Wednesday, March 27, 2013

Ανησυχία για ανθρωπιστική κρίση στην Κύπρο...Η Ελλάδα προετοιμάζεται για βοήθεια

Για το ενδεχόμενο ελλείψεων σε βασικά είδη διατροφής αλλά και για το σενάριο να «εξαφανιστούν» φάρμακα που θεωρούνται αναντικατάστατα ως συνέπεια του παρατεταμένου λουκέτου στις κυπριακές τράπεζες, προετοιμάζονται οι αρμόδιες αρχές στην Κύπρο και την Ελλάδα. Οι κλειστές τράπεζες δημιουργούν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας, αφού οι Κύπριοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν αναλήψεις χρημάτων με το σταγονόμετρο, ίσα ίσα για να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες.
Οπως μεταδίδει ο Δημήτρης Κυπριανού από την Λευκωσία, το λιανικό τείνει να... εξαλειφθεί, αφού η έλλειψη μετρητών αναγκάζει περιορισμό των καταναλωτών στα άκρως απαραίτητα. Οι καταστηματάρχες λόγω κάθετης πτώσης του τζίρου δεν είναι σε θέση να κάνουν προμήθειες με αποτέλεσμα κάθε μέρα να αδειάζουν όλο και περισσότερο τα ράφια. Οι προμηθευτές δεν αποδέχονται πλέον επιταγές και απαιτούν μετρητά. Μετρητά απαιτούν και τα βενζινάδικα, όπως επίσης και τα σουπερ μάρκετ, με αποτέλεσμα οι πιστωτικές κάρτες να έχουν καταστεί περίπου «άχρηστες».


Οπως προειδοποίησαν οι Κύπριοι βιομήχανοι, τη Δευτέρα 1η Απριλίου είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα καταβληθούν οι μισθοί του Μαρτίου, ακόμη και στην περίπτωση που τελικώς οι τράπεζες στην Κύπρο ανοίξουν αύριο Πέμπτη. Για μια σειρά λόγους, η πληρωμή των εργαζομένων θα καθυστερήσει για αρκετές μέρες. Η έλλειψη μετρητών παράλληλα με την «αχρήστευση» του πλαστικού χρήματος δημιουργεί ανησυχίες για τη δυνατότητα των οικογενειών στην Κύπρο να προμηθευτούν τα απολύτως απαραίτητα, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα, μέχρι να απορροφηθούν οι επιπτώσεις της αιφνιδιαστικής κρίσης.

Ηδη από την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος του Κυπριακού συνδέσμου υπεραγορών Αντρέας Χατζηαδάμου προειδοποίησε ότι τα αποθέματα στα σούπερ μάρκετ επαρκούν για λίγες ημέρες. «Αν δεν υπάρξει λύση και αν οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση τους να εφοδιάζουν τις υπεραγορές μόνο με μετρητά, τότε θα υπάρξει πρόβλημα και κενά στα ράφια των υπεραγορών. Προς το παρόν τα αποθέματα που έχουν οι υπεραγορές μπορούν να διαρκέσουν ακόμα δύο με τρεις ημέρες. Μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αν δεν βρεθεί λύση θα υπάρξει πρόβλημα», είχε πει ο κ. Χατζηαδάμου.

Στην περίπτωση που οι προμηθευτές δεν ανακαλέσουν την απόφαση που πήραν, για προμήθεια των υπεραγορών μόνο με ρευστό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε βασικά προϊόντα διατροφής και φάρμακα.

Στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης αναμένουν ότι η κατάσταση θα αρχίσει να ομαλοποιείται μόλις ανοίξουν οι κυπριακές τράπεζες. «Η κατάσταση σήμερα δεν δείχνει ανθρωπιστική κρίση», είπε κυβερνητικός αξιωματούχος στο protothema.gr και εμμέσως επιβεβαίωσε ότι υπάρχει σχεδιασμός για να προσφερθεί βοήθεια στην Κύπρο σε περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί τόσο ώστε να απαιτηθεί η συνδρομή της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στους πολίτες της Κύπρου. Κατά πληροφορίες, προς την κατεύθυνση της σιωπηράς προετοιμασίας για να προσφέρουν αρωγή στην Κύπρο κινούνται και κάποιες μη κυβερνητικές οργανώσεις με εμπειρία στην τροφοδοσία πληθυσμών που έχουν δυσκολία να εξασφαλίσουν βασικά είδη πρώτης ανάγκης.
.protothema.gr
27/3/13
---
-

3 comments:

  1. Εκπρόσωπος Μέρκελ: Δεν αποτελεί προηγούμενο η Κύπρος....

    Το τέλος που πρόκειται να επιβληθεί στις μεγάλες καταθέσεις σε τράπεζες της Κύπρου είναι μια κίνηση που γίνεται εφάπαξ και δεν πρόκειται να αποτελέσει υπόδειγμα, ούτε να επαναληφθεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ, ο Στέφεν Ζάιμπερτ.

    Με την τοποθέτηση αυτή το Βερολίνο αποστασιοποιήθηκε από τις δηλώσεις που έκανε την Δευτέρα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ. Ο Ντάισελμπλουμ είχε δηλώσει πως η συμφωνία των διεθνών πιστωτών με την Κύπρο, που προβλέπει να επιβληθούν ζημίες στους μεγαλοκαταθέτες σε πιστωτικά ιδρύματα της Κύπρου —το λεγόμενο bail-in— θα έπρεπε να αποτελέσει υπόδειγμα για τις "διασώσεις" τραπεζών στο μέλλον στην Ευρώπη.

    «Η Κύπρος είναι μια μοναδική περίπτωση», είπε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει προηγούμενο για προγράμματα βοήθειας προς άλλες χώρες. «Δεν λειτουργεί στην Ευρώπη η αυτόματη μεταφορά κανόνων από την μία χώρα στην άλλη», επισήμανε.

    Ερωτηθείς σχετικά ο Ζάιμπερτ απέφυγε να πει εάν τα σχόλιά του συνιστούν κριτική κατά του Ντάισελμπλουμ, η δήλωση του οποίου προκάλεσε αναστάτωση στις αγορές.

    http://www.sigmalive.com/news/international/37370
    27/3/13

    ReplyDelete
  2. Chipre prohibirá sacar del país más de 3.000 euros en efectivo....

    --El Banco Central de Chipre destituye al consejo de la primera entidad del país

    El Gobierno de Chipre va a limitar a 3.000 euros la cantidad de dinero en efectivo que se puede sacar del país y va a prohibir cobrar cheques en metálico, según informan los medios locales, que añaden que estas medidas estarán vigentes durante una semana. El Ejecutivo debe confirmar en las próximas horas las restricciones a los movimientos de capital con vistas a que los bancos del país pueda reabrir sus puertas, lo que previsiblemente tendrá lugar mañana, jueves, tras casi dos semanas de corralito.

    Tal y como informa el diario Kathimerini, que afirma haber tenido acceso al decreto que preparar el Gobierno sobre las restricciones a la libre circulación de capitales, las medidas están pensadas para evitar la paralización de la actividad comercial y económica del país. Además, añade que las tarjetas seguirán funcionando fuera del país.

    En cuanto a la destitución del consejero delegado del Banco de Chipre, un directivo de la entidad, que rehusó ser identificado, indicó a Reuters que las informaciones aparecidas en medios locales a este respecto eran "válidas", aunque no confirmó si el Banco Central había exigido la dimisión de la totalidad del consejo de la entidad.

    Por otra parte, el Banco Central de Chipre ha relegado de sus funciones a Yiannis Kypri, consejero delegado de Bank of Cyprus, el mayor banco comercial del país, y a todo el consejo de la entidad, según ha confirmado a Bloomberg un portavoz del supervisor del sector financiero. La destitución de Kypri se suma a la dimisión presentada este martes por el presidente del banco, Andreas Artemis, por su desacuerdo con el proceso de recapitalización de la entidad.

    Este martes, el Gobierno que dirige Nikos Anastadis ha anunciado que abrirá una investigación para identificar a los responsables de haber dejado al país en la bancarrota, donde los bancos han tenido un papel destacado. “Entiendo la furia de la gente”, dijo el líder conservador.

    http://economia.elpais.com/economia/2013/03/27/actualidad/1364388980_092747.html
    27/3/13

    ReplyDelete
  3. Κύπρος: Έφτασαν τα δισεκατομμύρια από την ΕΚΤ.....

    Σε μία χολυγουντιανού επιπέδου επιχείρηση έφτασαν στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου 4 κοντέινερ με 5 δισεκατομμύρια ευρώ, όπως μεταδίδει η Καθημερινή Κύπρου.

    Ελικόπτερα της αστυνομίας, ένοπλοι άντρες των ειδικών δυνάμεων και τεθορακισμένα οχήματα δημιούργησαν μία πομπή 200 μέτρων απο την Λάρνακα μέχρι τα θυσαυροφυλάκια της κεντρικής τράπεζας.


    Πηγή:www.capital.gr
    http://www.capital.gr/NewsTheme.asp?id=1761045
    27/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin