Thursday, April 4, 2013

Guardian: 32 τρισ. δολάρια «παρκαρισμένα» σε «παραδείσους» ....«Σεισμικές δονήσεις» από την αποκάλυψη ονομάτων της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ

Τρανταχτά ονόματα της διεθνούς πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ βρίσκονται πίσω από τις εξωχώριες εταιρίες οι οποίες εδρεύουν στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, όπως προκύπτει από εκτεταμένη έρευνα της οργάνωσης «Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων» (ICIJ) με έδρα την Ουάσιγκτον.
Ο εντοπισμός τους βασίστηκε στη διαρροή 2 εκατομμυρίων e-mail και άλλων εγγράφων, τα οποία μελετήθηκαν σε βάθος και δημοσιεύονται σε συνεργασία με διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους και την εφημερίδα «Τα Νέα»
Η αποκάλυψη των συγκεκριμένων ονομάτων δεν αποκλείεται να προκαλέσει «σεισμικές δονήσεις» στους «φορολογικούς παραδείσους», όπως εκτιμά χαρακτηριστικά ο Guardian, ο οποίος συμμετείχε και αυτός στο όλο εγχείρημα, καθώς, πέρα από το θεσμικό ρόλο των προσώπων που «κρύβονται» πίσω από τις εταιρίες, τα ποσά που βρίσκονται «σταθμευμένα» σε αυτές είναι προκλητικώς υψηλά.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά η βρετανική εφημερίδα, πρώην ανώτατο οικονομικό στέλεχος της McKinsey εκτιμά ότι ο «θησαυρός» που κρύβουν οι εξωχώριοι παράδεισοι δεν αποκλείεται να φθάνει ακόμα και τα 32 τρισ. δολάρια (περίπου 25 τρισ. ευρώ!). 

 Τα ονόματα
Ως «πρόγευση» των προσώπων που βρίσκονται πίσω από τις συγκεκριμένες εταιρίες, ο Guardian δημοσιεύει μία ενδεικτική λίστα, στην  οποία συμπεριλαμβάνονται, όχι μόνο επιχειρηματίες, αλλά και πολιτικοί από όλες τις χώρες. Ενδεικτικά στον κατάλογο περιλαμβάνονται:
·        Ο Ζαν-Ζακ Ογκιέ, πρώην υπεύθυνος οικονομικών της προεκλογικής εκστρατείας του γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ το 2012
·        Ο Μπαγιαρτσόγκτ Σανγκατζάβ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Μογγολία. Ο προαναφερθείς ίδρυσε την εξωχώρια εταιρία «Legend Plus Capital Ltd» στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους μέσω τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία, τη χρονική περίοδο εκτελούσε χρέη υπουργού Οικονομικών, από το 2008 έως το 2012. Σήμερα, ο κ. Σανγκατζάβ χαρακτηρίζει «λάθος» του το ότι δεν είχε δηλώσει την εταιρία, και λέει ότι «θα έπρεπε ενδεχομένως να είχε σκεφθεί την παραίτηση».
·        Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και η οικογένειά του. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξωχώριες εταιρίες που ιδρύθηκαν εν ονόματι του προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεβ, καθώς και των δύο θυγατέρων του, ελέγχονται από το μεγαλοεργολάβο του Αζερμπαϊτζάν, Χασάν Γκοτζάλ
·        Η σύζυγος του αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης Ιγκορ Σουβάλοφ, Ολγκα Σουβάλοβα
·        Σύζυγος γερουσιαστή του Καναδά. Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος Τόνι Μέρτσαντ κατέθεσε πάνω από 800.000 δολάρια σε εξωχώρια εταιρία. Ο κ. Μέρτσαντ εξόφλησε μάλιστα τα τραπεζικά του έξοδα τοις μετρητοίς, ενώ έδωσε εντολή η γραπτή επικοινωνία να είναι «όσον το δυνατό λιγότερη».
·        Η κόρη του δικτάτορα των Φιλιππινών Μαρία Ιμέλντα Μάρκος Μανότοκ. Η τελευταία, τοπική κυβερνήτης από το 2010, είναι η μεγαλύτερη κόρη του πρώην προέδρου των Φιλιππινών Φερντινάντ Μάρκος- γνωστού για τα σκάνδαλα διαφθοράς του.
·        Η βαρόνη Κάρμεν Τίσεν-Μπορνεμίσθα, πέμπτη και τελευταία σύζυγος του βαρόνου Χάινριχ φον Τίσεν-Μπορνεμίσθα, πρώην μονέλο και νυν πλουσιότερη συλλέκτρια έργων τέχνης της Ισπανίας. Η βαρόνη Τίσεν-Μπορνεμίσθα καταφεύγει στις υπηρεσίες των εξωχώριων υπηρεσιών για την αγορά συλλεκτικών έργων τέχνης.
·        Η Ντενίς Ριτς, πρώην σύζυγος του πολυεκατομμυριούχου και εμπόρου πετρελαίου Μαρκ Ριτς. Ο τελευταίος είχε περιπέτειες με την αμερικανική δικαιοσύνη, λόγω των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του. Ελαβε ωστόσο χάρη το 2001 από τον τότε πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον. Η κυρία Ριτς έχει καταθέσει το ποσό των 144 εκ. δολαρίων στην εξωχώρια εταιρία Dry Trust, με έδρα τις Νήσους Κουκ.
·        Ο Σκοτ Γιανγκ, εκατομμυριούχος και συνεργάτης του ρώσου ολιγάρχη Μπορίς Μπερζόφσκι. Ο κ. Γιανγκ βρίσκεται στη φυλακή, καθώς έχει καταδικαστεί για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων της πρώην συζύγου του.
·        Ο εφοπλιστής Αχιλλέας Καλλάκης. Ο τελευταίος χρησιμοποίησε πλαστά στοιχεία από δήθεν εταιρίες που διατηρούσε στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να λάβει δάνεια ύψους 750 εκ. στερλινών από βρετανικές και ιρλανδικές τράπεζες. Ο κ. Καλλάκης είναι και αυτός σήμερα έγκλειστος σε βρετανικές φυλακές.
 Οσον αφορά τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους, εκτιμάται ότι, από τη δεκαετία του ’80, οπότε και άρχισαν να διαφημίζουν τα φορολογικά τους «πλεονεκτήματα», έχουν ιδρυθεί περισσότερες από ένα εκατομμύριο εξωχώριες εταιρίες. Οι ιδιοκτήτες τους παραμένουν άγνωστοι, ακόμα και τις αρχές του νησιωτικού συμπλέγματος.
Τα οφέλη του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών
Αυτοί που επωφελούνται από τις πρακτικές και τις δραστηριότητες νομικών και φυσικών προσώπων ωστόσο δεν είναι λίγοι. Ανάμεσά τους, όπως επισημαίνει ο Guardian, το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο χρησιμοποιεί τα έσοδα από τις εγγραφές των εταιριών στις Βρετανικές Παρθένες Νήσους προκειμένου να επιδοτήσει το συγκεκριμένο κρατίδιο- απομεινάρι της αποικιοκρατικής εποχής της χώρας. Αλλά και οι χιλιάδες δικηγόροι και χρηματιστές του «Σίτι» επωφελούνται…τα μάλα από μία δραστηριότητα, ιδιαιτέρως επικερδή- όσο και «σκοτεινή»- αλλά παρ’ όλα αυτά, υπαρκτή…
Το δημοσίευμα του Guardian, αποτελεί μόνο την αρχή των αποκαλύψεων της «σκοτεινής πλευράς» των επίγειων «παραδείσων». Η συνέχεια, αν μη τι άλλο, αναμένεται με ενδιαφέρον…

  Προχθές Τρίτη, εξάλλου, ο ρώσος πρόεδρος κ. Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε, προεδρικό διάταγμα, με το οποίο δίνει προθεσμία τριών μηνών σε κρατικούς υπαλλήλους και αξιωματούχους να δηλώσουν- και να επαναπατρίσουν- τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν σε «φορολογικούς παραδείσους», απειλώντας τους, σε αντίθετη περίπτωση με αποπομπή. Ολως τυχαίως, το προεδρικό διάταγμα αφορά μόνο τα ίδια τα πρόσωπα, και όχι συγγενείς τους που ενδέχεται να κατέχουν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία, τους οποίους και εξαιρεί…
 .tovima.gr
4/4/13

12 comments:

  1. «Μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών» συνεργάτης του Ολάντ....

    Ανεπανόρθωτα εκτεθειμένος είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, απέναντι στους συμπολίτες από τις "βρομοδουλειές" των συνεργατών του.

    Ένα 24ωρο μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του στενού συνεργάτη του και πρώην υπουργού Προυπολογισμού, Ζερόμ Καουζάκ, η γαλλική εφημερίδα "Le Monde" αποκαλύπτει πως ο ταμίας της προεκλογικής εκστρατείας του ένοικου των Ηλυσίων το 2012, είναι μέτοχος υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κειμάν.

    Πρόκειται για τον Ζαν Ζακ Οζιέ, 59 χρόνων, πρώην επιθεωρητή δημόσια διοίκησης, επιχειρηματία και ανοιχτά ομοφυλόφιλο ο οποίος υπήρξε ταμίας του Ολάντ στη διάρκεια της προεδρικής προεκλογικής εκστρατείας του 2012. Όπως αναφέρει η "Le Monde", o Οζιέ, είναι "μέτοχος δύο υπεράκτιων εταιρειών στα νησιά Κεϊμάν μέσω της εταιρείας συμμετοχών του, της Eurane".

    Οι αποκαλύψεις αυτές της "Λε Μοντ" εντάσσονται στο πλαίσιο της δημοσίευσης μιας μακράς έρευνας για τις υπηρεσίες "οφσόρ" ανά τον κόσμο.

    Ερωτηθείς από την εφημερίδα, ο Οζιέ επιβεβαίωσε ότι δημιούργησε το 2005 και το 2008-2009 δύο υπεράκτιες εταιρείες στα νησιά Κεϊμάν, έναν υπό βρετανική κυριαρχία φορολογικό παράδεισο στην Καραϊβική, έπειτα από αίτημα των επιχειρηματικών συνεταίρων του.

    "Τίποτε δεν είναι παράνομο", δήλωσε ο Οζιέ στη "Λε Μοντ" υποστηρίζοντας ότι δεν έχει "ούτε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό στα Κεϊμάν ούτε άμεση προσωπική επένδυση στο έδαφος αυτό".

    Η πρώτη από τις υπεράκτιες εταιρείες του Οζιέ, η International Bookstores, δημιουργήθηκε το 2005 έπειτα από αίτημα ενός από τους κινέζους συνεταίρους του, του Σι Σου, ιδιοκτήτη ενός δικτύου βιβλιοπωλείων, δήλωσε ο γάλλος εκδότης, ιδιοκτήτης του περιοδικού Books και, από τον Ιανουάριο του 2013, του Tetu, του πρώτου περιοδικού της γαλλικής ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

    Η δεύτερη οφσόρ, η οποία ιδρύθηκε το 2008-2009 μαζί με γραφεία ταξιδιών πολλών χωρών, δημιουργήθηκε επίσης έπειτα από αίτημα συνεταίρων του, δήλωσε ο Οζιέ στη "Μοντ", προσθέτοντας ότι στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Χονγκ Κονγκ.

    Οι αποκαλύψεις αυτές μπορεί να φέρουν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση τον σοσιαλιστή πρόεδρο της Γαλλίας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στο Μαρόκο.

    "Ακόμη κι αν οι επιχειρήσεις αυτές είναι νόμιμες, έπρεπε άραγε ένας επιθεωρητής δημόσιας διοίκησης, μέλος ενός από τα μεγαλύτερα σώματα του κράτους και φορέας των αξιών της Δημοκρατίας, να συμμετέχει σε τέτοιες κατασκευάσματα, εγκρίνοντας έτσι την οικονομική αδιαφάνεια των εδαφών των οφσόρ;", αναρωτιέται η "Le Monde".

    http://www.protothema.gr/world/article/?aid=269111
    4/4/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Augier : «Hollande n'a rien à voir avec mes activités».....

      Le trésorier de la campagne du Président est au cœur d'une polémique pour des investissements offshore, dont Hollande dit également n'avoir rien su.

      Par AFP

      Jean-Jacques Augier, trésorier de la campagne de François Hollande en 2012, a assuré jeudi dans un entretien à l’AFP que le chef de l’Etat n’avait «rien à voir, ni de près, ni de loin» avec ses investissements dans des sociétés aux îles Caïmans, dont il n’a eu «en aucun cas» connaissance.


      De Rabat où il était en déplacement, le président de la République a affirmé en fin de journée ne «rien» connaître des «activités privées» de celui qui fut son trésorier de campagne. «Si elles ne sont pas conformes à la loi fiscale, je demande que l’administration» s’en empare et qu’elle fasse «les rectifications si nécessaire», a ajouté François Hollande lors d’une conférence de presse. Sur ces «activités privées», «c’est à l’administration fiscale de faire son travail», a-t-il insisté.......http://www.liberation.fr/politiques/2013/04/05/augier-hollande-n-a-rien-a-voir-avec-mes-activites_893850?xtor=rss-450
      5/4/13

      Delete
  2. Offshore Leaks: «Les Belges y ont une place importante»....

    [Le « Offshore Leaks », la fuite de milliers d’informations concernant les opérations dans plusieurs paradis fiscaux crée un séisme planétaire. La Belgique est concernée, notamment via les diamantaires anversois. Notre journaliste Alain Lallemand a participé à l’enquête. Il en explique les ressorts.]

    V ous avez participé à une enquête qui fait sensation : une fuite qui a permis à 86 journalistes du monde entier de percer les secrets des paradis fiscaux. De quoi s’agit-il ?

    Alain Lallemand : L’occasion fait le larron : un disque dur qui expose la totalité des opérations et des sociétés offshore créés par deux opérateurs en sociétés offshore sont arrivées avec bonheur dans la boîte aux lettres d’un journaliste avec lequel nous travaillons depuis des années au sein d’un réseau international, International Consortium of Investigative Journalism (ICIJ). Aujourd’hui, la complexité du monde ne permet plus au journal Le Soir de travailler seul dans son coin. Depuis 15 ans, nous faisons des enquêtes sur les mercenaires, la fraude aux cigarettes… Nous avons dans ce cas travaillé sur ce disque dur qui contient des milliers de données. Problème : comment exploiter, analyser, décrypter toutes ces données. Ca a nécessité tout un travail d’organisation, de mise en réseau de 86 journalistes autour de pas moins de 122.000 sociétés offshore. Certains journalistes se sont concentrés sur les réseaux internationaux et d’autres sur l’impact national. Au Soir, donc, sur l’aspect belge........http://www.lesoir.be/219420/article/economie/2013-04-04/offshore-leaks-belges-y-ont-une-place-importante
    4/4/13

    ReplyDelete
  3. Offshore-Leaks: Konsequenzen gegen Steueroasen gefordert....

    Politiker sollen Steueroasen trockenlegen

    Nach der spektakulären Aufdeckung Tausender Briefkastenfirmen in Steueroasen auf der ganzen Welt durch ein internationales Recherchenetzwerk sieht die Opposition in Deutschland die Bundesregierung in Zugzwang.

    Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble müsse den Kampf gegen Steueroasen im Kreise seiner EU-Ministerkollegen "ganz oben auf die Tagesordnung setzen", forderte der SPD-Finanzexperte Joachim Poß. Es gehe dabei nicht nur um außereuropäische Steueroasen, sondern auch um steuerliche Lockangebote innerhalb der EU. Solche Angebote müssten unterbunden werden, weil Steueroasen auf Dauer das Vertrauen in die soziale Marktwirtschaft erschütterten.

    Die Linkspartei wertete die Enthüllungen als Versagen der Regierung im Kampf gegen Steueroasen. "Die Steuermafia ist mitten unter uns", erklärte Vizeparteichefin Sahra Wagenknecht. Sie forderte, dass Kapitalerträge künftig nicht niedriger besteuert werden dürften als Einkünfte aus Arbeit. Doppelbesteuerungsabkommen mit unkooperativen Staaten müssten sofort gekündigt werden......http://www.tagesschau.de/inland/spd-offshoreleaks100.html
    4/4/13

    ReplyDelete
  4. 130.000 versteckte Vermögen....Von Deutschland bis in die Mongolei, von Paris bis Venezuela: Die jetzt aufgedeckten Fälle von Steuerflucht sind ein globales Phänomen. Zehn Beispiele....

    Journalisten aus aller Welt haben Millionen Dokumente ausgewertet und dabei 130.000 Steuerbetrüger enttarnt. Fall für Fall werden nun die Dimensionen der Steuerflucht in Steueroasen wie die Cayman Islands deutlich. Wir dokumentieren einige Beispiele.

    Auf den Philippinen steht die älteste Tochter des ehemaligen Diktators Ferdinand Marcos unter Verdacht: Sie soll Begünstigte einer Investmentgesellschaft auf den Britischen Jungferninseln sein. Maria Imelda Marcos Manotoc, die Gouverneurin einer philippinischen Provinz ist, könnte damit über Teile des Familienvermögens in Höhe von fünf Milliarden Dollar verfügen, die Marcos in den achtziger Jahren außer Landes geschafft haben.

    Spanien diskutiert über den Fall einer bekannten Kunsthändlerin: Carmen Thyssen-Bornemisza hat eine Firma auf den Cook Islands namens Nautilus Trustees Limited genutzt, um die Zahlung von Vermögensteuer zu vermeiden. Bei Kunstauktionen trat diese Firma als Käufer von Gemälden wie Van Goghs Wassermühle bei Gennep auf, um sie danach als Leihgabe an das Museum Thyssen-Bornemisza in Madrid weiterzureichen. Hätte die ehemalige Miss Spanien ihre Kunstwerke in Spanien gemeldet, wäre Vermögensteuer von jährlich 13,5 Millionen Euro fällig gewesen, berichtet die Tageszeitung El Confidential.

    Neuer Skandal trifft Hollande

    Der Wahlkampf-Schatzmeister des französischen Präsidenten François Hollande, Jean-Jacques Augier, ist Besitzer zweier Briefkastenfirmen auf den Cayman Islands. Augier bestätigte diese Angaben, bestreitet aber, damit etwas Illegales getan zu haben. Er habe "weder ein Konto auf den Caymans noch persönlich direkt dort investiert", sagt Augier. Die Briefkastenfirmen seien über seine Finanzholding namens Eurane gegründet worden, mit der er seine Geschäfte in China abwickle. Gegenüber Le Monde sagte Augier: "Vielleicht habe ich Vorsicht vermissen lassen, ich bin von Natur aus ein Abenteurer."......http://www.zeit.de/wirtschaft/2013-04/steueroase-briefkastenfirmen-leak
    4/4/13

    ReplyDelete
  5. Nach Offshore-Leak: Politik sagt Steueroasen den Kampf an....

    [Die Enthüller rühmen sich des "bislang größten Schlags" gegen Steuerflüchtige. Doch wie folgenreich ist die Aufdeckung des Offshore-Netzwerks tatsächlich? Briefkastenfirmen sind jedenfalls legal.]

    Nach der spektakulären Aufdeckung Tausender Briefkastenfirmen in Steueroasen auf der ganzen Welt durch ein internationales Recherchenetzwerk fordert die SPD Konsequenzen in der EU. Die Enthüllung, an der in Deutschland die "Süddeutsche Zeitung" und der NDR beteiligt sind, bestätige eindrucksvoll die Größe des Problems, erklärte SPD-Fraktionsvize Joachim Poßin Berlin. Finanzminister Wolfgang Schäuble müsse sich im Rat der EU-Finanzminister dafür einsetzen, das Thema Steueroasen ganz oben auf die Tagesordnung zu setzen. Denn auch innerhalb der Euro-Zone gebe es steuerliche Lockangebote, die ein solches System erst möglich machten.

    Die Berichterstattung geht zurück auf einen Datensatz, der dem Internationalen Konsortium für investigative Journalisten (ICIJ) in Washington anonym zugespielt worden war. Darin werden der "Süddeutschen Zeitung" zufolge 130.000 Personen aus mehr als 170 Ländern aufgelistet, darunter Hunderte Deutsche, die ihr Vermögen in zehn Steueroasen angelegt haben sollen......http://www.n24.de/news/newsitem_8717737.html
    4/4/13

    ReplyDelete
  6. Offshore-Leaks: Schäuble bittet um (????) Daten zu Steueroasen

    Die Aufdeckung eines internationalen Offshore-Netzwerks weckt Begehrlichkeiten bei der Bundesregierung. Die beteiligten Medien sollten die Daten an die Behörden weitergeben, bittet Finanzminister Schäuble. Auch in Griechenland will die Politik die Liste nutzen.

    Der schnelle Überblick

    Offshore-Leaks - Enthüllungen über ein gigantisches Netzwerk:

    Eine anonyme Quelle hat Medien in 46 Ländern 2,5 Millionen vertrauliche Dokumente aus zehn Steueroasen zugespielt.
    In dem Datensatz sollen die Einzelheiten zu 130.000 Anlegern aus mehr als 170 Ländern aufgelistet sein - darunter Oligarchen, Waffenhändler und Finanzjongleure.
    Koordiniert hat die Auswertung der Dokumente das International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ).

    ------

    Berlin/Athen(???)/Düsseldorf
    - Nach der Enthüllung Tausender Briefkastenfirmen in Steueroasen hat das Bundesfinanzministerium die beteiligten Medien um Unterlagen gebeten. "Wir gehen davon aus und begrüßen es, wenn nunmehr die relevanten Unterlagen an die zuständigen Steuerbehörden der Länder übermittelt werden", sagte der Sprecher von Bundesfinanzminister Wolfgang Schäuble (CDU). Die Behörden könnten dann zügig Ermittlungen aufnehmen und entsprechende Verfahren einleiten.

    Die Berichterstattung geht zurück auf einen Datensatz, der dem Internationalen Konsortium für investigative Journalisten (ICIJ) in Washington anonym zugespielt worden war. Darin werden laut der "Süddeutschen Zeitung" 130.000 Personen aus mehr als 170 Ländern aufgelistet, darunter Hunderte Deutsche, die Vermögen in Steueroasen angelegt haben.......http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/offshore-leaks-schaeuble-bittet-um-daten-zu-steueroasen-a-892500.html
    4/4/13

    ReplyDelete
  7. Το γιγαντιαίο δίκτυο των φοροφυγάδων.....

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαρροή στοιχείων στην ιστορία: ανώνυμοι πληροφοριοδότες παρέδωσαν σε δίκτυο δημοσιογράφων 2,5 εκατομμύρια αρχεία για τους φορολογικούς παραδείσους του κόσμου.

    Τα στοιχεία αποκαλύπτουν 120.000 «εταιρίες γραμματοκιβώτια», οφσόρ λογαριασμούς και άλλες σκοτεινές επιχειρηματικές δραστηριότητες σε περισσότερες από 170 χώρες του κόσμου, όπως επίσης τα ονόματα 130.000 προσώπων που έχουν τα χρήματά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Μεταξύ αυτών πολιτικοί, επώνυμες προσωπικότητες, έμποροι όπλων και ολιγάρχες.

    Στόχος του εγχειρήματος είναι να αποκαλυφθούν οι απόκρυφοι μηχανισμοί της υπεράκτιας οικονομίας αλλά και οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των οφσόρ εταιριών που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία που προσφέρει ο μηχανισμός των φορολογικών παραδείσων. Η έρευνα θα δώσει την ευκαιρία να εξακριβωθεί ποιες από αυτές τις εταιρίες και τους ιδιοκτήτες τους επιδίδονται σε παράνομες δραστηριότητες.

    Έρευνα μαμούθ......http://www.dw.de/a-16718709
    4/4/13

    ReplyDelete
  8. Αμύθητος πλούτος σε φορολογικούς παραδείσους.......

    Tα ονόματα χιλιάδων κατόχων αμέτρητου πλούτου σε όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και Έλληνες, έρχονται στο φως, μετά από διαρροή τους από βρετανική offshore οικονομική επιχείρηση η οποία δημοσιεύεται στα διεθνή ΜΜΕ. Ανάμεσα στους μεγαλοκαταθέτες βρίσκεται ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, η κόρη του δικτάτορα των Φιλιππίνων αλλά και ο Έλληνας πρώην «άρχοντας» του real estate στο Λονδίνο και νυν κρατούμενος, Αχιλλέας Καλλάκης.

    Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που μία τόσο μεγάλη διαρροή στοιχείων των προσώπων που κρύβονται πίσω από την ανωνυμία των οφσόρ βλέπει το φως της δημοσιότητας.......http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63807757
    4/4/13

    ReplyDelete
  9. Deutche Bank: Απέκρυξε [με δόλιο τρόπο] ζημιές 12 δισ δολαρίων;!!!!!.....

    Η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας (Bundesbank) ξεκίνησε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες ότι η Deutsche Bank έδινε λάθος στοιχεία σχετικά με το χαρτοφυλάκιο πιστωτικών παραγώγων (credit derivatives) που διαθέτει, κάτι το οποίο της επέτρεψε να αποκρύψει ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times που επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

    Ερευνητές της Bundesbank πρόκειται να επισκεφθούν την επόμενη εβδομάδα τη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών, σημειώνεται στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας.

    Τα στελέχη αυτά του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της χώρας πρόκειται να πάρουν καταθέσεις από ανθρώπους —μεταξύ των οποίων και πρώην υπαλλήλους της τράπεζας— που έχουν γνώση των χειρισμών που έκανε η Deutsche Bank αναφορικά με τα πιστωτικά παράγωγα, αναφέρει το δημοσίευμα.

    Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι Φαϊνάνσιαλ Τάιμς ανέφεραν πως τρεις πρώην υπάλληλοι της Deutsche Bank κατήγγειλαν στις αρμόδιες αμερικανικές εποπτικές αρχές ότι η τράπεζα απέφυγε να αναφέρει στις αρχές ζημίες ύψους 12 δισ. δολαρίων κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Τον Δεκέμβριο, επίσης, η νομική εταιρεία Labaton Sucharow ανακοίνωσε ότι ο Έρικ Μπεν-Άρτσι, πρώην αναλυτής της γερμανικής τράπεζας για τους ποσοτικούς κινδύνους, χρησιμοποίησε ένα πρόγραμμα πληροφοριοδοτών για να διαμηνύσει στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Deutsche Bank δεν κατέγραφε σωστά από το 2007 έως το 2010 την αξία του χαρτοφυλακίου της επί πιστωτικών παραγώγων.

    Η Deutsche Bank επανέλαβε την ανακοίνωση που είχε κάνει τότε και αρνήθηκε τις καταγγελίες για λάθος αποτίμηση του χαρτοφυλακίου πιστωτικών παραγώγων της. Η τράπεζα δήλωσε ότι οι καταγγελίες έγιναν πριν από δυόμισι χρόνια και πλέον και ότι έρευνα που έγινε από νομική εταιρεία διαπίστωσε ότι αυτές δεν είχαν καμία βάση. «Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι καταγγελίες προέρχονται από άτομα που δεν είχαν την ευθύνη ή προσωπική γνώση των βασικών γεγονότων και πληροφοριών. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως με τις εποπτικές αρχές μας για το θέμα αυτό», δήλωσε εκπρόσωπος της τράπεζας.

    Η Bundesbank δήλωσε ότι δεν μπορεί να δώσει πληροφορίες για μέτρα που αφορούν μεμονωμένες τράπεζες. «Γενικά, μπορείτε να υποθέσετε ότι παρακολουθούμε όλες τις καταγγελίες που γίνονται για να αξιολογήσουμε αν ισχύουν», δήλωσε εκπρόσωπος της κεντρικής τράπεζας.

    http://www.e-typos.com/Post.aspx?id=31600&
    4/4/13

    ReplyDelete
  10. Offshore Leaks: voici l’enquête internationale....Des dizaines de journalistes ont passé au peigne fin des millions de données et des dizaines de noms. Plongée au coeur du secret offshore....

    Une mémoire tampon de 2,5 millions de fichiers a trahi les secrets de plus de 120.000 sociétés et trust offshore (à l’étranger), révélant au grand jour des arrangements cachés de politiciens, d’escrocs et de très grosses fortunes à travers le monde. Ces fichiers obtenus par l’International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ). Les enregistrements mettent à nu les noms derrière les entreprises clandestines et les trusts privées dans les îles Vierges britanniques, les îles Cook et d'autres refuges offshore.

    Parmi ceux-ci, des dentistes et médecins américains, des bourgeois grecs ainsi que des familles et associés de despotes de longues dates, des escrocs de Wall Street, des milliardaires d’Europe de l’Est, des dirigeants d’entreprises russes, des marchands d’armes internationaux, une société écran dirigée par un homme de paille que l’Union européenne a étiqueté comme l’un des rouages de l’élaboration du programme de développement nucléaire de l’Iran.

    Les fuites fournissent faits et chiffres - des transactions en espèces, des dates d’incorporation (assimilation?), des liens entre entreprises et particuliers - qui illustrent à quel point le secret financier offshore s’est largement propagé dans le monde entier. Qui permet aux riches et aux longs bras d’éluder les impôts et d’alimenter la corruption et les maux économiques dans de nombreux pays, riches et pauvres. Les documents détaillent les avoirs offshore d’entreprises et de particuliers dans plus de 170 pays et territoires.

    Ce trésor de données représente la plus grande réserve d’informations confidentielles sur le système offshore jamais obtenue par un organe de presse. La taille totale des fichiers, mesurée en gigaoctets, est plus de 160 fois plus importante que la fuite du département d’État des États-Unis interceptée par Wikileaks en 2010.......http://www.lesoir.be/219602/article/economie/2013-04-04/offshore-leaks-voici-l-enquete-internationale
    4/4/13

    ReplyDelete
  11. Geschäfte in Steueroasen: Steinbrück fordert härtere Strafen für Banken...

    Peer Steinbrück arbeitet an seinem Ruf als Bankenschreck: Angesichts der Enthüllungen zu Billionenvermögen in Steueroasen fordert der SPD-Kanzlerkandidat harte Konsequenzen für beteiligte Geldinstitute. Im äußersten Fall müsse man ihnen sogar die Lizenz entziehen.....http://www.spiegel.de/wirtschaft/soziales/steueroasen-steinbrueck-fordert-haertere-strafen-fuer-banken-a-892557.html
    4/4/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin