Tuesday, December 17, 2013

Κοινωνική βόμβα η μεταβίβαση δεδομένων δανειοληπτών σε fund

Κοινωνική βόμβα χαρακτήρισαν, σήμερα, μέλη της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα το ενδεχόμενο να μεταβιβάζονται οικονομικά δεδομένα οφειλετών, πριν από την τυχόν εκχώρηση δανειακών συμβάσεων από τις τράπεζες σε ξένα funds, κατά την ακρόαση της Αρχής ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. 

Στην ερώτηση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Βούτση αν είναι σύννομο να περάσουν δανειακές υποχρεώσεις, εγγυήσεις και συμβάσεις στα χέρια των distress funds, έναντι πινακίου φακής, τα μέλη της Αρχής απάντησαν:
«Εάν εγκύρως έχει μεταβιβαστεί, εκχωρηθεί η απαίτηση, τότε προφανώς ο νέος δανειστής μαθαίνει και τα δεδομένα του οφειλέτη. Το πρόβλημα είναι αν προτού μεταβιβαστεί η απαίτηση και προτού η μεταβίβαση αυτή αναγγελθεί στον οφειλέτη, μεταβιβαστούν και στοιχεία του».

«Αν όμως ξεκινήσει μια τέτοια ιστορία, αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι μια κοινωνική βόμβα» αντέτεινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αν δίνονται δεδομένα οφειλετών, χωρίς να έχει γίνει προηγουμένως έγκυρη μεταβίβαση, τότε πράγματι αυτό αποτελεί μια κοινωνική βόμβα» απάντησαν τα μέλη της Αρχής.
Όπως ενημερώθηκαν οι βουλευτές, φέτος απευθύνθηκε στην ΑΠΔΠΧ η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ), με το ερώτημα αν μπορεί να επιλαμβάνεται όλων των οικονομικών δεδομένων και αυτών που περιλαμβάνονται στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ, στο πλαίσιο διαβίβασης αυτών προς ελεγκτικές Αρχές και αντίστροφα.
Η Αρχή γνωμοδότησε ότι ο ρόλος της ΓΓΠΣ πρέπει να είναι καθαρά διαβιβαστικός, καθώς η υπερσυγκέντρωση οικονομικών δεδομένων σε έναν φορέα μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα.
Κοινή εκτίμηση του προέδρου της Αρχής, Πέτρου Χριστόφορου είναι πως, στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, προσβάλλονται οικονομικά δεδομένα και για το λόγο αυτό, το ενδιαφέρον της Αρχής εστιάζεται στις εταιρείες εμπορίας δεδομένων και τις εισπρακτικές εταιρείες.
Οι έρευνες, άλλωστε, που είχαν ξεκινήσει σε εταιρείες εμπορίας δεδομένων ήταν που οδήγησαν και στην επιβολή προστίμου στη ΓΓΠΣ του υπουργείου Οικονομικών το καλοκαίρι, όταν διαπιστώθηκε μαζική διαρροή στοιχείων Ε1, Ε2, Ε9, ΕΤΑΚ, της έκτακτης εισφοράς, στοιχεία του μητρώου φορολογουμένων, των σημειωμάτων περαίωσης και στοιχεία κυκλοφορίας οχημάτων.
Η Αρχή έκρινε ότι η ΓΓΠΣ δεν εφαρμόζει κατάλληλα μέτρα ασφάλειας και, εκτός από το πρόστιμο, επέβαλε και την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας και μάλιστα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την προσαρμογή στις συστάσεις. 
 enet.gr
17/12/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

No comments:

Post a Comment

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin