Tuesday, April 9, 2013

Εκατομμύρια θέσεις εργασίας χρειάζεται η Ευρώπη

Θα χρειαστεί να δημιουργηθούν 6 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη ώστε το ποσοστό απασχόλησης στην ήπειρο να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, δηλαδή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2008, υποστηρίζεται σε μια μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ) που δόθηκε σήμερα Δευτέρα στη δημοσιότητα.
Το Φεβρουάριο του 2013 26 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ήταν άνεργοι, δηλαδή 10 εκατομμύρια περισσότεροι σε σύγκριση με το 2008. Η κατάσταση στον τομέα της απασχόλησης επιδεινώθηκε μετά την εισαγωγή πολιτικών δημοσιονομικής εξυγίανσης. Μόνο κατά το τελευταίο εξάμηνο περίπου 1 εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει η ΔΟΕ στην έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε με την ευκαιρία της έναρξης ενός ευρωπαϊκού συνεδρίου στο Όσλο της Νορβηγίας.



Το ποσοστό ανεργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε τον Φεβρουάριο το 10,9% ενώ στην ευρωζώνη άγγιξε το ιστορικό ρεκόρ του 12%. Μόνο πέντε από τις 27 χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Λουξεμβούργο και Μάλτα) έχουν σήμερα ποσοστό απασχόλησης υψηλότερο σε σχέση με την περίοδο πριν την οικονομική κρίση. Η ανεργία των νέων ανέρχεται στο 23,5% στην ΕΕ. Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφονται στην Ελλάδα, με 58%, και την Ισπανία με 55%.
Για πολλές ευρωπαϊκές χώρες η μακροχρόνια ανεργία καθίσταται δομικό πρόβλημα. Σε 19 χώρες, το 40% όσων αναζητούν εργασία είναι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή βρίσκονται χωρίς δουλειά επί 12 ή περισσότερους μήνες.

«Μολονότι οι στόχοι της δημοσιονομικής εξισορρόπησης και της ανταγωνιστικότητας είναι σημαντικοί, είναι επίσης κρίσιμης σημασίας να μην αντιμετωπιστούν με μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που δεν θεραπεύουν τα βαθύτερα αίτια της κρίσης», τονίζει η ΔΟΕ.

Η οργάνωση τάσσεται υπέρ μιας στρατηγικής που θα επικεντρώνεται στην απασχόληση και συνιστά στις κυβερνήσεις να ασχοληθούν με τα δομικά προβλήματα, κυρίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για παράδειγμα, δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε τραπεζικά δάνεια, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Επιπλέον, οι μειώσεις των μισθών βλάπτουν τις επενδύσεις και τη ζήτηση και, κατά συνέπεια, και το διευρωπαϊκό εμπόριο. Θα πρέπει να υιοθετηθούν κατεπειγόντως μέτρα όπως η διασφάλιση της απασχόλησης των νέων, μια εκπαιδευτική πολιτική για να αποφευχθεί η σχολική αποτυχία, μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση στη μείωση των ελλειμμάτων, δράσεις κατά της φοροδιαφυγής, μείωση των υπέρογκων δαπανών ή ακόμη και η δημιουργία νέων δημοσιονομικών πόρων που δεν θα επιβαρύνουν την απασχόληση και τις επενδύσεις.

 EurActiv.gr   
 



1 comment:

  1. Βρούτσης και Ράιχενμπαχ ψάχνουν λύσεις για τους άνεργους.....ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ....


    Το πρόβλημα της ανεργίας βρέθηκε στο επίκεντρο της αποψινής συνάντησης του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τον επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, Χορστ Ράιχενμπαχ. «Ευχάριστη, γόνιμη και εποικοδομητική» χαρακτήρισε, σε δηλώσεις του, τη συνάντηση ο κ. Βρούτσης.

    Ο υπουργός Εργασίας πρόσθεσε πως η συζήτηση περιστράφηκε «στην αναζήτηση δυνατοτήτων τεχνικής βοήθειας και συγκεκριμένων λύσεων για την ανακούφιση των ανέργων και κυρίως των 400 χιλιάδων οικογενειών χωρίς εργαζόμενο μέλος». «Η εκτενής συζήτηση και τα συμπεράσματα που προέκυψαν, θα οδηγήσουν πολύ σύντομα στη λύση αυτού του προβλήματος» τόνισε ο κ. Βρούτσης.

    «Αναζητήσαμε τις δυνατότητες χρηματοδότησης που υπάρχουν και πρέπει πλήρως να αξιοποιηθούν για την αντιμετώπιση της ανεργίας» ανέφερε, από την πλευρά του, ο Χ. Ράιχενμπαχ και υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και των άλλων ευρωπαϊκών Ταμείων, καθώς και άλλες μορφές τεχνικής βοήθειας, που θα βοηθήσουν στο μέλλον τον υπουργό και το υπουργείο Εργασίας γενικότερα.

    Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας, αναζητούνται εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης, όπως η αναθεώρηση άλλων προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, για παράδειγμα το επιχειρησιακό πρόγραμμα για τη δημόσια διοίκηση.

    http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63810250
    9/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin