Friday, November 1, 2013

Ρωσία-Ουκρανία: Τριβές για το χρέος και την προσέγγιση με την ΕΕ

Ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ διασκεδάζει τους φόβους για επικείμενο «πόλεμο φυσικού αερίου», με συνέπειες για την Ευρώπη, αλλά προειδοποιεί την Ουκρανία ότι οι σχέσεις της με τη Ρωσία θα αλλάξουν, αν προχωρήσει στην προσέγγιση με την ΕΕ. 

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο Μεντβέντεφ αρνήθηκε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν σχέση με την αντίθεση της Ρωσίας στην προσεχή υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και την ΕΕ, που θα αποτελέσει ιστορική στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία απομακρύνοντάς την από τη ρωσική ζώνη επιρροής.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη θα μεταβάλει την "ειδική σχέση" που διατηρούν οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το Κίεβο δεν θα μπορεί να προστρέχει στη Μόσχα για δάνεια, πρόσθεσε. 

Ο ρωσικός μονοπωλιακός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε την Τρίτη ότι η Ουκρανία δεν έχει αποπληρώσει χρέος 882 εκατ. δολαρίων για παραδόσεις του Αυγούστου και ζήτησε την άμεση αποπληρωμή του. Ο Μεντβέντεφ δήλωσε ότι το χρέος δεν έχει ακόμη πληρωθεί.
"Κατανοούμε ότι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά πάντως πρέπει να πληρώσουν, ειδικά αφού τούς έχουμε δώσει δάνεια και χρηματοδοτήσαμε τη διέλευση", δήλωσε ο Μεντβέντεφ προσθέτοντας ότι τα τέλη διέλευσης (του φυσικού αερίου) κοστίζουν δισεκατομμύρια δολάρια. 

Ο Ρώσος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ρωσία θα εφαρμόσει το σύστημα της προπληρωμής, αν η Ουκρανία δεν ικανοποιήσει τις ρωσικές απαιτήσεις.
Αν η Ουκρανία υπογράψει τη συμφωνία με την ΕΕ κατά τη σύνοδο κορυφής στις 28 και 29 Νοεμβρίου, τότε οι Βρυξέλλες μπορούν να αναλάβουν το λογαριασμό, είπε, αρνούμενος πάντως ότι το θέμα των πιέσεων επί του Κιέβου έχει σχέση με την επιλογή της Ουκρανίας για στενότερες σχέσεις με τη Δύση.
"Πρόκειται για μία κυρίαρχη επιλογή της Ουκρανίας, αλλά ας ελπίσουμε ότι δεν θα το μετανιώσουν όταν θα δουν ότι δεν θα έχουν τα ίδια προνόμια στα οποία υπολόγιζαν κι ότι θα χάσουν τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν, διότι αυτό που έχουμε τώρα είναι μία ειδική σχέση μαζί τους, μία αποκλειστική σχέση", είπε. 

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, η επιλογή για την Ουκρανία είναι απλή ανάμεσα στη συμμετοχή σε μία εμπορική συμφωνία με την ΕΕ και την τελωνειακή ένωση με τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και το Καζακστάν. "Είναι η θέση τους και πρέπει να γίνει σεβαστή, αλλά πρέπει να κατανοήσουν ότι οι σχέσεις μαζί μας είναι διαφορετικές. Συνεχώς στρέφονται προς εμάς για πιστώσεις, για παράδειγμα. Εν τέλει, αν έχουν τόσο προχωρημένες σχέσεις με τις Βρυξέλλες, ας πάρουν πιστώσεις από τις Βρυξέλλες". 
enet.gr
1/11/13
--
-
ΣΧΕΤΙΚΑ:

1 comment:

  1. Μεντβέντεφ: Καθησυχάζει ανησυχίες για πόλεμο φυσικού αερίoυ....

    Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ καθησύχασε τις ανησυχίες για επικείμενο "πόλεμο φυσικού αερίου" με συνέπειες για την Ευρώπη υποβαθμίζοντας τη διαφορά ανάμεσα στη Μόσχα και στο Κίεβο σχετικά με το ουκρανικό χρέος για το ρωσικό φυσικό αέριο και λέγοντας ότι δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος διακοπής της τροφοδοσίας της Ουκρανίας.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο ρώσος πρωθυπουργός αρνήθηκε ότι οι ρωσικές απαιτήσεις για την αποπληρωμή λογαριασμών φυσικού αερίου της Ουκρανίας έχουν σχέση με την αντίθεση της Ρωσίας στην προσεχή υπογραφή συμφωνιών συνεργασίας ανάμεσα στο Κίεβο και την Ευρωπαϊκή Ενωση, που θα αποτελέσει ιστορική στροφή για την πρώην σοβιετική δημοκρατία απομακρύνοντάς την από τη ρωσική ζώνη επιρροής.

    Ωστόσο, ο ρώσος πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι η προσέγγιση της Ουκρανίας με την Ευρώπη θα μεταβάλει την "ειδική σχέση" που διατηρούν οι δύο πρώην σοβιετικές δημοκρατίες. Το Κίεβο δεν θα μπορεί να προστρέχει στη Μόσχα για δάνεια, πρόσθεσε.........http://www.sigmalive.com/news/international/73397#sthash.TKUjQyoB.dpuf
    1/11/13

    ReplyDelete

Only News

Featured Post

US Democratic congresswoman : There is no difference between 'moderate' rebels and al-Qaeda or the ISIS

United States Congresswoman and Democratic Party member Tulsi Gabbard on Wednesday revealed that she held a meeting with Syrian Presiden...

Blog Widget by LinkWithin