Saturday, March 9, 2013

Επένδυση χρυσού/Σχέδιο «Αθηνά»: Σε εξέλιξη δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης

Ειρηνικά εξελίσσονται τα δύο συλλαλητήρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο πορείες, κατά της λειτουργίας των μεταλλείων χρυσού και ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» ενώθηκαν στην Τσιμισκή κατέβηκαν την Ελ. Βενιζέλου και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Λ. Νίκης με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο. Τόσο η Τσιμισκή όσο και η Εγνατία δόθηκαν στην κυκλοφορία ενώ φυσικά κλειστή είναι η Λ. Νίκης.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Δύο συλλαλητήρια βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Στο πρώτο, που πραγματοποιείται κατά των μεταλλείων χρυσού στην Βόρεια Ελλάδα, συμμετέχουν περίπου 5.500 άτομα, τα οποία είναι συγκεντρωμένα στην Πλατεία ΧΑΝΘ και κινούνται μέσω της Τσιμισκή προς το κέντρο.
Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν κάτοικοι της Χαλκιδικής αλλά και κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέλη πολιτικών κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων που εναντιώνονται στην επένδυση χρυσού, αντιεξουσιαστές και αντιπροσωπείες διαδηλωτών από το Κιλκίς και τη Θράκη.
Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, σύλλογοι ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία, συμμετέχουν στο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, για τα προβλήματα της Παιδείας και κατά του σχεδίου «Αθηνά», που πραγματοποιείται στο άγαλμα του Βενιζέλου με αποτέλεσμα να είναι κλειστή αυτή την ώρα η Εγνατία.
Εξαιτίας των κινητοποιήσεων επικρατεί κυκλοφοριακό κομφούζιο το οποίο επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι δύο πορείες με αποτέλεσμα. Αυτή τη στιγμή τόσο η Τσιμισκή όσο και η Εγνατία είναι κλειστές και καλό θα είναι οι οδηγοί να αποφεύγουν το κέντρο,  καθώς η τροχαία θα κλείνει δρόμους ανάλογα με την κατεύθυνση των πορειών.

.agelioforos.gr
9/3/13

4 comments:

  1. Πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της εξόρυξης χρυσού στη Θεσσαλονίκη....

    Ξεκίνησε στις 12.20 περίπου η πορεία διαμαρτυρίας εναντίον της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, που διοργανώθηκε από τις επιτροπές Θεσσαλονίκης-Χαλκιδικής-Κιλκίς και Θράκης ενάντια στα μεταλλεία χρυσού.

    Η προσυγκέντρωση είχε οριστεί στην πλατεία του Δημαρχείου όπου από τις 11.30 άρχισαν να συγκεντρώνονται οι διαδηλωτές οι οποίοι ενισχύθηκαν από κατοίκους της Ιερισσού που έφτασαν με λεωφορεία για να συμμετάσχουν στοσυλλαλητήριο.

    Στη συνέχεια οι διαδηλωτές, ανάμεσα στους οποίους βρίσκονταν μέλη οικολογικών οργανώσεων και αριστερών ομάδων, καθώς και η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Ιγγλέζη και η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκη των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Σταυρούλα Τσουλίδου, κινήθηκαν στην Τσιμισκή με κατεύθυνση τη Βενιζέλου.

    Στην Αγία Σοφίας η πορεία συνάντησε εκείνη των φοιτητών, σπουδαστών και εκπαιδευτικών, οι οποίοι χειροκροτούσαν τους διαδηλωτές εναντίον των μεταλλείων.

    Την πορεία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 20.000 άτομα χαρακτήριζε έντονος παλμός, ενώ αντηχούσαν συνθήματα, όπως "Εμπρός λαέ στην πρώτη τη γραμμή να διώξουμε τον Μπόμπολα απ' την Χαλκιδική". Η έκτασή της από τη Βενιζέλου εκτεινόταν σε όλο το μήκος της παραλιακής με κατεύθυνση το Λευκό Πύργο, όπου κατέληξαν οι διαδηλωτές.

    Από τις πορείες δημιουργήθηκε κυκλοφοριακό πρόβλημα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, ενώ τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ χρειάστηκε να κάνουν εκτροπές στα δρομολόγιά τους.

    http://www.ethnosnews.com/
    9/3/13

    ReplyDelete
  2. Ολοκληρώθηκε η πορεία κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής....Χωρίς επεισόδεια....

    Ολοκληρώθηκε μπροστά στον Λευκό Πύργο η ειρηνική πορεία διαμαρτυρίας ενάντια στη λειτουργία μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής.

    Στην πορεία συμμετείχαν κάτοικοι από τη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, αντιπροσωπείες «επιτροπών αγώνα» ενάντια σε επενδύσεις χρυσού από το Κιλκίς και τη Θράκη, βουλευτές και μέλη κομμάτων που έχουν εκφράσει συμπαράσταση στα αιτήματά τους, μέλη κινήσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, αντιεξουσιαστικών κινήσεων, οικολογικών οργανώσεων, κ.α.

    Με την πορεία ενώθηκαν στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας και διαδηλωτές από το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο άγαλμα του Βενιζέλου.

    Όσο περνούσε η ώρα όλο και περισσότερος κόσμος συμμετείχε στην πορεία με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί κατά προσέγγιση πάνω από 9.000 άτομα. Οι φωτογραφίες που ακολουθούν δείχνουν ξεκάθαρα το μέγεθος της πορείας που εκτείνεται σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού της Θεσσαλονίκης.

    Νωρίτερα οι διαδηλωτές πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία του δημαρχείου Θεσσαλονίκης και πορεία, κατά των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές. Στην πορεία συμμετέχουν επίσης κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, μέλη πολιτικών κινήσεων και οικολογικών οργανώσεων που εναντιώνονται επένδυση χρυσού, αντιεξουσιαστές και αντιπροσωπείες διαδηλωτών από το Κιλκίς και τη Θράκη.

    Την ίδια ώρα στο άγαλμα του Βενιζέλου ξεκίνησε η πορεία του πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου κατά του σχεδίου «Αθηνά» και την κατάστασης στο χώρο της παιδείας, με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, σπουδαστών του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και φοιτητών του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

    Οι διαδηλωτές κινήθηκαν προς την οδό Τσιμισκή, για να συναντήσουν την πορεία κατά των μεταλλείων χρυσού.

    http://www.protothema.gr/greece/article/?aid=262688
    9/3/13

    ReplyDelete
  3. Πορεία στη Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού....Οι διοργανωτές ανεβάζουν τους συμμετέχοντες στις 6.000, παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και του ΚΚΕ....

    Περίπου 6.000 άτομα -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των φορέων που το διοργανώνουν- συμμετέχουν στη συγκέντρωση και στην πορεία που πραγματοποιείται από το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη κατά των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική. Παρόντες και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΚΚΕ.

    Το συλλαλητήριο ξεκίνησε λίγο μετά τις 11:30 το πρωί από την πλατεία ΧΑΝΘ για να ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και επιστροφή στην πλατεία ΧΑΝΘ.

    Την πρωτοβουλία έχουν οι συντονιστικές επιτροπές αγώνα Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Θράκης. Από νωρίς το πρωί είχαν φτάσει στη Θεσσαλονίκη κάτοικοι της Χαλκιδικής και της Θράκης, τόσο με πούλμαν όσο και με τα ιδιωτικά τους αυτοκίνητα.

    Κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων που είναι αντίθετοι στη λειτουργία της μονάδας χρυσού, πραγματοποίησαν και την Παρασκευή συγκέντρωση στην Ιερισσό Χαλκιδικής, όπου ένα 24ωρο νωρίτερα σημειώθηκαν επεισόδια.

    Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, με πρωτοβουλία του εισαγγελέα Εφετών της πόλης, παρουσία κατοίκων της Ιερισσού και του αστυνομικού διευθυντή Κεντρικής Μακεδονίας ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση.

    Οι κάτοικοι τόνισαν πως αντέδρασαν για την ισχυρή παρουσία της αστυνομίας και δεν έχουν σκοπό να εμποδίσουν τις όποιες έρευνες της αστυνομίας για την εξιχνίαση της υπόθεσης στις Σκουριές.

    Από την πλευρά του ο αστυνομικός διευθυντής Κεντρικής Μακεδονίας, υπογράμμισε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις ενήργησαν χθες στο πλαίσιο της νομιμότητας, ενώ συμφωνήθηκε να υπάρξει μια ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας μεταξύ Εισαγγελίας, ΕΛ.ΑΣ. και κατοίκων.

    http://www.tovima.gr/society/article/?aid=502282
    9/3/13

    ReplyDelete
  4. Πορεία στην Αθήνα για τις Σκουριές.....

    Στο πλαίσιο της στήριξης και της αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής, η Επιτροπή Αλληλεγγύης (Αττικής) καλεί τους πολίτες σε πορεία συμπαράστασης προς τους κατοίκους της Χαλκιδικής, την Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013, με προσυγκέντρωση στα Προπύλαια, στις 6 το απόγευμα.

    Η επιτροπή σε σχετική της ανακοίνωση αναφέρει:

    «Στο δάσος των Σκουριών στη ΒΑ Χαλκιδική, τον τελευταίο χρόνο, εξελίσσεται ένα καταστροφικό σχέδιο του ελληνικού κράτους σε συνεργασία με την εταιρία «Ελληνικός Χρυσός ΑΕ», η οποία ανήκει στην καναδική πολυεθνική El Dorado Gold και τον όμιλο Μπόμπολα, για εκτεταμένες εξορύξεις χρυσού. Με πρόσχημα την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καταστρέφεται το αρχέγονο, αυτό, δάσος, με ολέθριες και μη αναστρέψιμες συνέπειες για τη φύση και τους ανθρώπους. Το σχέδιο που προωθείται στη Χαλκιδική αποτελεί μόνο την αρχή των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας και εντάσσεται στο συνολικό ξεπούλημα των φυσικών πόρων και των δημόσιων υποδομών που ακολουθούν οι μνημονιακές κυβερνήσεις, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας.

    Το δυναμικό κίνημα αντίστασης των κατοίκων, που από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε στην περιοχή, ήρθε αντιμέτωπο με ένα πρωτοφανές σε διάρκεια και ένταση όργιο καταστολής. Η αστυνομία, λειτουργώντας σαν μπράβος της εταιρείας αντιμετωπίζει τους διαδηλωτές με ασύλληπτη αγριότητα και βία η οποία σε πρώτη φάση χαρακτηρίστηκε από αλόγιστη χρήση χημικών μέσα στο δάσος, καταδιώξεις και τραυματισμούς διαδηλωτών.



    Πλέον ο αυταρχισμός περνά σε άλλο επίπεδο με την περιοχή να τελεί ουσιαστικά υπό κατοχή από τις δυνάμεις καταστολής: Απαγωγές "υπόπτων" από τα σπίτια τους, λήψεις δείγματος γενετικού υλικού, βασανιστήρια στα τμήματα και, πριν λίγες μέρες, μια εισβολή ΜΑΤ και αντιτρομοκρατικής στο χωριό της Ιερισσού με δακρυγόνα να προκαλούν τρόμο και πανικό ακόμα και στο τοπικό σχολείο που εκείνη την ώρα ήταν γεμάτο παιδιά!»


    Πηγή: library-attiki-forum.blogspot.gr
    http://www.enikos.gr/society/127238,Poreia_sthn_A8hna_gia_tis_Skoyries.html
    9/3/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin