Wednesday, March 27, 2013

Πώς συνεισέφερε η ΕΚΤ στο "ELA να δεις" της Κύπρου

Του Θόδωρου Σκυλακάκη
Η αμερικανική επανάσταση πραγματοποιήθηκε με το θεμελιώδες αίτημα «καμία φορολογία χωρίς αντιπροσώπευση» (no taxation without representation). Στην συνέχεια της ιστορίας τα κοινοβούλια, εκπροσωπώντας τους λαούς, έχουν την ευθύνη της επιβολής φορολογίας, αλλά και της έγκρισης της δημιουργίας δημοσίου χρέους, στο πλαίσιο της κατάρτισης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών του κράτους. Όλα αυτά μέχρι να φτάσουμε στον «μαγικό κόσμο» της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου, όπως αποδείχθηκε από την υπόθεση της Λαϊκής Τράπεζας στην Κύπρο, υπάρχουν και άλλοι τρόποι να αυξηθεί δυνητικά το δημόσιο χρέος και να οδηγηθεί μια χώρα στο απόλυτο αδιέξοδο, μέσω της Κεντρικής Τράπεζας (στην προκειμένη περίπτωση της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας).


Όπως είναι γνωστό η Λαϊκή στην Κύπρο είχε λάβει από τον μηχανισμό του Emergency Liquidity Assistance (ELA – «βοήθεια επείγουσας ρευστότητας») πάνω από 9 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν το μεγαλύτερο μέρος της τρύπας που έψαχνε όλη την περασμένη εβδομάδα να καλύψει η Κύπρος και κατέληξαν να φορτωθούν σε μεγάλο βαθμό στους άσχετους με την υπόθεση καταθέτες της Τράπεζας Κύπρου (και πιθανότητα στο τέλος, μια που θα δοθεί πρόσθετος ELA στην Τράπεζα Κύπρου, στον Κύπριο φορολογούμενο). Το τρομακτικό αυτό ποσό, που ισοδυναμεί με πάνω από 50% του κυπριακού ΑΕΠ, δεν χορηγήθηκε πρόσφατα ή έστω τους τελευταίους μήνες. Με βάση πίνακα που δημοσιεύει η εφημερίδα Φιλελεύθερος της Κύπρου, ο δανεισμός από το ELA ξεκίνησε πριν 18 μήνες και σχεδόν από την αρχή έφτασε σε απαγορευτικά επίπεδα (3,5 δισ. τον Νοέμβριο του 2011, όταν ακόμα ονομαζόταν Marfin Popular Bank), για να κορυφωθεί σε 9,6 δισ. τον Ιούλιο του 2012.

Θα κάνουμε εδώ μια αναγκαία παρέκβαση για το τι είναι και πως λειτουργεί ο ELA. Κατά την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρόκειται για ένα εργαλείο που προσφέρει βοήθεια από τις κεντρικές τράπεζες «σε εξαιρετικές περιστάσεις και κατά περίπτωση σε προσωρινά χωρίς ρευστότητα αλλά αξιόχρεους οργανισμούς» («to temporarily illiquid but solvent institutions)». Κατά το Reuters, που συνοψίζει τις σχετικές πληροφορίες για τους (μη διαθέσιμους δημόσια αναλυτικούς κανόνες που διέπουν το ELA), οι κεντρικές τράπεζες προσφέρουν βοήθεια με αντάλλαγμα «επαρκείς εξασφαλίσεις» («against adequate collateral»), «κάθε αλλαγή των ορίων του ELA εγκρίνεται με πλειοψηφία 2/3 από το 23μελές Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», που «εγκρίνει τα μέγιστα ποσά του ELA για κάθε συγκεκριμένη τράπεζα» και τα κράτη «είναι σε τελική ανάλυση υπεύθυνα για όποιες ζημίες προκληθούν από ELA που θα δοθεί από τις κεντρικές τους τράπεζες, καθώς εγγυώνται για αυτές». Επίσης η ίδια η ΕΚΤ δηλώνει ότι οι σχετικές πληροφορίες για το ELA είναι «αναγκαίο να μένουν εμπιστευτικές».

Το σκληρό ερώτημα που προκύπτει από όλα αυτά είναι: τήρησαν η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αλλά και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τους κανόνες που διέπουν την χορήγηση του ELA; Πώς είναι δυνατόν να θεωρηθεί «προσωρινή έλλειψη ρευστότητας» η χορήγηση επί 18 ολόκληρους μήνες σε μια μόνη τράπεζα ποσού που έφτασε το 50% του ΑΕΠ της χώρας; Και πώς θεώρησαν ότι η συγκεκριμένη τράπεζα ήταν αξιόχρεη όταν από το ίδιο το ποσό, αλλά και όπως απέδειξαν τα γεγονότα, ακόμα και με κούρεμα των καταθέσεών της, τα χρήματα δεν φτάνουν για να καλύψουν την σχετική υποχρέωση με αποτέλεσμα να φορτωθούν στους άσχετους με την Λαϊκή καταθέτες άλλης τράπεζας;

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Καθημερινή «η «Καλή Λαϊκή», η οποία θα αναλάβει τις υποχρεώσεις για τον ELA... μπορεί να καλύψει περίπου το 60%, δηλαδή 5,4 - 6 δισ. ευρώ... το υπόλοιπο που απομένει από τον ELA, ένα ποσό ύψους 3,2 με 3,8 δισ. ευρώ, θα φορτωθεί στις πλάτες της Τράπεζας Κύπρου». Με δεδομένο δε ότι η πορεία και της τελευταίας εξαρτάται από τις αντιδράσεις των κουρεμένων καταθετών και στη συμφωνία του Eurogroup προβλέπεται πρόσθετη χορήγηση ρευστότητας (πάλι μέσω ELA) στην Τράπεζα Κύπρου, είναι πολύ πιθανόν ότι ένα σοβαρό μέρος του τελικού λογαριασμού θα καταλήξει στον Κύπριο φορολογούμενο.

Το σοβαρότερο όμως ερώτημα όλων, το οποίο αφορά κάθε ευρωπαίο πολίτη είναι πώς μπορεί να αφήνονται κάποιοι θεσμοί τόσο ανεξέλεγκτοι ώστε να μπορούν να δίνουν το 50% του ΑΕΠ μιας χώρας επί 18 μήνες να το διαχειρίζονται κάποιοι ως ιδιωτικό χρήμα, χωρίς έγκριση του κοινοβουλίου και χωρίς ουσιαστικές εξασφαλίσεις (ή για να είμαστε ακριβείς με προφανή από τα γεγονότα έλλειψη εξασφαλίσεων); Να μπορούν δηλαδή να δανείζουν, να δίνουν μικρούς ή μεγάλους τόκους, να επιτρέπουν την απόσυρση καταθέσεων κ.λπ., με χρήματα που δεν είναι ούτε δικά τους, ούτε καν των καταθετών που τους εμπιστεύτηκαν, αλλά σε τελική ανάλυση των φορολογουμένων.

Για όλα αυτά οι τραπεζίτες (και ιδίως εξ αυτών οι κεντρικοί, οι οποίοι μετέχουν και στις διάφορες τρόικες), εμφανίζονται με ένα πάγιο επιχείρημα: Όλα γίνονται για να προστατευτεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα, οι καταθέσεις του κόσμου, η λειτουργία του συστήματος. Επειδή όμως ως αποδεικνύεται το σύστημα τελικά απέτυχε να προστατεύσει και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και τις καταθέσεις του κόσμου και την ίδια του τη λειτουργία, μήπως έχει έρθει η ώρα να ελεγχθεί επιτέλους και το ίδιο; Να ελεγχθούν και οι επί μέρους κεντρικές Τράπεζες και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για τους συγκεκριμένους χειρισμούς τους, αλλά να ανοίξει και η συζήτηση για το πώς θα βρεθούν επί τέλους υπό δημοκρατικό έλεγχο, με δραστικές αλλαγές του σχετικού θεσμικού πλαισίου, όσοι υπό το πρόσχημα της «ελευθερίας της αγοράς» και της «ασφάλειας του χρηματοπιστωτικού συστήματος», αλλά ανεξέλεγκτα στην ουσία, διαχειρίζονται δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων και όταν γίνεται η ζημιά στέλνουν το λογαριασμό στον απλό πολίτη;

* ELA - Emergency Liquidity Assistance

** Ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης είναι Ευρωβουλευτής, μέλος της Συμμαχίας Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και της ΚΕ της Δράσης.

.capital.gr
27/3/13


Πηγή:www.capital.gr

10 comments:

  1. Ρώσοι επιχειρηματίες εξετάζουν την οδό των μηνύσεων....

    Τη νομική οδό μελετούν Ρώσοι επιχειρηματίες μετά την απόφαση του Eurogroup και την επιβολή φόρου επί των καταθέσεων, ωστόσο νομικοί και οικονομικοί κύκλοι τονίζουν ότι πρόκειται για πολύ δύσκολη υπόθεση.

    Εκ μέρους του δικηγορικού οίκου Goltsblat BLP στη Μόσχα, ο εκτελεστικός διευθυντής Andrey Goltsblat, δήλωσε στο Reuters ότι αξίζει το κόπο κάποιος να μελετήσει την επιλογή της νομικής οδού, αν και τα πράγματα δεν προδιαγράφονται εύκολα. Δήλωσε ότι θα πρόκειται για μακροχρόνια νομική διαδικασία και ότι οι επιλογές είναι οι μηνύσεις εναντίον της Κύπρου ή εναντίον τραπεζών.

    Ο Goltsblat αποκάλυψε ότι δύο Ρώσοι, ένας εκ των οποίων διαμένει τώρα στην Κύπρο, τον έχουν προσεγγίσει και ζήτησαν νομική συμβουλή. Εξάλλου ο Steven Philippsohn, συνέταιρος στον οίκο PCB Litigation του Λονδίνου δήλωσε ότι τρεις μεγάλες τράπεζες στη Ρωσία και αλλού ζήτησαν επίσης νομική αρωγή για το πώς θα χειριστούν την κατάσταση. Δήλωσε ακόμη ότι ενδεχομένως να μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους συμβιβασμός ώστε να δικαιωθούν όσοι χάνουν τα χρήματά τους.

    http://www.sigmalive.com/news/local/37252
    26/3/13

    ReplyDelete
  2. Τριγμοί και στην Τράπεζα Κύπρου από την απορρόφηση της «καλής» Λαϊκής....Μας έμειναν τα €9,2 δις και η Τράπεζα Κύπρου....

    Λευκωσία:
    Τεράστιο είναι το κόστος που επωμίζεται η χώρα, διότι η Λαϊκή Τράπεζα αφέθηκε να λειτουργεί χωρίς καταθέσεις και να αντλεί ρευστότητα από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ELA, που μέσα σε μερικούς μήνες εκτοξεύθηκε στα €9,2 δισ.

    Μόνο από την Ελλάδα η Λαϊκή Τράπεζα μεταφέρει στην Τράπεζα Κύπρου χρέος προς τον ELA ύψους €3,8 δισ., ένα δεδομένο που προκάλεσε αντιδράσεις στην τελευταία και οδήγησε στην παραίτηση του προέδρου της και άλλων τεσσάρων μελών του ΔΣ.

    Τώρα που κατακάθεται η σκόνη και διαφαίνονται τα στοιχεία των αποφάσεων στο Γιούρογκρουπ, ξεκαθαρίζει πως η Τράπεζα Κύπρου απέφυγε μια λύση τύπου Λαϊκής διότι έχει συστημικό κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία.

    Τα μέτρα που δρομολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου και της μεταφοράς της «καλής» Λαϊκής στην Κύπρου, εξασφαλίζει στο τραπεζικό σύστημα και στην ίδια την Τράπεζα ικανοποιητική ρευστότητα προκειμένου να διασωθεί και να καταστεί ένα ισχυρό τραπεζικό συγκρότημα, υποστηρίζουν Κυβέρνηση και Κεντρική Τράπεζα.

    Χθες, η Τράπεζα Κύπρου τέθηκε σε διαδικασία εξυγίανσης, προκειμένου κάτω από το σχετικό νόμο να ληφθούν οι αποφάσεις για το κούρεμα καταθέσεων και να απορροφήσει την «καλή» Λαϊκή, ενώ πληροφορίες που διαρρέουν από διάφορες πηγές δεν αποκλείουν το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων να ξεπεράσει το 40% και ίσως να αγγίξει και το 50%.

    - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/eidiseis-politiki/39/138440/mas-emeinan-ta-92-dis-kai-i-trapeza-kyprou#sthash.TJVQjyOL.dpuf
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. Ανοίγουν σήμερα οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα....

    Ανοίγουν σήμερα τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη χθεσινή υπογραφή της συμφωνίας για την απόκτηση του δικτύου τους με αντίτιμο 524 εκατ. ευρώ σε μετρητά που υπέγραψε η Τράπεζα Πειραιώς.

    Η συμφωνία αφορά την απόκτηση όλων των καταθέσεων, δανείων και καταστημάτων στην Ελλάδα της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank (CPB) και της Ελληνικής Τράπεζας, συμπεριλαμβανομένων των δανείων και καταθέσεων των θυγατρικών τους στην Ελλάδα (leasing, factoring και Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος- IBG).

    Η μεταβίβαση των κυπριακών τραπεζών, που αντιστοιχούν στο 10% του συνόλου της ελληνικής τραπεζικής αγοράς, περιλαμβάνεται στην συμφωνία διάσωσης της Κύπρου από την ΕΕ και το ΔΝΤ με στόχο να αποφευχθεί μαζική απόσυρση καταθέσεων στην Ελλάδα και να περιοριστεί ο υπερμεγέθης τραπεζικός κλάδος στην Κύπρο.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63803004
    27/3/13

    ReplyDelete
  4. Περίεργες «συμπτώσεις» με Alvarez & Marsal....Έκανε την έρευνα για τις τραπεζικές ευθύνες και επιλέχθηκε για την αναδιάρθρωση της Λαικής....

    Του Παναγιώτη Τσαγγάρη

    Πράματα και θάματα ακούστηκαν κατά τη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται κυρίως σε τρία ζητήματα. Για το πώς η Κύπρος βρέθηκε «φορτωμένη» με 5δις από την Ελλάδα, για το ποια πρόσωπα έβγαλαν λεφτά εκτός Κύπρου μερικές μέρες πριν την απόφαση του Γιούρογκρουπ και τρίτον για «περίεργες συμπτώσεις» με τον οίκο Alvarez & Marsal, ο οποίος εμφανίζεται «περιέργως» πίσω από μισθωμένες διαδικασίες, μεταξύ των οποίων ωστόσο σημειώνεται «σύγκρουση συμφερόντων».

    Συγκεκριμένα, κατά τη συνεδρία της Τρίτης (26/3) στα πλαίσια της συζήτησης για «τη λειτουργία των θεσμών του χρηματοπιστωτικού συστήματος», στην Επιτροπή αναφέρθηκε από το Δ.Σ. της Λαικής Τράπεζας ότι ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας προσπάθησε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση της τράπεζας προ δύο μηνών, και μάλιστα μέσω του Οίκου Alvarez & Marsal. Ωστόσο, η Διοίκηση της τράπεζας αρνήθηκε να αποδεχτεί την ενέργεια αυτή αφού όπως υποστήριξε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, «κάτι τέτοιο δημιουργεί σύγκρουση συμφερόντων, μιας και ο ίδιος Οίκος ανέλαβε την έρευνα για τις ευθύνες στις Τράπεζες», όπως χαρακτηριστικά λέχθηκε.

    Τα μέλη της Επιτροπής απευθύνθηκαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος βρισκόταν στη συνεδρία για τη δική του άποψη. Ο κ. Κληρίδης σημείωσε πως όντως δημιουργείται «σύγκρουση συμφερόντων» και το Δ.Σ. της Τράπεζας είχε κάθε δικαίωμα να μην αποδεχτεί να γίνει αναδιάρθρωση της Τράπεζας από τον συγκεκριμένο οίκο.

    Πάντως πολλά ερωτήματα δημιουργήθηκαν μεταξύ των μελών της Επιτροπής για το λόγο που ο Διοικητής της ΚΤ ενώ γνώριζε ότι ο συγκεκριμένος Οίκος επιλέχθηκε και διεξήγαγε έρευνα για τις ευθύνες των τραπεζών (τα αποτελέσματα της οποίας δεν έγιναν ακόμη γνωστά), επέλεξε τον ίδιο Οίκο για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση Τράπεζας, για την οποία μόλις πρόσφατα διενεργούσε έρευνα για ευθύνες.

    Ονόματα «λεφτάδων»
    Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Συλλούρη, αποφασίστηκε να αποσταλεί επιστολή προς το Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, μέσω της οποίας η Επιτροπή Θεσμών ζητά όπως τεθεί ο κατάλογος των προσώπων που έχουν μεταφέρει χρήματα εκτός Κύπρου τη χρονική περίοδο πριν τις 15 Μαρτίου.

    Ο Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Γιάννης Δανιηλίδης σημείωσε πως ο Διοικητής έχει υποχρέωση να αποστείλει τον κατάλογο των ονομάτων αυτών στη Βουλή αλλά την ίδια ώρα δεν είναι υποχρεωμένος ο Διοικητής να δημοσιοποιήσει τον κατάλογο.

    Από πλευράς του, ο Γενικός Εισαγγελέας, δήλωσε πως «αν υπάρχει ο κατάλογος, αρμόδιος για να αποφασίσει είναι ο υπεύθυνος της επεξεργασίας των δεδομένων, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας. Ο Διοικητής πρέπει να θέσει δύο ερωτήματα, αν έχει εξουσία κι έχει, κι αν η δημοσιοποίηση του καταλόγου εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον».

    Πάντως η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται πως θα αποστείλει τον κατάλογο στη Βουλή των Αντιπροσώπων εντός σύντομου χρονικού διαστήματος.

    5δις στις πλάτες της Κύπρου.......http://www.kathimerini.com.cy/index.php?pageaction=kat&modid=1&artid=127724
    26/3/13

    ReplyDelete
  5. Σε απόγνωση οι καταθέτες των τραπεζών .....

    Σε σκηνικό τρόμου «ζουν» τις τελευταίες μέρες καταθέτες και τραπεζοϋπάλληλοι στην Κύπρο. Ενώ οι Ρώσοι ολιγάρχες μετά το «κούρεμα» απειλούν με μηνύσεις προς κάθε κατεύθυνση......
    .....
    Σύμφωνα με δημοσιεύματα από κυπριακά μέσα ενημέρωσης, η Τράπεζα Κύπρου ύστερα από διάταγμα και οδηγίες του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας βρίσκεται πλέον σε διαδικασία εξυγίανσης, η οποία ουσιαστικά ακυρώνει την ύπαρξη του Διοικητικού Συμβουλίου και των μετόχων της τράπεζας.

    Νέοι ιδιοκτήτες
    Το Sigmalive μετέδωσε ότι με οδηγίες του Π. Δημητριάδη και στη βάση της απόφασης του Eurogroup η ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας ξεκινά από τους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες. Με το «κούρεμα» των καταθέσεων της Κύπρου και την ανακεφαλαιοποίησή της, οι καταθέτες, οι οποίοι θα πάρουν ως αντιστάθμισμα μετοχές της, μετατρέπονται στους νέους ιδιοκτήτες, ενώ οι υφιστάμενοι 105.000 μέτοχοι καταργούνται με το «κούρεμα» και παύουν να υπάρχουν νομικά.

    Σε υποβάθμιση της Λαϊκής Τράπεζας στην κατηγορία «D» (χρεοκοπία) και της Τράπεζας Κύπρου σε «RD» (περιορισμένη χρεοκοπία), από «B» που ήταν μέχρι πρότινος και οι δύο τράπεζες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Ταυτόχρονα έθεσε σε καθεστώς αρνητικής παρακολούθησης την Κύπρο.

    ΡΩΣΟΙ
    Ετοιμάζουν μηνύσεις για τις απώλειες......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802938
    27/3/13

    ReplyDelete
  6. Στα πρόθυρα ενός άνευ προηγουμένου πειράματος το νησί....Bloomberg: Περιορισμός στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο ακόμη και για χρόνια;....

    Οι κυπριακοί έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, οι πρώτοι που επιβάλλονται στην ευρωζώνη, μπορεί να διαρκέσουν για χρόνια, τονίζει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

    Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, η Κύπρος είναι εν όψει ενός άνευ προηγουμένου οικονομικού πειράματος: στην επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων σε μια οικονομία που δεν έχει το δικό της νόμισμα.

    Χώρες από την Αργεντινή μέχρι και την Ισλανδία έχουν χρησιμοποιήσει παρόμοια μέτρα στο παρελθόν για να υπερασπιστούν τις οικονομίες τους έναντι της υποτίμησης.

    Όντας μέλος της ευρωζώνης καθιστά πιο δύσκολο για το νησί να επιβάλλει περιορισμούς, καθώς οποιαδήποτε κεφάλαια εγκαταλείπουν το τραπεζικό σύστημα μπορεί να βγουν έξω από την Κύπρο χωρίς να χάνουν αξία.

    Αυτό ίσως καταστήσει πιο δύσκολο το στόχο που έθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής, για την άρση των όποιων περιορισμών σε κάποιες εβδομάδες.

    Όταν οι οικονομίες στην Ασία και τη Λατινική Αμερική προσπάθησαν να περιορίσουν την εκροή κεφαλαίων στη δεκαετία του ’80 και ου ’90, κατέληξαν να έχουν τα συγκεκριμένα μέτρα σε ισχύ για διάστημα από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια. Η Ισλανδία, άλλη μία χώρα με υπερμεγέθες τραπεζικό σύστημα, έχει ακόμη σε ισχύ ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων, πέντε χρόνια αφότου οι τράπεζές της κατέρρευσαν το 2008.

    Όπως δηλώνει ο Nicolas Veron, senior fellow στο Bruegel, «εξαιτίας της πολιτικής κακοδιαχείρισης, έχουμε τώρα τους πρώτους περιορισμούς στην κίνηση των κεφαλαίων στην ευρωζώνη. Πόσος καιρός θεωρείται «προσωρινό»; Μπορεί να εξελιχθεί όπως στην Ισλανδία, να διαρκέσει για πολλά χρόνια», δήλωσε.

    Η Κύπρος είναι πιθανό να ανακοινώσει σήμερα τι είδους ελέγχους σχεδιάζει να επιβάλει, προτού ανοίξουν οι τράπεζες, που είναι προγραμματισμένο για αύριο. Οι ηγέτες της χώρας προσπαθούν να αποτρέψουν τη φυγή κεφαλαίων από τα πιστωτικά ιδρύματα του νησιού, τα οποία είναι κλειστά περίπου για δύο εβδομάδες.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.protothema.gr/economy/article/?aid=266958
    27/3/13

    ReplyDelete
  7. Κίνδυνος επιπτώσεων στην Ευρωζώνη...λόγω Κύπρου.....

    Για τον κίνδυνο επιπτώσεων σε ολόκληρη την Ευρωζώνη από το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου με τη συμμετοχή των καταθετών των τραπεζών, προειδοποιεί ο οικονομολόγος Πέτερ Μπόφινγκερ, μέλος της επιτροπής «σοφών» που συμβουλεύουν τη γερμανική κυβέρνηση. Χαρακτηρίζει δε «απρόσεχτη» τη δήλωση του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ περί εφαρμογής του μοντέλου διάσωσης της Κύπρου σε άλλες χώρες.

    Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Passauer Neue Presse", ο κ. Μπόφινγκερ θεωρεί «μοιραία» την επίδραση που θα έχει το σχέδιο, σε επίπεδο συμβολισμού και κάνει λόγο για «μια πρόσκληση προς όλους τους επενδυτές να αποσύρουν τα χρήματά τους, με το παραμικρό πρόβλημα που θα παρουσιαστεί σε μια τράπεζα».

    Ο Γερμανός οικονομολόγος ασκεί ακόμα κριτική στον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για τη δήλωσή του, που θέλει το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην Κύπρο να χρησιμεύει ως μοντέλο και για άλλες χώρες.

    «Οι δηλώσεις του Ντάισελμπλουμ ήταν κάτι παραπάνω από απρόσεχτες», δηλώνει και προσθέτει ότι αν οι καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι 100% ασφαλείς, το τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να λειτουργήσει.

    http://www.sigmalive.com/news/international/37314
    27/3/13

    ReplyDelete
  8. «Έκπληκτος» ο Γιούνκερ από την ένταση των αντιευρωπαϊκών αντιδράσεων....

    Έκπληκτος από την ένταση έκφρασης των αντιευρωπαϊκών συναισθημάτων, δηλώνει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τονίζει ότι ο απόηχος των προγραμμάτων διάσωσης δείχνει «πόσο εύθραυστο παραμένει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, παρά τις επιτυχίες των τελευταίων δεκαετιών».

    «Πάντα υπέθετα ότι κάτω από την επιφάνεια εξακολουθεί να σιγροβράζει, αλλά η σημερινή ένταση των αντιδράσεων με εκπλήσσει» δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουνκέρ σε συνέντευξή του στην «General-Anzeige» και περιγράφει το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου ως «μεγάλων διαστάσεων αμηχανία», ενώ σημειώνει ότι έβλαψε το τραπεζικό σύστημα σε ολόκληρη την Ευρώπη.

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=267003
    27/3/13

    ReplyDelete
  9. ΟΤΕ: Στα 3 εκατ. ευρώ οι καταθέσεις στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου....

    Περίπου σε 3 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι καταθέσεις του Ομίλου ΟΤΕ στα τραπεζικά ιδρύματα της Κύπρου, Τράπεζα Κύπρου, Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, σε συνέχεια της από 1257/27-3-2013 επιστολής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, η πλειονότητα των καταθέσεων αποτελούν το αντίκρισμα για ήδη εκδοθείσες εγγυητικές επιστολές.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/news.asp?id=1760297
    27/3/13

    ReplyDelete
  10. Ζημίες 2,14 δισ. ευρώ για την Εθνική....ΚΑΤΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΕΤΟΣ....

    Στα 2.139,5 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν οι ζημίες της Εθνικής Τράπεζας το 2012, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα.

    Το 2011, οι ζημίες είχαν ανέλθει στα 12,34 δισ. ευρώ.

    Βασικός παράγοντας διαμόρφωσης των αποτελεσμάτων ήταν η επιδείνωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα, ως επακόλουθο της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας και της συνεχιζόμενης βαθειάς ύφεσης, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση των επισφαλειών, αλλά και η δραστική μείωση των επιτοκίων της αγοράς, με παράλληλη μείωση των επιτοκίων δανεισμού.

    Αρνητικά συνέβαλε επίσης η μείωση των εγχώριων καθαρών επιτοκιακών εσόδων, εξαιτίας της άντλησης ακριβότερης χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ELA, καθώς και η μείωση των επιτοκίων δανεισμού που είναι συνδεδεμένα με τα επιτόκια αγοράς (euribor).

    Οι προβλέψεις του ομίλου, που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με την Eurobank , ανήλθαν στα 2,531 δισ. ευρώς, αυξημένες κατά 15,9% σε σχέση με το 2011.

    Στο δ΄τρίμηνο του 2012, κατέγραψε κέρδη 314,8 εκατ. ευρώ, χάρη στη σταθεροποίηση των λειτουργικών πηγών κερδοφορίας και λόω των κερδών από την επαναγορά ομολόγων από το Ελληνικό Δημόσιο, τον αντιλογισμό προβλέψεων για απομείωση απαιτήσεων από το Δημόσιο και την πώληση του 51% της ασφαλιστικής θυγατρικής Finans Pension.

    Πηγή: in.gr
    http://www.politisnews.eu/cgibin/hweb?-A=231725&-V=articles
    27/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin