοση ομολόγων ή την πώληση μετοχών, χωρίς κυβερνητική οικονομική βοήθεια.

    Η επιτροπή προειδοποίησε ότι περισσότερο κεφάλαιο θα χρειαστεί να συγκεντρωθεί μετά το τέλος του έτους, καθώς οι τράπεζες θα υποχρεωθούν να συμμορφωθούν προς τους νέους κανονισμούς της συνθήκης «Βασιλεία ΙΙΙ».

    http://www.onlycy.com/311141-εντολή-ενισχυμένης-κεφαλαιοποίησης
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. Moody’s: Η Ευρωζώνη υπερεκτιμά τη δυνατότητα περιορισμού της κρίσης....Η σιγουριά των πολιτικών είναι άτοπη, δήλωσε ο διευθυντής της στο Reuters...

    Ο αδέξιος χειρισμός από την Ευρωζώνη του προγράμματος διάσωσης της Κύπρου θέτει πρόσθετη πίεση στο αξιόχρεο των χωρών της περιοχής που απειλούνται με υποβάθμιση και δείχνει ότι οι πολιτικοί υπερεκτιμούν την ικανότητά τους να περιορίσουν την κρίση, προειδοποιεί ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody's.

    «Οι πολιτικοί εμφανίζονται πολύ σίγουροι ότι οι συνθήκες στην αγορά είναι αρκετά καλές και ότι έχουν τα εργαλεία για να αποφύγουν το ντόμινο σε άλλες περιφερειακές οικονομίες και τα τραπεζικά συστήματά τους», δήλωσε στο Reuters ο εκτελεστικός διευθυντής της Moody's Μπαρτ Όστερβελντ, προσθέτοντας: «Θεωρούμε ότι αυτή η εμπιστοσύνη μπορεί να είναι άτοπη».

    Αν και η Ισπανία και η Ιταλία φάνηκαν να αντέχουν στην κατάρρευση της Κύπρου, οι αναλυτές φοβούνται ότι έχει αυξηθεί ο κίνδυνος ντόμινο, εάν οι επενδυτές θεωρήσουν ότι το ίδιο θα συμβεί σε περίπτωση που οι χώρες αυτές ζητήσουν οικονομική βοήθεια.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσπάθησε να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις ότι η τακτική που ακολουθήθηκε στην Κύπρο («κούρεμα» των καταθέσεων πάνω από τις 100.000 ευρώ) μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για προγράμματα διάσωσης.

    Τα σχόλια, ωστόσο, του επικεφαλής του Eurogroup, ότι αυτή η τακτική θα μπορούσε να είναι μοντέλο για την αντιμετώπιση μελλοντικών τραπεζικών κρίσεων στην Ευρωζώνη, κατέστησαν δύσκολη τη μείωση των ανησυχιών της αγοράς.

    Ο κ. Όστερβελντ αρνήθηκε να σχολιάσει, αν η Ιταλία και η Ισπανία -που έχουν και οι δύο αρνητική προοπτική στο αξιόχρεό τους, «Baa2» και «Baa3», αντίστοιχα- είναι ιδιαίτερα ευάλωτες σε μία υποβάθμιση μετά την κατάρρευση της Κύπρου.

    http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=504644
    27/3/13

    ReplyDelete
  4. Kundenansturm erwartet.....Zyperns Banken vor der Stunde null....

    In Zypern laufen die Vorbereitungen für die Wiederöffnung der Banken. Die Zeit drängt, denn vielen Bürgern geht das Geld aus. Dieses Schicksal droht nun auch dem Bankensystem des Landes.

    Die Banken auf Zypern sollen nach elf Tagen allen Anzeichen nach am Donnerstag wieder öffnen. Wie die Sprecherin der Zentralbank von Zypern, Aliki Stylianou, im zyprischen Fernsehen (RIK) sagte, soll es "bald" eine Erklärung dazu geben. Eine genaue Zeit nannte sie nicht. Gerüchte in Nikosia besagen, dass der Höchstbetrag pro Person am Tag 1200 Euro betragen solle. Dies wurde zunächst jedoch offiziell nicht bestätigt.

    Die Führungen aller Geldinstitute und Genossenschaftsbanken Zyperns trafen sich unterdessen in der Zentralbank zu Beratungen unter Vorsitz des Chefs der Notenbank, Panikos Demetriades. Dies berichtete das Staatsfernsehen (RIK). Dabei werden die Details und die Einschränkungen im Kapitalverkehr besprochen, die nach der für Donnerstag erwarteten Öffnung der Banken gelten sollen.
    Vorstände müssen Posten räumen

    Den Spitzenmanagern der Bank of Cyprus und der Laiki Bank ging es indes an den Kragen. Die Troika und die Regierung des kleinen Krisenstaates entließen die Vorstände der beiden größten zyprischen Banken. Dies teilte die Sprecherin der Zentralbank, Aliki Stylianou, mit. Die Entlassungen sollten die Sanierung der Banken erleichtern, hieß es. Die Zentralbank hatte zuvor eine Insolvenzverwalterin für die Laiki Bank und einen Verwalter für die Bank of Cyprus eingestellt.

    Aus Kreisen der Bank of Cyprus verlautete, in vielen Filialen der Banken "gebe es Bewegung". Auch aus Kreisen der Polizei war zu erfahren, dass es Vorbereitungen angesichts einer Öffnung der Banken gebe.

    Bankexperten gingen am Mittwoch davon aus, dass es auch im Kapitalverkehr mit dem Ausland Einschränkungen geben werde. Wichtig sei es, zunächst zu sichern, dass das Geld in Zypern bleibt, sagte ein Analyst im zyprischen Fernsehen. Vor allen Dingen müsse zunächst dafür gesorgt werden, dass die Unternehmen Geld bekommen, um ihre Angestellten am Monatsende bezahlen zu können.
    Händlerverbände rieten den Zyprern, Ruhe zu bewahren und nicht die Banken zu stürmen, damit das System nicht zusammenbricht. Viele Menschen haben mittlerweile kein Geld mehr auf ihren Girokonten. Seit dem 16. März ist die Geldversorgung nur aus Geldautomaten möglich.

    (N24, dpa)
    http://www.n24.de/news/newsitem_8700769.html
    27/3/13

    ReplyDelete
  5. Zypern gibt Malta eine Lektion mit auf den Weg....

    Die winzige Insel Malta hat große Banken. So wie Zypern. Daher interessiert die Malteser das Gezerre um die Zypern-Rettung brennend. Ein ähnliches Schicksal wollen sie verhindern, an ihrem Finanzsektor aber festhalten.

    Die Verhandlungen um das Rettungspaket für Zypern wird der maltesische Finanzminister Edward Scicluna so schnell nicht vergessen. „Es gibt nichts unwürdigeres als der Anblick einer bankrotten Person, die um Hilfe bettelt“, schrieb er drei Tage nach dem ersten nächtlichen Verhandlungsmarathon in einem Gastbeitrag für die größte maltesische Tageszeitung „Times of Malta“. Das Einlenken seines zyprischen Amtskollegen erklärt er sich wie folgt. Ihm sei die „Pistole an den Kopf“ gesetzt worden. Nach zehnstündigen Verhandlungen sei er dann körperlich und geistig so erschöpft gewesen, dass er dem Abkommen zugestimmt habe.

    Scicluna hat aus dem Gezerre um die Zypern-Rettung einen Schluss gezogen: „Niemals im Leben möchte ich in eine ähnliche Situation kommen.“ Auf dem Papier gibt es jedoch frappierende Parallelen zwischen beiden Mittelmeerinseln: So ist der Bankensektor auf Malta gemessen an der Wirtschaftsleistung noch größer als der auf Zypern. Die Bilanzsumme des Finanzsektors ist 7,9 Mal so groß wie die Wirtschaftsleistung – auf Zypern ist er 7,2 mal so groß.Im kleinsten Mitgliedsstaat der Europäischen Union, mit einer Einwohnerzahl von rund 420.000 so groß wie etwa Duisburg oder Stettin, wächst daher die Sorge, in den Sog der Zypern-Krise zu geraten. „Zypern ist eine Fallstudie dafür, wie man mit einem kleinen mediterranen EU-Staat umgeht, wenn er jemals in die Lage geraten sollte, von den Nachbarstatten Hilfe zu brauchen,“ schreibt Scicluna. ......http://www.handelsblatt.com/politik/international/euro-zypern-gibt-malta-eine-lektion-mit-auf-den-weg/7991414.html
    27/3/13

    ReplyDelete
  6. Zypern prüft verdächtige Überweisungen von Beamten.....

    Morgen sollen Zyperns Banken wieder öffnen, Chaos wird befürchtet. Der Parlamentspräsident hat einen ungeheuren Verdacht: Entscheidungsträger sollen vor der Schließung Geld ins Ausland gerettet haben.

    Anleger in Zypern haben vor der Bankenschließung möglicherweise im großen Stil Geld abgezogen. Der zyprische Parlamentspräsident Giannakis Omirou will den Verdacht prüfen, wonach es ungewöhnlich hohe Geldüberweisungen ins Ausland sowie größere Bargeldabhebungen gegeben haben soll.

    Omirou forderte nach dpa-Informationen eine Liste mit Überweisungen der vergangenen Wochen an. Zudem untersucht die Regierung in Nikosia, ob auch hohe Summen ins Ausland transferiert wurden, als die Banken bereits geschlossen hatten und das Online-Banking gesperrt war.

    Der Geldabfluss vor der Bankenschließung soll nach Informationen aus der zyprischen Notenbank bei der Europäischen Zentralbank (EZB) aufgefallen sein: Zyprische Banken forderten demnach viel mehr Geld an als ihre Kunden sich von Geldautomaten holten.

    Der zyprische Parlamentspräsident will auch prüfen, ob hohe Beamte ihr Geld ins Ausland geschafft haben, die in Entscheidungszentren der Notenbank oder im Präsidialgebäude sitzen und von der bevorstehenden Entscheidung zur Schließung der Banken am 16. März wussten. Zyprische Medien berichteten ohne Quellenangabe, es seien "Unmengen" von Geld abgehoben worden.......http://www.welt.de/wirtschaft/article114799521/Zypern-prueft-verdaechtige-Ueberweisungen-von-Beamten.html
    27/3/13

    ReplyDelete
  7. Ο Ντάισελμπλουμ «πληρώνει την απειρία του», εκτιμά βελγική εφημερίδα....

    Υπό τον τίτλο «Ο Ντάισελμπλουμ πληρώνει ακριβά την απειρία του» η βελγική εφημερίδα La Libre Belgique αναφέρεται στις αντιδράσεις που υπήρξαν σε βάρος του προέδρου του Eurogroup λόγω του τρόπου που χειρίστηκε την κυπριακή κρίση και των πρόσφατων δηλώσεών του στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς και την εφημερίδα Financial Times.

    Η εφημερίδα επισημαίνει ότι πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήραν αποστάσεις από τις δηλώσεις αυτές, ενώ σημειώνει ότι ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι «μπορεί αυτή να είναι μια προσωπική πεποίθηση που έχει ως Ολλανδός, αλλά δεν είχε εντολή από το Eurogroup να κάνει τέτοια δήλωση».

    http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=1&artid=173363
    27/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin