Thursday, November 7, 2013

Τρόικα: Οι ελληνικές κυβερνήσεις λύγισαν μπροστά στα κατεστημένα συμφέροντα.-Το είπε στην ευρωβουλή ο Μαζούχ της ΕΚΤ.

Η κυβέρνηση προστατεύει ορισμένους πλούσιους Έλληνες και ισχυρούς επιχειρηματίες, είπαν εμμέσως ο Κλάους Μαζούχ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο επικεφαλής της Οικονομικής Διεύθυνσης της Κομισιόν Σερβαάζ Ντερούζ.

Καταθέτοντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, τα δύο υψηλόβαθμα στελέχη της τρόικας εξήγησαν στους ευρωβουλευτές πού οφείλονται τα λάθη στην ακολουθούμενη πολιτική των δανειστών.



Παρά το γεγονός ότι αποδέχτηκαν πως στην περίπτωση της Ελλάδας έγιναν λάθη, οι κύριοι Ντερούζ και Μαζούχ ισχυρίστηκαν ότι τα μέλη της τρόικας είναι απλώς ειδικοί επί των οικονομικών και υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους 18 υπουργούς Οικονομικών των χωρών μελών της ευρωζώνης.

Και μπορεί τόσο ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ όσο και ο υψηλόβαθμος τεχνοκράτης της Κομισιόν να παραδέχτηκαν ότι στην περίπτωση της Ελλάδας οι προβλέψεις τους ήταν λάθος οδηγώντας σε εκτροχιασμό το πρόγραμμα (σσ. κουβέντα δεν είπαν ωστόσο για το γεγονός ότι οι δικοί τους λάθος υπολογισμοί φόρτωσαν τους φορολογούμενους με νέα βάρη), κατηγόρησαν όμως με την σειρά τους την τότε ελληνική κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου ότι το 2010 τους έδωσε λάθος στοιχεία.

Κατά τον κ. Μαζούχ, εξωτερικοί παράγοντες όπως η επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα και η απροθυμία των ελληνικών κυβερνήσεων να αναλάβουν την πατρότητα των μεταρρυθμίσεων, οδήγησαν σε αύξηση του κοινωνικού κόστους που τελικώς καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες

«Ζητήσαμε από την κυβέρνηση να απαλλαγεί από τα αδικαιολόγητα προνόμια, τα οποία κρατούν τις τιμές ψηλά προκαλώντας βλάβη στους καταναλωτές. Όμως δεν υπήρχε ανταπόκριση από την κυβέρνηση σε αυτό το μέτωπο», είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο κ. Μαζούχ, ο οποίος ανέβαλε την έλευσή του στην Ελλάδα για να καταθέσει στο ευρωκοινοβούλιο, παραδέχθηκε ότι η Τρόικα υποτίμησε την αντίσταση από τα κεκτημένα συμφέροντα που θίγονται από τις προωθούμενες αλλαγές. Τα συγκεκριμένα συμφέροντα του κατεστημένου, τα οποία ο Γερμανός εκπρόσωπος της ΕΚΤ απέφυγε να κατονομάσει, προσπάθησαν να αποφύγουν, να καθυστερήσουν ή και να τορπιλίσουν τις μεταρρυθμίσεις, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαζούχ.

Η τρόικα -κατά την άποψη του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας- απλώς έκανε το λάθος και... υπερεκτίμησε την ικανότητα της δημόσιας διοίκησης να εφαρμόσει ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα. 

 http://www.protothema.gr/economy/article/326290/troika-oi-ellinikes-kuverniseis-lugisan-brosta-sta-katestimena-sumferoda/
7/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:
 

 --------------

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin