Tuesday, April 9, 2013

ΕΚΤ: Πλουσιότερα τα νοικοκυριά στον ευρωπαϊκό νότο

Τα νοικοκυριά στις εύθραυστες οικονομίες του ευρωπαϊκού Νότου έχουν πολύ υψηλότερο ονομαστικό πλούτο από ότι τα γερμανικά νοικοκυριά, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το 2010, μετέδωσε το Dow Jones Newswires. Η Έρευνα Οικονομικών και Κατανάλωσης των Νοικοκυριών του Ευρωσυστήματος (HFCS), αποτελεί ένα κοινό σχέδιο του Ευρωσυστήματος και πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των εθνικών στατιστικών αρχών σε τρεις χώρες της Ευρωζώνης. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που  έγινε σε 60.000 νοικοκυριά σε όλη την Ευρωζώνη, τα νοικοκυριά στην Κύπρο είναι τα δεύτερα πλουσιότερα στην Ευρωζώνη, με μέσο καθαρό πλούτο περίπου 670.000 ευρώ. Πρώτο είναι το Λουξεμβούργο με καθαρό πλούτο άνω των 700.000 το 2010, το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία.


Στον αντίποδα το μέσο γερμανικό νοικοκυριό εμφανίζει λίγο κάτω από τα 200.000 ευρώ σε όρους καθαρού πλούτου. Αυτό το ποσό είναι ακόμα μικρότερο στη Φινλανδία και την Ολλανδία, χώρες όπου καταγράφεται ισχυρή λαϊκή αντίδραση για τα προγράμματα διάσωσης.

Η έρευνα της ΕΚΤ ορίζει τον καθαρό πλούτο σαν τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία – τα οποία περιλαμβάνουν ακίνητα και οικόπεδα, οχήματα, τραπεζικές, καταθέσεις, επενδύσεις και συντάξεις – μείον τις υποχρεώσεις όπως τα στεγαστικά δάνεια, οι πιστωτικές κάρτες και άλλα δάνεια.

Ο διάμεσος πλούτος για τα γερμανικά νοικοκυριά διαμορφώνεται λίγο πάνω από τα 50.000 ευρώ. Στην Ελλάδα ήταν το διπλάσιο μέγεθος, στα 102.000 ευρώ, ενώ στην Κύπρο το πενταπλάσιο, πλησιάζοντας τα 270.000 ευρώ. Ο διάμεσος δεν περιλαμβάνει τις ακραίες τιμές πλούτου και φτώχειας, και αντανακλά καλύτερα το τυπικό νοικοκυριό από τη μεσαία τάξη, σε σύγκριση με το μέσο όρο.

Οι χώρες με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, τα επίπεδα πλούτου είναι υψηλότερα σε σύγκριση με τη Γερμανία και την Αυστρία, όπου πολλά νοικοκυριά νοικιάζουν σπίτια.

Με μόλις πέντε μήνες να απομένουν μέχρι τις κρίσιμες εκλογές στη Γερμανία, η μελέτη δεν αποκλείεται να αναζωπυρώσει τον έντονο διάλογο για το αν η Γερμανία και άλλες χώρες του Βορρά θα πρέπει να σπεύδουν στη διάσωση των κυβερνήσεων, με πολίτες που εμφανίζονται να είναι πλουσιότεροι, αναφέρει το Dow Jones.  Ακόμη, θα μπορούσε επίσης να ενθαρρύνει τις προσπάθειες για μεγαλύτερη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές διασώσεις, επιβάλλοντας φόρους ή ζημιές στους μεγάλους καταθέτες, κάτι που θα μείωνε το βάρος για τη Γερμανία και τις άλλες χώρες του Βορρά.  

.enet.gr
9/4/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin