Monday, November 4, 2013

ΥΠΕΞ: Δηλώσεις Αντιπροέδρου Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ Ευ. Βενιζέλου και Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Martin Schulz μετά το πέρας τη συνάντησής τους.

Φωτο: mfa.gr
ΥΠΕΞ, 4/11/13
ΕΥ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: Υποδέχομαι, όπως πάντα, με ιδιαίτερη χαρά τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τον αγαπητό φίλο και συναγωνιστή Martin Schulz.

Ο κ. Schulz, μια ευρωπαϊκή πολιτική προσωπικότητα πρώτης γραμμής, είναι η επιλογή του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για τη θέση του Προέδρου της Νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέλουμε να προκύψει μετά τις εκλογές του Μαΐου, για την ανάδειξη της νέας σύνθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.


Υπό την ιδιότητά μου, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, είμαι πραγματικά ευτυχής γιατί έχω συνυπογράψει την πρόταση υποψηφιότητας του Martin Schulz, για τη θέση του νέου Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εάν θέλουμε μια νέα Ευρώπη, μια προοδευτική Ευρώπη, μια Ευρώπη που ακούει τη φωνή των κοινωνιών, τη φωνή των Ευρωπαίων πολιτών και ιδίως των νέων ανέργων, πρέπει η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να έχει ως επικεφαλής της τον Martin Schulz.

Το μεγάλο μας πρόβλημα όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν και είναι ότι έχουμε απέναντί μας μια συντηρητική Ευρώπη, μια Ευρώπη που δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες μεγάλες πρωτοβουλίες για την υπέρβαση της κρίσης.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε με τον κ. Schulz για μια πολύ μεγάλη θεσμική πρωτοβουλία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήδη αποφάσισε να καλέσει την τρόικα, ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής κι αυτό θα γίνει και ενώπιον της Ολομέλειας, προκειμένου να εξηγήσει η τρόικα τον τρόπο, με τον οποίο έχει χειριστεί τα προγράμματα των χωρών που είναι σε κρίση, των χωρών του ευρωπαϊκού νότου, με χαρακτηριστικό παράδειγμα, βεβαίως την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος.

Εάν είχαμε μια διαφορετική μεταχείριση από τους θεσμικούς μας εταίρους, φυσικά θα είχαμε και πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Και τώρα, όμως, παρ’ όλα αυτά, είμαστε ένα βήμα πριν από την έξοδο από την κρίση και αυτό το βήμα ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι, πόσο σκληρό για τον ελληνικό λαό, αλλά αυτό πρέπει να γίνει, γιατί τώρα έχουμε όλες τις προϋποθέσεις, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, να ολοκληρώσουμε αυτό το δύσκολο δρόμο που ήταν και είναι, δυστυχώς, μονόδρομος. Δεν υπήρχε, δεν υπάρχει, εναλλακτικό σχέδιο Β’.

Θέλω να ελπίζω ότι αυτή η ενεργός συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα συνεχιστεί. Δεν είναι δυνατόν η Ευρωζώνη, το Εurogroup και η τρόικα να λειτουργούν έξω από το δημοκρατικό, θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς την άμεση συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και, βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να αποκατασταθεί στο θεσμικό της ρόλο, γιατί έχει μειωθεί ο ρόλος αυτός, λόγω της συγκρότησης και της λειτουργίας της τρόικα.

Το τρίτο σημείο είναι η ετοιμότητα του κ. Schulz και αυτό δείχνει πόσο μεγάλη σημασία έχει μια τέτοια πολιτική προσωπικότητα να βρεθεί στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Να αναληφθούν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, κυρίως χρηματοδοτικές για την ενίσχυση της ελληνικής πραγματικής οικονομίας και των επενδύσεων σε όλα τα επίπεδα μέσα από τα υφιστάμενα κοινοτικά κονδύλια.

‘Οταν αναφέρομαι σε επενδύσεις, δεν εννοώ μόνο τις μεγάλες επενδύσεις, εννοώ επενδύσεις όλου του φάσματος και των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων. Και, βεβαίως, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να συνεχιστούν οι πρωτοβουλίες για την διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, για την ανάσχεση της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων μέσα από την πρακτική και άμεση αξιοποίηση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το περιεχόμενο της συζήτησής μας ήταν συνεπώς συγκεκριμένο, αισιόδοξο, απαιτητικό και είναι ένας εξαιρετικά καλός πρόλογος γι’ αυτά που έχει να πει - απευθυνόμενος σε όλες τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, σε όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς - ο Martin Schulz, ως υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Μ. Schulz: Σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Ευάγγελε, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για τα πολύ φιλικά σου λόγια και κυρίως για την αμέριστη προσωπική σου υποστήριξη στην επίτευξη του στόχου μου που είναι να είμαι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για τη θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θα κάνω ό,τι μπορώ, για να κερδίσω την εμπιστοσύνη όλων των Ευρωπαίων πολιτών έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παρεμπιπτόντως, οι ευρωπαϊκές εκλογές δεν αφορούν ούτε το Ελληνικό, ούτε το Γερμανικό Κοινοβούλιο, αφορούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, άρα είμαστε αποφασισμένοι να διεξάγουμε μια αμιγώς ευρωπαϊκή εκστρατεία. Γι΄αυτό λοιπόν, πρέπει να συζητήσουμε πώς μπορούμε να βρούμε μία νέα μεταρρυθμιστική πλατφόρμα για να προβάλουμε την Ευρώπη και στην Ελλάδα.

Αυτό που ανέφερε ο συνάδελφός μου κ. Βενιζέλος για το γεγονός ότι η τρόικα θα εμφανιστεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποτελεί μεγάλη πρόοδο, είναι η περίφημη λογοδοσία, την οποία επέβαλε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γιατί δεν είναι δυνατόν η τρόικα να εμφανίζεται σε πάρα πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μία ανώνυμη δύναμη, με την οποία κανείς δεν ταυτίζεται - επεμβαίνει όμως στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων - και να μην είναι υπόλογη. Δεν είναι δυνατόν, γι΄αυτό λοιπόν εμείς επιμένουμε στο θέμα της λογοδοσίας.

Και η τρίτη μου παρατήρηση, στην οποία θα επιμείνω, είναι ότι αυτό που χρειάζονται οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι είναι εμπιστοσύνη και εμπιστοσύνη σημαίνει εμπιστοσύνη όχι μόνο μεταξύ πλευρών, αλλά εμπιστοσύνη και προς τον ίδιο τον εαυτό μας. Σήμερα, λοιπόν, στο Ελληνικό χρηματιστήριο βλέπουμε ότι, ίσως για πρώτη φορά, καταγράφεται μία ανοδική τάση.

Ο ελληνικός λαός προσέφερε τεράστιες θυσίες και αυτές κάπου πρέπει να οδηγήσουν. Πιστεύω, λοιπόν, ότι οι επενδυτές αρχίζουν να ξαναδείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία. Γι΄αυτό πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε αυτή σε αυτή τη φάση να την ενισχύσουμε.

Βεβαίως, δεν αρκεί μόνο η έξωθεν εμπιστοσύνη, ο ελληνικός λαός πρέπει ο ίδιος να αισθάνεται αυτοπεποίθηση και οι Έλληνες πρέπει να δουν συγκεκριμένα ότι επιτυγχάνεται πρόοδος σε έναν πολύ συγκεκριμένο τομέα. Επιθυμώ να ληφθούν ταχύτατα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων στην Ελλάδα.

Νομίζω ότι οι γονείς είναι πρόθυμοι να αναλάβουν θυσίες, εφόσον διαπιστώνουν ότι αυτό θα είναι προς όφελος των παιδιών τους. Γιατί δεν είναι δυνατόν βέβαια να ρωτήσει κανείς τους γονείς, ξέρετε, συμφωνείτε με το να σώσουμε τις τράπεζες και να το κάνουν αυτό, αλλά αυτό να μη βοηθάει το μέλλον των παιδιών τους.

Έτσι λοιπόν, τα κονδύλια, τα οποία έχουν προβλεφθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη χρηματοδότηση των διαρθρωτικών ταμείων και του περιφερειακού ταμείου, μεταξύ άλλων, πρέπει τώρα να εκταμιευτούν ταχύτατα για την αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων.

Αλλά το πρώτο και το πιο σημαντικό πρόγραμμα, αν θέλετε, που καλούμαστε να εφαρμόσουμε στην Ελλάδα και όχι μόνο, είναι να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πιστωτική ασφυξία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με το συνάδελφό μου, τον κ. Βενιζέλο, συζήτησα για όλα αυτά τα θέματα και ευθύς αμέσως πρόκειται να συναντηθώ με επιχειρηματίες από την Ελλάδα και οποτεδήποτε το έχω κάνει αυτό διαπιστώνω ότι όλοι αυτοί εμφορούνται από θαυμάσιες ιδέες, θέλουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, υπό μία όμως προϋπόθεση, να έχουν πρόσβαση στη δανειοδότηση. Γι΄αυτό λοιπόν, θεωρώ ότι το πρώτο και πλέον επείγον μέτρο που πρέπει να ληφθεί είναι η δανειοδότηση των επιχειρήσεων.

Ευχαριστώ πολύ.

 mfa.gr
4/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

 --------------

Viviane Reding/EU-Kommissarin fordert Auflösung der Krisen-Troika. Es könne nicht sein, dass die vergleichsweise ärmeren IWF-Mitglieder Brasilien oder Indien Griechenland helfen müssten

 

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin