Wednesday, June 19, 2013

Μπ. Ομπάμα: Πολιτική για μείωση των πυρηνικών όπλων κατά το ένα τρίτο

-
Η ισότητα όλων των ανθρώπων, το δικαίωμα στην ευημερία και το χρέος των εθνών να μην εφησυχάζουν ήταν το κεντρικό θέμα της πολυαναμενόμενης ομιλίας του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου.
Επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες που ήθελαν τον Αμερικανό Πρόεδρο να εξαγγέλλει νέα πολιτική για τον περιορισμό των πυρηνικών όπλων —ανακοίνωσε βήματα για μείωσή τους κατά το ένα τρίτο— και να υπεραμύνεται του συστήματος παρακολούθησης PRISM ως μέσου προστασίας της ασφάλειας των πολιτών.



«Ο εφησυχασμός δεν είναι στον χαρακτήρα των μεγάλων εθνών», είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας όρθιος στην ανατολική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου, «συμβόλου άλλοτε της διαιρεμένης Ευρώπης και σήμερα της ενότητας, της ανοχής και της δημοκρατίας», όπως είχε πει προηγουμένως η Άγγελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε στον πειρασμό, όταν δεν υπάρχουν πια ορατά τείχη, συρματοπλέγματα και τανκς, να στραφούμε στον εαυτό μας και στην δική μας ευημερία και τόνισε ότι «ο αγώνας για την ελευθερία και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχίζεται», για να προσθέσει: «Δεν είμαστε πολίτες της Γερμανίας ή των ΗΠΑ, αλλά του κόσμου. Και όσο υπάρχουν πυρηνικά όπλα, δεν είμαστε πραγματικά ασφαλείς. Όσο υπάρχει άδειο στομάχι, όσο υπάρχει ανεργία, δεν ευημερούμε πραγματικά» και να αναφερθεί συγκεκριμένα στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην νότια Ευρώπη: «Πρέπει να χτίσουμε νέες κλίμακες ευκαιρίας. Θέλουμε να συνεργαστούμε ώστε ο καθένας, είτε ζει στο Σικάγο είτε στο Βερολίνο είτε στην Αθήνα είτε στην Μαδρίτη, να μπορεί να απολαύσει τους καρπούς της εργασίας. Όλοι δικαιούνται ίσες ευκαιρίες, όχι μόνο εκείνοι που βρίσκονται στην κορυφή».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ακόμη στα δικαιώματα των γυναικών, στην εξασφάλιση ελεύθερης πρόσβασής τους στην παιδεία και την υγεία και στα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, οι οποίοι πρέπει να είναι ίσοι έναντι του νόμου. «Είμαστε πιο ελεύθεροι όταν όλοι μπορούν να επιδιώξουν την ευημερία τους», δήλωσε και υποστήριξε ότι, πέρα από την φιλανθρωπία, πρέπει να ενισχυθούν οι υποδομές των φτωχών χωρών προκειμένου να δοθούν βιώσιμες απαντήσεις στο πρόβλημα της φτώχειας. Μιλώντας μάλιστα για το AIDS, υποσχέθηκε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να φθάσουμε σύντομα στην πρώτη γενιά που θα είναι απαλλαγμένη από την μάστιγα.

Αναφερόμενος στην απειλή των πυρηνικών όπλων, ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε την πρόθεση της Ουάσιγκτον να προωθήσει την μείωσή τους κατά το ένα τρίτο, να διαπραγματευτεί με την Ρωσία και το ΝΑΤΟ και το 2016 να διοργανώσει Σύνοδο με αντικείμενο μια νέα Συνθήκη για τον αφοπλισμό ώστε τα πυρηνικά να φθάσουν στο χαμηλότερο επίπεδο από την δεκαετία του 1950. Διευκρίνισε πάντως ότι οι απειλές για την ασφάλεια των Αμερικανών δεν προέρχονται μόνο από το εξωτερικό και εγγυήθηκε ότι η παρακολούθηση επικοινωνιών από τις αμερικανικές υπηρεσίες γίνεται με αυστηρούς κανόνες και σεβασμό στα ατομικά δικαιώματα των πολιτών. «Αυτή η ισορροπία μπορεί να επιτευχθεί — να είναι ασφαλείς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη και να σεβόμαστε την ιδιωτικότητα. Στις δημοκρατικές χώρες ακούμε εκείνους που έχουν διαφορετική άποψη. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για να υπηρετούν την δύναμη του πολίτη, όχι το αντίστροφο», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθώντας τα βήματα του Προέδρου Τζον Φ. Κένεντι, ο οποίος, από την δυτική πλευρά της Πύλης του Βρανδεμβούργου είχε πριν από 50 χρόνια εκφράσει την συμπαράστασή του στους Γερμανούς, λέγοντας «Είμαι Βερολινέζος», ο κ. Ομπάμα κάλεσε όποιον αμφισβητεί ότι η σημερινή γενιά έχει την δυνατότητα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα, να επισκεφθεί το Βερολίνο και να δει τους ανθρώπους οι οποίοι «αψήφησαν το Τείχος, τα συρματοπλέγματα, τα όπλα και τις νάρκες» για να φθάσουν στην ελευθερία. «Το Τείχος ανήκει στην Ιστορία. Έχουμε όμως κι εμείς χρέος να γράψουμε Ιστορία. Αυτό είναι το πνεύμα του Βερολίνου», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Τον Αμερικανό Πρόεδρο προλόγισε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, η οποία χαρακτήρισε αξέχαστο το Σχέδιο Μάρσαλ, αλλά και την αφοσίωση του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στο Βερολίνο και το ενδιαφέρον του Ρόναλντ Ρέιγκαν και του Τζορτζ Μπους πρεσβύτερου για την επανένωση της Γερμανίας. Η κα Μέρκελ εξέφρασε ακόμη την ευγνωμοσύνη της για την βοήθεια των ΗΠΑ προκειμένου οι Γερμανοί να αποκτήσουν την ελευθερία τους, ενώ ο δήμαρχος της πόλης Κλάους Βόβεραϊτ, ο οποίος άνοιξε την εκδήλωση, ανέφερε ότι «ήταν το όνειρο της ελευθερίας αυτό που δημιούργησε την γερμανοαμερικανική φιλία και γκρέμισε το Τείχος» και πρόσθεσε ότι αυτό το όνειρο ενώνει τα δύο έθνη ακόμη και σήμερα, ενόψει των νέων μεγάλων προκλήσεων. Περιέγραψε το Βερολίνο ως ανοιχτή και ανεκτική πόλη, στην οποία, όπως είπε, χτυπά η καρδιά της φιλίας των δύο λαών.

Αυτή την ώρα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ συναντάται με τον υποψήφιο των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία Πέερ Στάινμπρουκ στο κτίριο της Commerzbank, δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, ενώ αργότερα η κα Μέρκελ θα παραθέσει επίσημο δείπνο με 250 προσκεκλημένους. Ο Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται να αναχωρήσει από το Βερολίνο αργότερα απόψε με προορισμό την Ουάσιγκτον.

e-typos.com
19/6/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΟ:

10 comments:

  1. Obama renews push for nuclear arms cuts in Berlin speech.....

    President Obama renewed his push for a reduction in the world's nuclear stockpiles during a wide-ranging speech in Berlin on Wednesday, claiming the U.S. could continue to maintain a strong deterrent while ultimately striving toward eliminating nuclear weapons.

    "So long as nuclear weapons exist, we are not truly safe," Obama said.

    Speaking at the Brandenburg Gate, Obama proposed a one-third reduction in U.S. and Russian strategic nuclear warheads. This would lower the total number of warheads in each country to between 1,000 and 1,100.

    The potential reductions would be from a current limit of 1,550, the number set in the New START treaty that was ratified by the Senate in December 2010.

    Though Obama is likely to meet some resistance in Congress to further eroding America's stockpile, the president held out what he acknowledged was a "distant" goal of ridding the world of nuclear weapons -- and in the short term, moving beyond "Cold War nuclear postures."

    He addressed the nuclear reduction effort during a speech that focused in large part on Germany's and Berlin's tumultuous history. To the symbolic backdrop of the Brandenburg Gate, Obama lauded German citizens who chose "whether to be defined by a wall or whether to tear it down.".......Read more: http://www.foxnews.com/politics/2013/06/19/obama-to-renew-calls-for-nuclear-reductions/#ixzz2WgBbaFiB
    19/6/13


    ReplyDelete
  2. Obama wants to cut nuclear arms, seeks talks with Russia.....

    BERLIN
    - US President Barack Obama wants to reduce deployed nuclear weapons by up to a third and revive negotiations with Russia to "move beyond Cold War nuclear postures", he said in a speech on Wednesday in Berlin.

    "After a comprehensive review I have determined that we can ensure the security of America and our allies, and maintain a strong and credible strategic deterrent, while reducing our deployed strategic nuclear weapons by up to one third," he said.

    "I intend to seek negotiated cuts with Russia to move beyond Cold War nuclear postures," Obama said, speaking in front of the Brandenburg Gate which once stood alongside the wall that divided communist East Berlin and the capitalist West.
    http://www.jpost.com/Breaking-News/Obama-wants-to-cut-nuclear-arms-seeks-talks-with-Russia-317077
    19/6/13

    ReplyDelete
  3. Ρωσία: Εμπόδιο στη μείωση των πυρηνικών οι αντιπυραυλικές ασπίδες....Πρώτη απάντηση της ρωσικής διπλωματίας στις εξαγγελίες Ομπάμα ....

    Η ανάπτυξη από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικών ασπίδων αποτελεί το μεγαλύτερο ανασταλτικό παράγοντα για τη μείωση των αποθεμάτων επιθετικών πυρηνικών όπλων από τους δύο παλιούς αντιπάλους του Ψυχρού Πολέμου, τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον, δήλωσε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

    Αιτία αποτελεί το γεγονός ότι η Ρωσία θεωρεί πως οι αντιπυραυλικές ασπίδες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και κατά ρωσικών πυραύλων.

    «Πώς μπορούμε να λάβουμε σοβαρά την ιδέα της μείωσης των στρατηγικών πυρηνικών όπλων όταν οι ΗΠΑ ενισχύουν τις δυνατότητες αναχαίτισής τους;», αναρωτήθηκε ο κ. Ρογκόζιν, μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την ομιλία του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο Βερολίνο.
    http://www.naftemporiki.gr/story/666805
    19/6/13

    ReplyDelete
    Replies
    1. Россия увернулась от предложения Обамы сократить ядерные арсеналы....но считает, что делать это должны все участники ядерного клуба.....

      "Мы не можем допустить, чтобы был нарушен баланс системы стратегического сдерживания, чтобы была снижена эффективность наших ядерных сил. Поэтому создание военно-космической обороны будет и впредь одним из ключевых направлений военного строительства", — сказал Путин на совещании по государственному оборонному заказу.

      По словам президента, не только США, но и другие государства активно совершенствуют свои наступательные вооружения, в том числе ракеты средней дальности.......РИА Новости http://ria.ru/world/20130619/944418242.html#ixzz2WgDf1oAs
      19/6/13

      Delete
    2. OBAMA'S PROPOSAL TO RUSSIA ON FURTHER MUTUAL REDUCTION OF STRATEGIC ARMAMENTS REQUIRES FINALIZATION AND IS A MATTER OF DISTANT FUTURE - PUSHKOV.....http://www.interfax.com/news.asp
      19/6/13

      Delete
    3. Obama may be "openly lying" in proposing nuke arsenal cuts - Rogozin........http://www.interfax.com/news.asp
      19/6/13

      Delete
  4. Obama proposes new nuclear cuts, Moscow wants other countries to join....

    In response to the US President's proposal for Russia and America to reduce their nuclear arsenals by a third, Moscow would like other nuclear countries included in the process.

    Speaking in Berlin on Wednesday President Barack Obama said the United States could reduce its nuclear weapons by a third and still ensure the security of itself and its allies.

    He said he would now work with Russia to achieve these “bold restrictions” both in strategic nuclear arms and in tactical nuclear weapons in Europe.

    Shortly before the announcement was made, a top aide to the Russian President said that Russia was ready to discuss the issue with the United States and with other nuclear nations..........http://rt.com/politics/obamas-cuts-nuclear-proposed-943/
    19/6/13

    ReplyDelete
  5. A Berlin, Obama assure vouloir en finir avec le nucléaire et le réchauffement climatique....

    Devant la porte de Brandebourg, le président américain a plaidé pour une réduction d'un tiers des armes nucléaires. Il a également prévenu que la fermeture de la prison spéciale de Guantanamo demanderait des efforts aux Américains, qui doivent se départir d'un esprit de guerre perpétuelle. Sur le front de la lutte contre le réchauffement climatique, Barck Obama a promis d'en faire plus pour réduire les émissions de carbone et développer l'exploitation des énergies renouvelables.
    http://www.lemonde.fr/ameriques/video/2013/06/19/a-berlin-obama-assure-vouloir-en-finir-avec-le-nucleaire-et-le-rechauffement-climatique_3433009_3222.html#ens_id=1550858&xtor=RSS-3208
    19/6/13

    ReplyDelete
  6. Abrüstung....Russland will Atomwaffenarsenal nicht verringern

    In seiner Berlin-Rede versprach Barack Obama die atomare Abrüstung. Doch Russland weigert sich, an dem Projekt teilzunehmen. Kritik kommt auch aus dem US-Kongress....

    Russland will sein Atomwaffenarsenal trotz der Aufforderung von US-Präsident Barack Obama zur atomaren Abrüstung nicht verringern. "Wir können nicht zulassen, dass das Gleichgewicht im System der strategischen Abschreckung gestört und die Wirksamkeit unserer Atomwaffenkräfte gemindert wird", sagte der russische Präsident Wladimir Putin.

    In seiner Berlin-Rede hatte Obama gefordert, die Zahl der strategischen Atomwaffen der USA und Russlands um ein Drittel zu senken. "Solange es Atomwaffen gibt, sind wir nicht wirklich sicher", sagte der US-Präsident.

    Putins außenpolitischer Berater Juri Uschakow bestätigte in Moskau, dass Obama den Abbau der Kernwaffen auf dem G-8-Gipfel angeboten habe. Dabei müssten allerdings auch andere Staaten eingebunden werden, die über Atomwaffen verfügten, forderte Uschakow.

    Auch die Republikaner kritisierten Obamas Pläne. Der Kongressabgeordnete Howard McKeon warf dem US-Präsidenten "Leichtgläubigkeit" im Umgang mit Russland vor. Die russische Regierung halte die bereits bestehenden Abrüstungsverträge nicht ein. Obama müsse Putin an seine Verpflichtungen erinnern.

    Der republikanische Senator Bob Corker warnte vor einer "einseitigen Abrüstung". "Die Beibehaltung einer starken nuklearen Abschreckung ist entscheidend für die Sicherheit unserer Nation und der unserer Verbündeten", sagte Corker. Bevor Obama neue Gespräche mit Russland starte, müsse er zunächst das US-Atomwaffenarsenal "voll modernisieren".
    http://www.zeit.de/politik/ausland/2013-06/obama-putin-kongress-atomwaffen
    20/6/13

    ReplyDelete
  7. Λαβρόφ: «Ο πυρηνικός αφοπλισμός της Ρωσίας και των ΗΠΑ εξαρτάται από το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας»....

    Το θέμα της μείωσης των πυρηνικών εξοπλισμών πρέπει να συζητείται όχι μόνο από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά και από όλες τις χώρες, που διαθέτουν τέτοια όπλα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ μπορούν να μειώσουν ανώδυνα τον αριθμό των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών κατά άλλο ένα τρίτο – φυσικά, αν το ίδιο πράξει και η Ρωσία. Στη Μόσχα θεωρούν ότι δεν χρειάζεται άσκοπη βιασύνη και στην αρχή πρέπει να εφαρμοστεί η ήδη υπογραμμένη συμφωνία.

    Όπως είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, στη συζήτηση της νέας μείωσης των πυρηνικών δυνάμεων η Ρωσία και οι ΗΠΑ και πάλι θα προσκρούσουν στο θέμα της αντιπυραυλικής άμυνας.
    http://greek.ruvr.ru/2013_06_20/116234368/
    20/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin