Thursday, November 14, 2013

Ecofin: «ΕΚΑΒ» για τις προβληματικές τράπεζες. -Με λεφτά... καταθετών και δημοσίου.

Δέσμευση ότι θα συνεχίζουν να παίζουν το “ΕΚΑΒ” για να στηρίζουν τις αδύναμες τράπεζες που αποτύχουν στα stress tests, αναμένεται να ανακοινώσουν την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε., σύμφωνα με το προσχέδιο ανακοίνωσης του Ecofin που περιήλθε στην κατοχή του Reuters. 

Σε περίπτωση που τα stress test δείξουν ότι μια τράπεζα διαθέτει ελλιπή κεφάλαια, τότε το βάρος θα κληθούν «σηκώσουν» οι μέτοχοι, οι επενδυτές της και οι καταθέτες της (άνω των 100.000 ευρώ προς το παρόν) το λεγόμενο bail in (διάσωση εκ των έσω).

 
Σε περίπτωση όμως που το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι ανεπαρκές και τα προβλήματα της τράπεζας δεν μπορούν να αποκατασταθούν μέσω της επιβολής ζημιών στους ομολογιούχους μειωμένης εξασφάλισης, τότε οι κυβερνήσεις θα πρέπει να είναι έτοιμες να παράσχουν τα κεφάλαια που λείπουν.
Πολύ λίγες χώρες διαθέτουν αυτή τη στιγμή ειδικό ταμείο για αυτόν το σκοπό, και ως εκ τούτου οι υπουργοί θα πρέπει να διασφαλίσουν τουλάχιστον πως θα υπάρχει η απαιτούμενη νομοθεσία για την παροχή κεφαλαίων.
 
Το προσχέδιο ξεκαθαρίζει πως η κρατική βοήθεια θα παρασχεθεί μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρχουν ιδιωτικά κεφάλαια.
 
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διαπραγματεύσεις για την διάσωση των τραπεζών πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ευρύτερης συζήτησης για την τραπεζική ενοποίηση.
Η τραπεζική ενοποίηση προϋποθέτει έλεγχο της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και στη συνέχεια την διενέργεια stress tests σε όλες τις τράπεζες της Ε.Ε.
 enet.gr
14/11/13
--

ΣΧΕΤΙΚΑ:

 

1 comment:

  1. Bernanke: Έκκληση προς τις τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια...

    Την έκκλησή του προς τις τράπεζες να διατηρήσουν αρκετά κεφάλαια "ανά χείρας" για να είναι σε θέση να επιβιώσουν της οικονομικής επιβράδυνσης και των σοκ της αγοράς επανέλαβαε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ben Bernanke.

    Στις δηλώσεις που έκανε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Αραβικών Τραπεζών στη Βυρηττό, απηύθυνε επίσης έκκληση για πίεση των τραπεζικών ιδρυμάτων "να διασφαλίζουν πως οι πρακτικές αποζημίωσης συνδέονται με την απόδοση και όχι να ενθαρρύνουν την υπερβολική ανάληψη ρίσκου".

    "Ένας από τους πιο σημαντικούς στόχους είναι να διασφαλιστεί ότι οι τράπεζες διακρατούν κεφάλαια υψηλής ποιότητας και έχουν διαθέσιμα επαρκή εύκολα ρευστοποιήσιμα κεφάλαια για να επιβιώσουν σε δύσκολες συνθήκες", είπε.
    http://www.capital.gr/News.asp?id=1908155
    14/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin