Tuesday, October 15, 2013

Στην αντεπίθεση η Αθήνα που πέτυχε τους στόχους. -Το «μπαλάκι» στους Ευρωπαίους.

Σοφία Βούλτεψη
15/10/2013

Tα βελτιωμένα στοιχεία που παρουσιάζει πλέον η Ελλάδα, σε συνδυασμό με την βεβαιότητα του επερχόμενου, παρ’ όλα αυτά, χρηματοδοτικού κενού της χώρας, είναι ο καινούργιος γρίφος που πρέπει να λύσουν οι δανειστές – με δεδομένο και αναγνωρισμένο από όλους του γεγονός ότι η χώρα δεν αντέχει άλλα μέτρα.
Το θέμα συζητήθηκε στο περιθώριο και του χθεσινού Eurogroup, αν και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, έσπευσε να δηλώσει πως «τις επόμενες εβδομάδες θα εξετάσουμε και θα αποφασίσουμε σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας και το ενδεχόμενο να υπάρξει κάποιο δημοσιονομικό κενό», προσθέτοντας πως «κάποια στιγμή τον επόμενο χρόνο- όταν διαπιστώσουμε ότι η Ελλάδα έχει πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα- θα εξετάσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους» και τότε «θα εξετάσουμε όλα τα ζητήματα κατά σειρά προκειμένου να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».

Πάντως, ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν Σάιμον Ο’ Κόνορ, μέσω του λογαριασμού του στο twitter, χαρακτήρισε ανυπόστατα τα δημοσιεύματα του Τύπου που εμφανίζουν τον κοινοτικό επίτροπο να έχει προβεί σε δηλώσεις για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας, κατά την πρόσφατη παραμονή του στη Ουάσιγκτον.
«Καθώς ο Όλι Ρεν δεν έκανε καμία δήλωση για τη δημοσιονομική πολιτική της Ελλάδας κατά την παραμονή του στη Ουάσιγκτον, τα δημοσιεύματα του Τύπου για το συγκεκριμένο ζήτημα φαίνεται πως είναι κατασκευασμένα», ανέφερε συγκεκριμένα ο Σάιμον Ο΄Κόνορ.

  • Την ίδια ώρα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Μπλούμπεργκ, σε ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.
«Την ώρα που το δράμα της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης επιστρέφει στη χώρα από όπου ξεκίνησε, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, περνά στην επίθεση, σε Ελλάδα και εξωτερικό, στην προσπάθειά του να ενισχύσει τη θέση του», αναφέρεται στο δημοσίευμα και υπογραμμίζεται ότι ο κ. Σαμαράς, αφού κατέστειλε το «εθνικιστικό κόμμα» που συνδέεται με μια δολοφονία και είπε στην Ευρώπη ότι οι δημοσιονομικές περικοπές ξεπερνούν τους στόχους που είχαν τεθεί, επιδιώκει νέα βοήθεια για την Ελλάδα, πέραν των 240 δις που έχουν ήδη διατεθεί.
Όπως επισημαίνεται, ο κ. Σαμαράς προσανατολίζεται προς ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης, την ώρα που η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή εξαρτάται από πέντε έδρες, ενώ η χώρα διανύει τον έκτο χρόνο ύφεσης, που εκτίναξε την ανεργία στο 28%.
Στο δημοσίευμα φιλοξενείται δήλωση του Γιάννη Εμμανουηλίδη, διευθυντή σπουδών στο European Policy Centre, στις Βρυξέλλες, ο οποίος υποστήριξε ότι «ο Σαμαράς βρίσκεται υπό συνεχή πίεση στην Ελλάδα εξαιτίας του υψηλού ποσοστού απελπισίας και οργής των πολιτών. Χρειάζεται τη στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων, ενώ ταυτόχρονα πρέπει να δείξει στους Έλληνες ότι είναι σκληρός διαπραγματευτής. Στο σημερινό περιβάλλον καμιά ελληνική κυβέρνηση δεν θα αισθάνονταν ισχυρή και ήσυχη».
  • Υπογραμμίζεται επίσης ότι «μετά τη διάθεση 496 δις ευρώ σε πέντε κράτη, οι ηγέτες της Ευρωζώνης συνεχίζουν ακόμη να ασχολούνται με τη χώρα από την οποία ξεκίνησε η απειλή διάλυσης του κοινού νομίσματος».
Και σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι «ενώ η Ελλάδα επιδιώκει νέα χρηματοδότηση, μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, το 2014, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία αρχίζουν να απεξαρτώνται από τα προγράμματα διάσωσης».
Τέλος, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα πλεονεκτήματα που διαθέτει ο κ. Σαμαράς έναντι των προκατόχων του στην πρωθυπουργία της χώρας είναι ότι αναμένεται φέτος πρωτογενές πλεόνασμα, με αφαίρεση των επιτοκίων, ένα έτος νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, ενώ προβλέπονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, το 2014, για πρώτη φορά μετά το 2007.
  • Η δημοσιονομική θέση της Ελλάδας, προστίθεται, είναι σημαντική, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών είχαν δεσμευθεί πέρυσι τον Νοέμβριο για τη λήψη νέων μέτρων και βοήθειας, εάν η χώρα πετύχαινε πρωτογενές πλεόνασμα.
Σε πολιτικό επίπεδο, το δημοσίευμα του Μπλούμπεργκ υποστηρίζει πως η αντιπαράθεση θα πραγματοποιηθεί την περίοδο των ευρωεκλογών και όταν η Ελλάδα θα έχει την Προεδρία της ΕΕ.
Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν το πολιτικό διακύβευμα για τον κ. Σαμαρά, το κόμμα του οποίου κονταροχτυπιέται με τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, καταλήγει η ανάλυση.

Τι συζήτησαν σε ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα
Η κατάσταση και οι προοπτικές της διεθνούς οικονομίας, οι αναδυόμενες αγορές, το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, η κρίση χρέους στην ευρωζώνη και κυρίως στην Ελλάδα, αλλά και ο συσχετισμός δυνάμεων στο μηχανισμό λήψης αποφάσεων για την παγκόσμια οικονομία βρέθηκαν στο επίκεντρο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώνονται σήμερα στην Ουάσιγκτον.

Για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, το ΔΝΤ εξέφρασε την ανησυχία του για «αποσταθεροποίηση» των αναδυόμενων αγορών, υπογραμμίζοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων οικονομικών θα πρέπει να δράσουν προσεκτικά στον τομέα της νομισματικής πολιτικής για να αποφευχθεί η αποσταθεροποίηση των αναδυομένων αγορών.
Από τη Διευθύνουσα Επιτροπή του ΔΝΤ αναφέρθηκε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη συνεχίζεται, με βελτιώσεις στις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά με μέτρια μεγέθυνση στις αναδυόμενες αγορές. Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν απειλές για καθοδική πορεία, προειδοποιώντας ότι η κρίση στις ΗΠΑ με τον προϋπολογισμό και το χρέος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Για τις ΗΠΑ, το ΔΝΤ ζήτησε να υπάρξουν αποφάσεις το συντομότερο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι βραχυπρόθεσμες δημοσιονομικές αβεβαιότητες.
Για την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ προέβλεψε ότι οι περισσότερες χώρες θα εξέλθουν από την ύφεση μέσα στο 2014, αλλά υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στους τομείς των εργασιακών σχέσεων, των υπηρεσιών και του εμπορίου.
  • Για την Ελλάδα, από πλευράς ΔΝΤ τονίστηκε και πάλι με έμφαση η «δέσμευση των Ευρωπαίων» για την αντιμετώπιση του ελληνικού δημόσιου χρέους, επαινώντας τις ελληνικές αρχές για τη «σημαντική πρόοδο» που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους που είχαν αναλάβει το Νοέμβριο του 2012 για περαιτέρω μείωση του χρέους, αν η Ελλάδα καταφέρει να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα.
  • Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του μέλους του εκτελεστικού συμβουλίου Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιοργκ Άσμουσεν, ότι «το ΔΝΤ μιλάει για τα λεφτά των άλλων», προσθέτοντας ότι την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ είναι μικρός δανειστής και έχει διασφαλίσει ότι θα πάρει στο ακέραιο πίσω τα χρήματα που δάνεισε στην Ελλάδα.
Τέλος, ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Ρεζά Μογκαντάμ, δήλωσε ότι ακόμη είναι νωρίς για να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι κατά τη φετινή ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας οι συμμετέχοντες δεν κατάφεραν να κάνουν «ιστορικές αλλαγές», με σκοπό να δώσουν περισσότερη βαρύτητα στις αναδυόμενες αγορές.
Παράλληλα, διατυπώνεται η άποψη ότι υπάρχουν «σημαντικές καθυστερήσεις» στις μεταρρυθμίσεις λειτουργίας και αποστολής του ΔΝΤ, με έναν από τους βασικούς λόγους το αδιέξοδο στις ΗΠΑ, λόγω του ρόλου των ΗΠΑ ως μέλος του Ταμείου.

Βελτίωση βλέπει το ΚΕΠΕ
Βελτίωση στους βασικούς οικονομικούς δείκτες προβλέπουν οι εκτιμήσεις του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) που δημοσιεύτηκαν χθες.
Ειδικότερα, οι επικαιροποιημένες βραχυπρόθεσμες προβλέψεις του ΚΕΠΕ (από τα δύο υποδείγματα που έχει ως αναφορά) αναφορικά με τον μέσο ετήσιο ρυθμό μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ για το έτος 2013 συμπίπτουν και διαμορφώνονται στο -3,5%, αντανακλώντας τη σημαντική επιβράδυνση της ύφεσης.
Οι αντίστοιχες προβλέψεις για τα μεγέθη του πληθωρισμού (-0,28%) και της ανεργίας (27,6%) είναι σαφώς πιο ευνοϊκές σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου Ιουνίου.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντικές είναι οι προβλέψεις που αφορούν στο Ισοζύγιο Τρεχουσών Συναλλαγών, το οποίο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει σημαντικό πλεόνασμα (ως ποσοστό του ΑΕΠ) (0,91%). Ως ιδιαίτερα σημαντικό αξιολογείται το γεγονός ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για το 2014 φαίνεται να συνηγορούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού της ύφεσης στην ελληνική οικονομία.
Το ΚΕΠΕ διεξάγει τακτικές (ανά τρίμηνο) προβλέψεις για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές κύριων μακροοικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας στη βάση δύο διαφορετικών υποδειγμάτων: ενός υποδείγματος δυναμικού παράγοντα και ενός μικρής κλίμακας μακρο-οικονομετρικού υποδείγματος.
Το πρώτο εστιάζει στην πρόβλεψη του ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ με τη χρήση ενός μεγάλου αριθμού οικονομικών δεικτών, ενώ το δεύτερο στηρίζεται σε ένα σύστημα εξισώσεων με στόχο την ταυτόχρονη πρόβλεψη του ρυθμού μεταβολής του ΑΕΠ και του εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, του ποσοστού της ανεργίας καθώς και του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών ως ποσοστού του ΑΕΠ. Δεδομένου του ότι τα εν λόγω υποδείγματα παρέχουν σημειακές εκτιμήσεις, πρέπει σε όλες τις περιπτώσεις να λαμβάνονται υπόψη οι συνδεόμενες εκτιμήσεις για τα σφάλματα πρόβλεψης.
www.elzoni.gr
15/10/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin