Thursday, October 31, 2013

Barroso: Σε καιρούς κρίσης η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται «δεδομένη».

Τις ιδιαίτερες ανησυχίες του για την άνοδο των αντιευρωπαϊκών κομμάτων ενόψει των Ευρωεκλογών εκφράζει ο Πρόεδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, τονίζοντας μάλιστα ότι σε καιρούς κρίσης η ΕΕ δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένη.
Σε συνέντευξη στο Reuters, ο Πορτογάλος προειδοποίησε ότι η έκρηξη της ανεργίας αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη των λαϊκίστικων πολιτικών δυνάμεων.
«Πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με το ότι η κρίση και η αύξηση της ανεργίας αποτελούν ευκαιρία για τις λαϊκίστικες δυνάμεις να γίνουν πιο επιθετικές και να κερδίσουν ψήφους», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

 «Αυτό που δεν μας αρέσει είναι ο λόγος πίσω από τα αντιευρωπαϊκά συνθήματα, ένας λόγος που προωθεί αυτό που αποκαλώ ‘αρνητικές αξίες’, πράγματα όπως ο στενός εθνικισμός, ο προστατευτισμός και η ξενοφοβία», συνέχισε, προσθέτοντας ότι όλα αυτά προκαλούν ανησυχίες.
 «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Ευρώπη, όχι και τόσο πολλές δεκαετίες πριν, είχαμε πολύ ανησυχητικές εξελίξεις της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας. Επομένως θεωρώ πως όποιος έχει ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να ανησυχεί για αυτά τα κινήματα», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι ο Πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε πρόσφατα στη γερμανική Bild πως η γερμανική κυβέρνηση δεν πρέπει να σταματήσει τις πολιτικές λιτότητας.
«Δεν θα ήταν σοφό να εγκαταλειφθεί ο δρόμος της δημοσιονομικής εξυγίανσης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των στοχευμένων επενδύσεων», είπε.
  • Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές είναι πολύ νωρίς να προβλεφθεί το ποσοστό που θα πετύχουν τα αντιευρωπαϊκά κόμματα στις Ευρωεκλογές του Μαΐου 2014, ωστόσο γενικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστά μεταξύ 20-30% των ψήφων.
  • Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος δεν έκανε συγκεκριμένη αναφορά σε χώρες, ωστόσο ιδιαίτερα προβληματική είναι η κατάσταση σε χώρες όπως η Γαλλία, η Βρετανία, η Φινλανδία, η Ιταλία, η Ελλάδα καθώς και η Γερμανία.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση του περιοδικού Nouvel Observateur για τις ερχόμενες Ευρωεκλογές, το ακροδεξιό κόμμα της Marine Le Pen «Εθνικό Μέτωπο» ήρθε πρώτο με 24%, το κεντροδεξιό UMP δεύτερο με ποσοστό 22% και τρίτο με 19% το Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Το αντιευρωπαϊκό Κόμμα Ανεξαρτησίας (UKIP) της Μεγάλης Βρετανίας αναμένεται να έρθει πρώτο ή δεύτερο ενώ το γερμανικό κόμμα AfD (Alternative für Deutschland) που τάσσεται κατά του ενιαίου νομίσματος αναμένεται να έχει εκπροσώπηση στη νέα Ευρωβουλή.
Ο Πορτογάλος δήλωσε επίσης πεπεισμένος ότι οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις θα κυριαρχήσουν στις Ευρωεκλογές, επεσήμανε παρόλα αυτά ότι σε καιρούς κρίσης η ΕΕ δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
 «Οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις… πρέπει να ηγηθούν, να μην δώσουν την πρωτοβουλία στις ακραίες δυνάμεις, και να εξηγήσουν με ορθολογικό τρόπο τι προσφέρει η Ευρώπη», υπογράμμισε.
 «Γι 'αυτό ζητάμε από τα λεγόμενα μεγάλα κόμματα να έχουν το θάρρος να βγούνε από τη ζώνη άνεσής τους, να σκεφτούνε ότι σήμερα, σε μια εποχή κρίσης, δεν μπορούμε να πάρουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ως δεδομένη», τόνισε χαρακτηριστικά.
EurActiv με Reuters
31/10/13 
-

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin