Tuesday, March 19, 2013

ΕΕ: Η εγγύηση καταθέσεων ισχύει μόνο για πτώχευση τραπεζών

Ο εκπρόσωπος της Kομισιόν Σάιμον Ο' Κόνορ δήλωσε σήμερα ότι η εγγυοδοσία για τις καταθέσεις στην Ε.Ε. καλύπτει την περίπτωση κατάρρευσης ή πτώχευσης τραπεζών και δεν παρέχει προστασία έναντι φορολογικών μέτρων που εγκρίνουν κοινοβούλια υπό μορφή νομοθετήματος, υπεραμυνόμενος της απόφασης να επιβληθεί ένα τέλος στις καταθέσεις στις τράπεζες της Κύπρου. 

Το ευρωπαϊκό δίκαιο προβλέπει ότι καλύπτονται από εγγύηση οι καταθέσεις ως και 100.000 ευρώ ανά πελάτη, ανά τράπεζα. Αλλά ο Ο' Κόνορ επέμεινε πως οι εγγυήσεις αυτές ισχύουν «σε περίπτωση κατάρρευσης μιας τράπεζας».

«Σε αυτήν την περίπτωση, δεν συζητάμε για μια τέτοια κατάσταση, συζητάμε για ένα εφάπαξ τέλος το οποίο θα εφαρμοστεί ως ένα φορολογικό μέτρο, σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς στην Κύπρο», είπε ο Ο' Κόνορ κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.
Ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι είναι «αναπόφευκτο» να επιβληθεί μια συμβολή των καταθετών στις κυπριακές τράπεζες στο πλαίσιο του μνημονίου δανεισμού της νήσου, ωστόσο διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει η επιβολή τέλους σε καταθέσεις ή άλλους πόρους σε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην ευρωζώνη κατά το κυπριακό υπόδειγμα.
«Αυτό αποκλείεται εντελώς, δεν υπάρχει ανάγκη για ένα εφάπαξ τέλος σε άλλες χώρες», είπε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στο ολλανδικό κοινοβούλιο. Ο επικεφαλής της Eurogroup επέμεινε ότι λόγω του μεγέθους του τραπεζικού τομέα της Κύπρου και των αναγκών της για ανακεφαλαιοποίηση ήταν αναπόφευκτο να κληθούν να συμβάλουν οι καταθέτες.
Πηγή:ΑΠΕ
.enet.gr
19/3/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin