Wednesday, June 12, 2013

Greece ousted from index of 'developed' countries

-
In an unprecedented move, Morgan Stanley Capital International (MSCI) has added insult to injury to debt-ridden eurozone member Greece by downgrading its status to “emerging market,” the first such shift since the index was created.

The birthplace of democracy, the Olympic Games and political science, among a number of other stunning achievements, was informed on Tuesday that it no longer ranks among the developed nations of the world.

The MSCI statement said that Greece failed to qualify for the developed market index criterion for size for the last two years, and pointed to investors' concerns about the restrictive nature of the "in‐kind transfer" and "off‐exchange transaction‐like facilities" that were introduced in 2008 by Greek officials.
“The minimum standards that currently prevail in Developed Markets reflect continuous market improvements introduced by authorities in other countries over the years,” the statement continued. “However, very few of these improved market practices have been reflected in the Greek market.”
“Multiple bailouts by the European Union and the International Monetary Fund, a sharp contraction in gross domestic product and a still-large debt burden mean Greece now has more in common with Hungary than France,” summed up The Wall Street Journal.

A Greek protestor holds a banner as he takes part in a demonstration in front of the parliament in Athens on May 31, 2013. (AFP Photo)
A Greek protestor holds a banner as he takes part in a demonstration in front of the parliament in Athens on May 31, 2013. (AFP Photo)

The decision marks the first time the MSCI demoted a country from its "developed" to its "emerging-market" category since it began the emerging-markets index in 1987.
Greece is still struggling with its debt payments and investors are staying away, despite the fact that Athens accepted harsh austerity measures in return for international loans that kept the country inside the eurozone.
Greece is grappling with its sixth consecutive year of recession with unemployment at 27 per cent and youth unemployment at 62.5 per cent.
MSCI tracks 79 markets and classifies them according to size and liquidity, market accessibility, ease of capital flows and firmness of institutional structures. Markets with large stock markets and fewer restrictions on foreign fund movement are classified as developed markets.
An estimated $7 trillion of investments follow MSCI's indexes.
Greece has been an emerging market before. MSCI had Greece categorized as an emerging market until May 2001, when it was reclassified as a developed market after adopting the euro. 
 http://rt.com
12/5/13

4 comments:

  1. Γ. Προβόπουλος: Η ελληνική οικονομία θα ανακάμψει το 2014....

    Θετικές ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης και θα ανακάμψει το 2014, παρατηρεί ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιώργος Προβόπουλος.

    Όπως είπε, μιλώντας στη Συζήτηση επί της Έκθεσης της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική 2012-2013 στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, για να ανακάμψει η οικονομία πρέπει να παγιωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης και επισπευσθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Σύμφωνα με την Έκθεση της ΤτΕ το ΑΕΠ αναμένεται να υποχωρήσει με ρυθμό κοντά στο 4,6% φέτος και η ανεργία να σταθεροποιηθεί γύρω στο 28%. Εκτιμάται ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά θετικών ρυθμών ανάπτυξης από το 2014, ενώ η ανεργία θα αρχίσει να αποκλιμακώνεται από το 2015.

    Ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί γύρω στο -0,3% το 2013 και ο πυρήνας του πληθωρισμού στο -1,1%. Παράλληλα, εκτιμάται ότι το 2013 θα υπάρξει υπερανάκτηση της απολεσθείσας ανταγωνιστικότητας την περίοδο 2001-2009.

    Τέλος, οι υπάρχουσες ενδείξεις για την εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά το 2013 προοιωνίζονται περαιτέρω περιορισμό του σε ποσοστό χαμηλότερο του 3% του ΑΕΠ, ενώ το 2014 το ποσοστό αυτό θα κυμανθεί περί το 2%.

    Οι ενδείξεις, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, που δείχνουν ότι η οικονομία έχει εισέλθει σε τροχιά εξισορρόπησης, συνοψίζονται στα ακόλουθα:

    -Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδος από τη ζώνη του ευρώ έχει απομακρυνθεί, όπως αναγνωρίζουν το σύνολο των αναλυτών και οι διεθνείς οργανισμοί.
    -Αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας, όπως προκύπτει από τη ραγδαία αποκλιμάκωση της διαφοράς αποδόσεων μεταξύ του ελληνικού και του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου.
    -Τα δίδυμα ελλείμματα, το δημοσιονομικό και το εξωτερικό, έχουν περιοριστεί σημαντικά: Η δημοσιονομική προσαρμογή έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο και φαίνεται ότι το 2013 μπορεί να επιτύχει τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ είναι ουσιαστική και η βελτίωση του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών.
    -Η πορεία εφαρμογής του προγράμματος σταθεροποίησης εκτιμάται ως ικανοποιητική και η εισροή κεφαλαίων που προβλέπονται από τη δανειακή σύμβαση συνεχίζεται απρόσκοπτα.

    Ο κ. Προβόπουλος επανέλαβε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στην κρίση σημειώνοντας ότι η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βαίνει προς ολοκλήρωση εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος. «Αυτό είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα για τη σταδιακή αποκατάσταση ομαλών χρηματοδοτικών συνθηκών στην πραγματική οικονομία», είπε.

    Σημείωσε εξάλλου ότι «η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος προστατεύθηκε από τον κίνδυνο διάχυσης της κυπριακής κρίσης και στην Ελλάδα. Έτσι, η έξαρση της αβεβαιότητας που προκάλεσαν οι εξελίξεις στην Κύπρο αποδείχθηκε πρόσκαιρη και γρήγορα ανακόπηκε η τάση εκροής καταθέσεων που παρατηρήθηκε τον Απρίλιο».

    Ο κ. Προβόπουλος προειδοποίησε ταυτόχρονα ότι «συνεχίζεται η ύφεση της παραγωγικής δραστηριότητας και η διόγκωση της ανεργίας» επισημαίνοντας ότι «το τίμημα της προσαρμογής υπήρξε βαρύ, καθώς μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα έπρεπε να αντιμετωπιστούν συσσωρευμένα χρόνια προβλήματα και να θεραπευθούν ανισορροπίες που οδηγούσαν, αν δεν ελέγχονταν, με βεβαιότητα σε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ».

    «Η πορεία προς τη χρεοκοπία αποφεύχθηκε τελικώς χάρη στη σοβαρή πρόοδο της δημοσιονομικής προσαρμογής, που επέτρεψε τη συνέχιση της οικονομικής συνδρομής των εταίρων», δήλωσε ο διοικητής της ΤτΕ και πρόσθεσε: «Το εύρος ωστόσο και η διάρκεια της ύφεσης θα μπορούσαν να περιοριστούν αν είχαν προωθηθεί με μεγαλύτερo ζήλο οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους και των αγορών».
    http://www.energypress.gr/news/G.-Probopoylos:-H-ellhnikh-oikonomia-tha-anakampsei-to-2014
    12/6/13

    ReplyDelete
  2. Reuters: Ξανά σε κατάσταση κρίσης η Ελλάδα ... λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά....

    Η ελληνική κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με εσωτερική αναστάτωση και δημόσια αγανάκτηση την Τετάρτη, μετά το ξαφνικό κλείσιμο της ΕΡΤ, που συνέβη λίγες ώρες μετά την υποβάθμιση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε αναδυόμενη αγορά, αναφέρει σημερινό άρθρο του Reuters.

    Οι δύο αυτές εξελίξεις, σε συνδυασμό με τον εκτροχιασμό του δοκιμαζόμενου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αντιστρέφουν την άνοδο της επενδυτικής εμπιστοσύνης που είχε ωθήσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να «κηρύξει» πρόσφατα το τέλος του «Grexit» και την έλευση του «Grecovery».

    Η απόδοση του 10ετους ελληνικού ομολόγου επέστρεψε πάνω από το 10% μετά την αποτυχία της κυβέρνησης να πουλήσει τη ΔΕΠΑ, ενώ το χρηματιστήριο κινείται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο μηνών, μετά την απόφαση της MSCI να κάνει την Ελλάδα την πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που υποβαθμίζεται σε αναδυόμενη αγορά.

    Στο μεταξύ, συνεχίζει το Reuters, τα εργατικά συνδικάτα προκήρυξαν πανελλαδική απεργία για την Πέμπτη, ενώ και οι δημοσιογράφοι θα προχωρήσουν σε απεργία διαρκείας, προκαλώντας μπλακάουτ στον ελληνικό Τύπο.

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο σχολιάζει πως οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν ήταν ιδιαίτερα αγαπητοί σε πολλούς Έλληνες και το κανάλι συχνά αναφερόταν ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανεπάρκειας, σπατάλης και θέσεων εργασίας που παραχωρούνταν ως αντάλλαγμα για πολιτικές χάρες. Ωστόσο, η ταχύτητα και η βιαιότητα του κλεισίματος άφησε άναυδους τους Έλληνες πολίτες που ήταν συνηθισμένοι στην αργή αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.

    Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
    http://www.zougla.gr/kosmos/article/reuters-ksana-se-katastasi-krisis-i-elada
    12/6/13

    ReplyDelete
  3. Πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών ....

    Στο «κόκκινο» έκλεισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις συνολικές απώλειες των τριών τελευταίων συνεδριάσεων να ανέρχονται σε 12,6%.

    Ο γενικός δείκτης τιμών σημείωσε πτώση 3,21% και έκλεισε στις 867,08 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε ελαφρώς πάνω από τα 80 εκατομμύρια ευρώ. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 3,67% και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 4,31%.

    Από τις 170 μετοχές που διακινήθηκαν, 96 σημείωσαν πτώση, 49 άνοδο και 25 παρέμειναν αμετάβλητες.

    Επιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης
    http://www.zougla.gr/money/article/ptosi-sto-xrimatistirio-a8inon-742028
    12/6/13

    ReplyDelete
  4. Ελλάδα: Από αναπτυγμένη σε αναπτυσσόμενη χώρα.....

    Η MSCI, η οποία παρακολουθεί 79 οικονομίες και τις κατατάσσει ανάλογα με το μέγεθος, την ρευστότητα, τις διευκολύνσεις της αγοράς και του κεφαλαίου, όπως και τις ανέσεις που παρέχει το νομικό καθεστώς, ανακοίνωσε ότι η Ελλάδα δεν κατάφερε να ενταχθεί στον κατάλογο των ανεπτυγμένων χωρών καθώς υστερούσε κριτηρίων.

    «Τα μίνιμουμ στάνταρ που εμφανίζουν οι Ανεπτυγμένες Οικονομίες δείχνουν διαρκείς βελτιώσεις από τις αρχές των χωρών στην πορεία των ετών. Παρόλα αυτά, πολύ λίγες βελτιώσεις στην οικονομία φαίνεται να έχουν γίνει στην Ελλάδα», σημειώνει η ανακοίνωση.

    Επίσης αναφέρθηκε στις ανησυχίες των επενδυτών για τις απαγορευτικές ρυθμίσεις που έγιναν το 2008 από την κυβέρνηση. «Τα πολλαπλά πακέτα βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ, η δραματική μείωση του ΑΕΠ και το τεράστιο δημόσιο χρέος σημαίνουν ότι η Ελλάδα έχει περισσότερα κοινά με την Ουγγαρία παρά με την Γαλλία», αναφέρει η Wall Street Journal.
    «Η Ελλάδα ακόμη παλεύει με την αποπληρωμή του χρέους και οι επενδυτές δεν δείχνουν ενδιαφέρον παρά τα μέτρα λιτότητας που έχει λάβει η Αθήνα με αντάλλαγμα διεθνή δάνεια για να παραμείνει εντός της ευρωζώνης», σχολιάζει το RT.

    Είναι η πρώτη φορά που η MSCI υποβαθμίζει μια χώρα από «ανεπτυγμένη» σε «αναπτυσσόμενη» από το 1987 που δημιούργησε τον κατάλογο των χωρών, επιβεβαιώνοντας και αυτή με τη σειρά της ότι η πραγματικότητα στην Ελλάδα είναι πολύ διαφορετική από αυτή που θέλει να παρουσιάζει το επιτελείο της κυβέρνησης, η οποία κατάφερε να μετατρέψει τη χώρα από ισότιμο μέλος της Ε.Ε. σε αραβικό εμιράτο ή κάτι συγκρίσιμο με την εκτός Ευρώπης Τουρκία!
    - See more at: http://www.sigmalive.com/news/greece/50783#sthash.Exd5ovlt.dpuf
    15/6/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin