Monday, November 4, 2013

Fitch: Οι τράπεζες «επένδυσαν» στα κρατικά ομόλογα και όχι στις επιχειρήσεις. -«Καμπάνες» σε όσους χαράσσουν την πολιτική στην Ευρωζώνη.

Οι αγορές ομολόγων αυξήθηκαν κατά 26% και οι χορηγήσεις δανείων μειώθηκαν κατα 9% -Τα στοιχεία αφορούν τη διετία 2011-2012....


«Καμπάνες» σε όσους χαράσσουν την πολιτική στην Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα αποτελέσουν τα στοιχεία έκθεσης του οίκου αξιολόγησης Fitch για το που κατευθύνθηκαν οι επενδύσεις των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών τη διετία 2011-2012.



Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει, την ώρα που οι 16 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης αύξαναν την έκθεσή τους σε κρατικά ομόλογα κατά 26% ή 550 δισ. ευρώ, παράλληλα μείωναν τον δανεισμό τους στις επιχειρήσεις κατά 9% ή 440 δισ. ευρώ.

Οι αναλυτές του οίκου Fitch δήλωσαν ότι για την εξέλιξη αυτή ευθύνονται, τουλάχιστον εν μέρει, οι νέοι κανόνες για την κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, γνωστοί ως Βασιλεία ΙΙΙ.

Οι κανόνες, οι οποίοι θα εφαρμοστούν σταδιακά έως το τέλος του 2018, καθιστούν πολύ αυστηρότερες τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τράπεζες όταν χορηγούν επιχειρηματικά δάνεια, με συνέπεια να αυξάνονται θεαματικά τα κίνητρά τους για επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η μέση υποχρέωση διατήρησης κεφαλαίων από τις τράπεζες για τα επιχειρηματικά δάνεια ανήλθε σε 4,7%, σχεδόν 10 φορές μεγαλύτερη από την αντίστοιχη υποχρέωση για αγορά ομολόγων (0,4%).

protothema.gr
4/11/13

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin